Při správné péči vám plavky vydrží hezké klidně i několik let

 Krása 
24. července 2022 09:06 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
O plavky je potřeba pečovat po každém nošení Unsplash
Při správné péči budou vaše plavky vypadat dobře celou sezónu a vydrží vám klidně několik let. V opačném případě je můžete na konci prázdnin vyhodit. Stačí se naučit jednoduché návyky.

Když v obchodě objevíte plavky, které se vám už z dálky líbí a ony vám nakonec opravdu skvěle sedí, a navíc jsou za rozumnou cenu, je to nález k nezaplacení a velice příjemný životní okamžik. Pokud jste přesně takové letos našli, byla by velká škoda, kdybyste se jich museli na konci prázdnin zbavit. To, jak se o své plavky budete v létě starat, má totiž obrovský vliv na to, jak budou vypadat na konci léta.

I když se zdá, že plavky nejsou nijak namáhané, protože se v nich přece pouze koupete, opak je pravdou. To, jak se o ně budete starat, totiž ovlivní, zda budou plavky držet stále stejný tvar a barvu. Stav plavek ovlivňuje i bazénová chemie, opalovací krémy, mořská sůl, pot, písek a další faktory. Když ale budete vědět, kdy a jak máte plavky prát, vydrží vám celou sezónu.

Obecně platí pravidlo, že byste měli prát plavky po každém nošení, a to i v případě, že jste v nich ve vodě vůbec nebyli. Látku totiž mohou poškodit i opalovací krémy, pot či písek na pláži a při dlouhodobém zanedbávání péče mohou způsobit až rozpad látky. Nepraný opalovací krém navíc po čase způsobí nevzhlednou skvrnitost materiálu. Pot a špína mají zase vliv na pružnost plavek, jelikož spandexová vlákna v plavkách jsou velice jemná a náchylná ke zničení. Proto je vždy po svléknutí opláchněte alespoň ve vlažné vodě. Lepší ale je, když je rovnou vyperete ručně se vším všudy. A pokud máte před sebou cestu z pláže nebo bazénu, noste s sebou nepropustný sáček se zipem, do kterého plavky vložíte, přidáte trochu vody a plavky se budou odmočovat cestou domů. Snadné, že?

Ruční praní

Ideální je po příchodu domů plavky ihned vyprat ručně. Je to mnohem šetrnější způsob než v pračce, který předchází změně tvaru a opotřebení vláken plavek. Umyvadlo nebo jinou nádobu naplňte vlažnou vodou a přilijte nebo přisypte jemný prací prostředek vhodný na sportovní oblečení. Můžete také místo pracího prostředku přidat lžičku bílého octa, který má antibakteriální vlastnosti a prádlo po něm nezapáchá.

Otočte plavky rubem na vrch a trochu pracího prostředku naneste i na starý zubní kartáček, kterým jemně vydrhněte všechna místa, která jsou více znečištěna například od opalovacího krému. Plavky důkladně promněte a několik minut je jemně ždímejte. Následně vodu vypusťte a naplňte nádobu nebo umyvadlo čistou vodou a plavky propláchněte. Vodu však z plavek jen lehce vymačkávejte, vyvarujte se ždímání, abyste neponičili vlákna. Po odstranění pracího prostředku plavky vymačkejte a zabalte do ručníku. Ručník pak promačkejte, čímž nasajete přebytečnou vodu z plavek. Můžete ho položit i na čistou podlahu a párkrát se po něm projít. Poté nechte plavky vyschnout. Do sušičky je nedávejte.

Praní v pračce

Upřednostňujete-li praní v automatické pračce, přidejte plavky k podobným syntetickým oděvům, otočte plavky rubem na vrch a před samotným praním předeperte plavky jemným čisticím prostředkem naneseným na starém zubním kartáčku v místech, která jsou znečištěna nejvíce. Abyste předešli poničení plavek, vložte plavky do síťovaného sáčku, který se běžně používá pro praní spodního prádla a podprsenek. V sáčku budou plavky v bezpečí a nestane se, že by se uvnitř bubnu o něco zachytily a natáhly. Pračku nastavte na jemné praní s chladnou vodou. Čisticí prostředek na sportovní oblečení je samozřejmostí. Také se vyhněte aviváži. Nechte volně uschnout.

Co nikdy nedělat

  • Nenechávejte plavky odmočit přes noc, hrozí uvolnění vláken.
  • Sušení na přímém slunci může mít za následek vyblednutí barev.
  • Sušička oslabuje elasticitu plavek kvůli vysoké teplotě.
  • Nesedejte si v plavkách na drsné povrchy, hrozí potrhání vláken.
  • Neperte plavky s aviváží, mohou ovlivnit elasticitu vláken.
  • Plavky neždímejte, jen lehce promačkejte a dosušte v ručníku.

Zdroj: Autorský článek

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum