Jak se nejlépe starat o své džíny: V pračce prát jedině naruby a ze sušičky vyndávat ještě vlhké

 Móda 
15. května 2022 09:32 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pečujte o své džíny s láskou a ony vám to vrátí Pexels
Někteří lidé říkají, že džíny by se měly prát jedině ručně. Jiní dokonce tvrdí, že by se neměly prát v teplé vodě. Většina z nás však bez přemýšlení vezme své džíny a vhodí je do pračky s ostatním podobně barevným textilem. Jak by se ale měly džíny prát, aby vydržely co nejdéle?

Jistě to znáte. Oblíbíte si nějaký kus z vašeho šatníku a nosíte ho pořád dokola. Kombinujete ho se všemi kousky, které ve skříni máte, ale s častým nošením se snoubí i častější praní. A pokud jsou tímto kouskem vaše nové džíny, je dobré se naučit, jak je správně prát, aby vám co nejdéle vydržely. Při nesprávném postupu se totiž mohou i ty nejdražší a nejkvalitnější džíny brzy ošoupat nejen v rozkroku, ztratit barvu, nebo se v pračce dokonce potrhat. My jsme se s redakcí vypravili do čistírny oděvů, kde nám paní Jarka poradila nejlepší fígle.

Jedním z nich je, že nové nebo staré džíny byste měli vždy před vložením do pračky obrátit naruby. To pomáhá nejen podle paní Jarky minimalizovat otěr, který způsobuje nechtěné vyblednutí barvy, ale také opotřebení, ke kterému může dojít podél lemů, kapes, poklopů a okrajů pasu. Je také důležité zapínat zipy, knoflíky a patentky, což pomáhá udržet džíny ve stejném tvaru a zabraňuje zachycování jiných předmětů v bubnu pračky.

"U džínů, které mají po celé ploše záměrné trhliny a roztřepené konce, sepněte otvory nebo okraje džínů k sobě například sponou na ponožky do pračky. Tyto kolíčky jsou speciálně navrženy pro praní ponožek, které při pracím cyklu udrží u sebe a vy je pak nemusíte hledat mezi ostatním vypraným prádlem při následném věšení. Mohou vám však také pomoci zabránit tomu, aby se džíny při praní trhaly více, než byste chtěli," vysvětluje paní Jarka, která v čistírně pracuje už patnáct let. Jestliže se však jedná o opravdu hodně potrhané džíny, uděláte lépe, když je vyperete v pračce.

Také záleží na tom, jaký prací prostředek použijete. Nejvhodnější je takový, který je určený k ochraně barev, obsahuje přísady, jenž pomáhají tkaninám držet barviva a deaktivují chlór ve vodě, díky němuž mohou barvy vyblednout. Nakonec ještě vyperte džíny na krátký jemný cyklus ve studené vodě.

Ze sušičky mírně vlhké

Pokud jde o sušení džínů, nezapomeňte vždy zkontrolovat, že jsou obráceny naruby. Následně je můžete sušit v sušičce na jemný cyklus při nízké teplotě - pokud štítek s údržbou neuvádí jinak. Přihoďte několik míčků do sušičky, aby se džíny vysušovaly rovnoměrněji.

"Za důležité považuji také naučit se odhadnout správný okamžik, kdy džíny ze sušičky vyndávat. Déle vám vydrží a budou lépe držet tvar, když je ze sušičky vytáhnete ještě mírně vlhké. V tomto stavu je totiž ještě snadno vytvarujete, vyhladíte případné ohyby a pak už je jen pověsíte a necháte doschnout na vzduchu. Pokud byste je nechali v sušičce příliš dlouho a sušili je na velmi vysokou teplotu, mohlo by dojít k poškození elastanu, který dává džínům pružnost," podotýká paní Jarka.

Další tipy pro praní džínoviny

Při praní džínoviny se vyvarujte přeplňování pračky i sušičky, což ovšem platí při praní jakéhokoliv prádla. Čím více oděvů natlačíte do bubnu, tím menší je pravděpodobnost, že se každý kus správně vypere a hlavně následně vymáchá. Zbytky pracího prostředku by pak mohly vést k nepříjemným kožním reakcím, jak uvádí například goodhousekeeping.com. Navíc velké množství prádla se do sebe v bubnu zamotá a vy pak budete vyndávat z bubnu velký zamotaný chuchvalec, který se jen obtížně rozmotává. Až budete příště vrstvit prádlo do pračky, udělejte si test s dlaní. Nad prádlem by totiž měla zbýt v bubnu mezera alespoň na výšku dlaně. Totéž platí u sušičky, ovšem z jiného důvodu. Příliš velké množství v sušičce zaručí, že prádlo nebude vysušené na požadovanou míru.

Oddělte světlé a tmavé džíny. Možná si myslíte, že je bezpečné prát všechny džíny najednou v jedné várce, ale dodatečné barvivo, které se používá na tmavý denim, se může přenést na vaše světlé džíny, což určitě nechcete. Nejlepší je prát i sušit různé barvy džínoviny odděleně.

Opatrní buďte i v případě, že máte na sobě nové tmavé džíny. Barva se totiž může přenést i na vaši světlou peněženku, kabelku, nebo dokonce na novou světlou pohovku. A tu už pak jen těžko dostanete dolů. Proto vždy, když si koupíte nové tmavé džíny, proveďte test s bílou látkou. Položte džíny na rovný povrch a několikrát bílou látkou přejeďte přes džíny. Pokud na látce ulpí tmavá barva, zvažte, zda džíny před nošením ještě jednou či dvakrát nevyprat.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: goodhousekeeping.com, masterclass.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?