Nastal čas zazimovat některé kousky. Díky těmto tipům budou na jaře vypadat jako nové

 Móda 
10. října 2021 16:35 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Důležité je, aby oblečení bylo před uskladněním maximálně suché Pixabay
Ze skříní už pomalu, ale jistě vytahujeme teplejší oblečení. Ale co s tím letním? Ideálně zazimovat. Poradíme vám, jak na to, aby i příští sezonu vypadalo jako nové.

Pokud nepatříte mezi ty šťastlivce, co mají celou jednu místnost vyčleněnou jako šatník, pak určitě řešíte problém, kam uklidit sezonní oblečení. A právě teď nastal čas, kdy kraťasy, šaty a halenky vystřídají svetry, kalhoty a trika s dlouhým rukávem. Ale jak naložit s letními kousky? Přinášíme vám ověřené triky, díky kterým na jaře vytáhnete svoje oblíbené kusy v neporušeném stavu připravené na nošení.

Vhodné místo

Při skladování oblečení je nejdůležitější vybrat správné místo. Pokud byste oděvy například odnesli do sklepa, tak je na jaře můžete tak akorát vyhodit. Vlhko by totiž udělalo své. Oblečení by zatuchlo, případně i zplesnivělo. Proto je při výběru místa na zazimování šatníku potřeba zvolit suché a bezprašné prostředí.

Ukládat čisté

Ještě než se pustíte do ukládání letních svršků, je důležité je všechny vyprat, případně nechat vyčistit. I když na oblečení nemusejí být vidět patrné skvrny, může časem tato špína způsobit žluté nevzhledné skvrny, které se vám po nějaké době objeví. A to je dobrý důvod, proč byste měli ukládat oblečení čisté. Samozřejmě není nutné je také žehlit. 

Dokonale suché

Jakmile budete mít prádlo vyprané a čisté, nechejte je opravdu dokonale vyschnout. Jakákoliv zbytková vlhkost by vám totiž mohla nadělat nehezkou paseku a způsobit plísně i zatuchnutí dalších oděvů. 

Plátěné nebo plastové

Teď přichází na řadu poslední krok, kterým opět můžete hodně ovlivnit to, v jaké kvalitě své oblečení na jaře vytáhnete. A tím je materiál, z něhož jsou vyrobeny nádoby či boxy. Velkým trendem jsou vakuové pytle, do nichž naskládáte oblečení a poté z nich odsajete vzduch. Objem uskladněných věcí se tak několikanásobně zmenší. Ale má to jednu nevýhodu. Pokud máte v oblečení byť jen zbytkovou vlhkost, může vám přes zimu pěkně zatuchnout a vytvořit se na něm nevzhledné skvrny. Lepší variantou jsou plastové boxy, které dokáží zamezit vniknutí hmyzu i vlhkosti. Další vhodnou variantou jsou plátěné boxy, které jsou dostatečně prodyšné, takže nehrozí, že by v nich odevy někdy zatuchly. Vhodné je do nich umístit i nějaký prostředek proti molům, například takový, který si snadno vyrobíte. Více jsme psali zde. Naopak naprosto nevhodné jsou lepenkové krabice. Jednak mohou přilákat hmyz, který se do nich snadno dostane, a zároveň také neposkytuje dostatečnou ochranu před vlhkostí.

Zdroj: thespruce.comreviewed.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47