Termín „revenge dress“ se poprvé objevil ve spojení s princeznou Dianou. Podívejme se na pomstychtivé šaty napříč historií

 Móda 
29. května 2022 10:26 / Patricie Chládková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Princezna Diana oblékla odvážné šaty v den, kdy se princ Charles doznal k nevěře a zavdala tak vznik termínu "pomstychtivé šaty" Depositphotos
Termín „revenge dress“ se poprvé objevil ve spojení s britskou Lady Dianou Spencer, která oblékla neskutečně odvážné šaty ten stejný den, kdy se její manžel, princ Charles, v přímém televizním přenose doznal k nevěře.

Šaty, které princezna oblékla, se naprosto vzpíraly královskému protokolu. Diana tehdy odhalila celý dekolt i dlouhé nohy, na které oblékla pohled přitahující černé silonky. Pro veřejnost překvapivý a zároveň šokující moment. Toho se hned chopila média a termín pomstychtivých šatů byl na světě.

Efektivní řešení nevěry

Model, který princezna vynesla v roce 1994, pocházel z dílny návrhářky Christiny Stambolian. Jednalo se o černé hedvábné minišaty se spadlými rameny. Finální look princezna doplnila černými lodičkami a nepřehlédnutelným několika řadovým perlovým náhrdelníkem s obrovským safírem a párem perlových náušnic. Aby toho nebylo málo použila rudou manikúru, což bylo rozhodně něco vymykajícího se královskému protokolu.

Vzhledem k situaci, kdy princezna šaty oblékla, začala britská média hojně spekulovat, že odvážné šaty oblékla jen proto, aby se pomstila svému manželovi za nevěru s Camillou.

Po letech spekulací se k celé události vyjádřila i samotná návrhářka šatů s tím, že šaty šité na míru jen pro princeznu byly staré už tři roky. Princezna jen nenašla odvahu je někde předvést.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Telegraph Fashion (@telegraphfashion)

Zdali to byl princeznin záměr, upozornit na sebe tímto způsobem tisk, to už se pravděpodobně nikdy nedozvíme ale zkuste se dámy zamyslet, jak byste se v takovéto situaci zachovaly vy. "Pokud bych věděla, že mě čeká takovéto veřejné ponížení ze strany partnera, tak bych se snažila o sto šest vypadat neodolatelně".

Oslava svobody

Jako další se do historie pomstychtivých šatů zapsala zpěvačka známá jak pro své váhové výkyvy, tak hlavně pro svůj nezaměnitelný hlas, Mariah Carey. Ta se v roce 1997 na veřejnosti ukázala v černém kompletu sestávajícím s černé sukně s rozparkem skoro až k pasu a z braletky. Dala tím tak najevo, že se konečně vymanila z područí svého bývalého dominantního manžela, Tommyho Mottoly.

Koukej o co si přišel po anglicku

A krasojízda pokračuje dále. Další v řadě máme Elizabeth Hurley, která okouzlila na prvním veřejném vystoupení po rozchodu s hercem Hughem Grantem v hedvábné róbě barvy šampaň s hlubokým výstřihem. Dala tak na obdiv své přednosti, o které britský herec přišel.

Konečně rozvod

Nesmíme zapomenout na rok 2016 a završení rozvodu Jennifer Garner a Bena Afflecka. Ačkoliv spolu pár už nějakou dobu nežil, herečka oslavila završení rozvodu na předávání cen Oscar, kdy oblékla nádhernou róbu na jedno rameno z módního domu Versace.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Versace (@versace)

Vytřískat z toho co to jde 

V poslední době termín revenge dress ožil ve spojení s u nás málo známou herečkou a příležitostnou modelkou Julii Fox, která se na chvíli objevila po boku rappera Kanyeho Westa. Ten se i v průběhu vztahu s Julií snažil o obnovení vztahu s odloučenou manželkou Kim Kardashian a Julia mu pravděpodobně posloužila jako příjemné rozptýlení. Abychom ale byli fér, aférka značně prospěla i herečce, která se tak zvýraznila v podvědomí bulvárních novinářů. Ti ji v průběhu vztahu a hlavně i po rozchodu s rapperem pronásledují a mapují její každodenní život. A jaképak šaty si zasloužily nálepku pomstychtivé? Jedná se o černé upnuté šaty se stojáčkem, které jsou v oblasti dekoltu řešené oblíbenými průstřihy, kdy vytvoří efekt „underboob“. Ty oblékla ten stejný den, kdy světu oficiálně oznámila rozchod s rapperem.

Závěrem je třeba zmínit, že v momentě, kdy se na veřejnosti objeví celebrita čerstvě po rozchodu v trochu více odvážném nebo odhalujícím modelu, než bývá zvykem, mají bulvární plátky jasno.

Autorský článek, další zdroje: Instagram, people.com, marieclaire.co.uk, townandcountrymag.com

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?