Jaké šperky jsou nejvhodnější, když máte citlivou pokožku

 Móda 
26. října 2021 13:41 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Je důležité vědět, na které kovy je vaše pokožka citlivá Shutterstock
Šperky chce nosit každá žena. Ale jaké si vybrat, když máte citlivou pokožku? Řada žen tento problém zná. Nejprve se objeví jeden nebo dva pupínky a nakonec to skončí plnohodnotnou vyrážkou.

Je tu ale jedna dobrá zpráva. "Neexistuje citlivá pokožka, zejména u šperků,“ říká dermatolog Orit Markowitz. "Pokud kůže reaguje na šperky, znamená to, že je kůže alergická nebo je některými šperky snadno podrážděna, což může způsobit kontaktní dermatitidu." Jinými slovy, klíčem k bezproblémovému nošení šperků je vědět, na které kovy byste mohly být alergické. Pak už je to snadné, protože si prostě vyberete takové, které vaši pokožku nedráždí.

Jaké jsou příznaky citlivé pokožky

"Pokud si někdo myslí, že má citlivou pokožku, znamená to, že s největší pravděpodobností má některou z těchto dvou reakcí," říká Markowitz. "Když je kůže podrážděná nebo má alergickou reakci, často je to v podobě zarudnutí, odlupování a dokonce macerace nebo zvlhčení pokožky." Dalším znakem reakce je, pokud vidíte pod kůží malé, drobné hrbolky, které svědí.“ 

Jaké druhy šperků vyhovují citlivé pokožce

"Opravdu záleží na tom, které šperky způsobují alergickou reakci nebo dráždí pokožku," říká Markowitz. "Viníkem číslo jedna, o kterém je známo, že způsobuje kožní reakci, je nikl nebo některá z křížových reakčních složek na nikl, což je kobalt." A často je najdeme spíše ve stříbrných špercích než v čistém zlatě nebo platině.“ 

Pokud tedy už víte, že máte tendenci reagovat na určité kovy, snažte se od nich držet dál. Pokud například víte, že vaše kůže reaguje na nikl, vyhýbejte se stříbru, zatímco bílé zlato je pro vás v pořádku.

Pokovené šperky jsou také variantou. Budete mít skvěle vypadající šperk, za který neutratíte tisíce a vaše pokožka bude chráněna před prvky, na které může být alergická, jako je třeba zmiňovaný nikl. Nicméně i tady je jeden háček. Šperky se časem opotřebují a nakonec se může objevit alergická reakce na jejich vnitřní materiál. To znamená, že pokud máte reakci na stříbro, pokud si pořídíte pozlacený stříbrný šperk, časem, až se pokovení opotřebuje, jej budete muset stejně odložit. Dále čtěte: Semišové šněrovací kotníkové boty jsou trendem, který nesmí před letošní zimou chybět v žádném botníku.

Zdroj: Byrdie.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47