Vývoj menstruačních pomůcek trval staletí. Co používaly ženy dříve? Některé metody byly hodně drsné

 Ostatní 
08. listopadu 2017 15:47 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Historie menstruačních tamponů sahá do Egypta, vložky vymyslely sestry během války Shutterstock
Dnes si už žádná žena nedokáže představit život bez menstruačních vložek nebo tamponů. Na výběr má nejrůznější velikosti, speciální vložky na noc a u tamponů si může vybírat z různých materiálů - od bavlny, přes hedvábí až po viskózu. Vždycky tomu tak ale nebylo.

Komu vděčíme za vynález těchto hygienických vymožeností? Historie menstruačních hygienických pomůcek sahá do opravdu dávné historie. Pro ženy byl pravidelný měsíční cyklus vždy nepříjemný a snažily se vymyslet, jak vylepšit hygienickou stránku věci. Některé metody byly přitom hodně drsné.

Místo vložek mech, kožešina nebo mořská houba

V pradávných dobách se snažily ženy zachytit menstruační krev všemožnými prostředky, které měly na dosah. Běžně tak používaly například mech, kožešiny, trávu nebo mořskou houbu. Dobře prý fungovala i zvířecí vlna. Ještě ve středověku ženy prádlo nenosily, měly pouze lněnou košili až po kotníky. Dříve, když ženy trávily hodně času na poli, nechávaly krev prostě jednoduše odkápavat. Podle některých badatelů se zvyk krvácet jen tak do oblečení udržel místy dokonce až do novověku.

Menstruační chýše

V historii dokonce fungovala i jedna bizarnost, a to menstruační chýše. Ženy se musely odebrat na speciálně vyhrazené místo, do takzvané menstruační chýše, a tam krvácely jednoduše pod sebe. Krvácející ženy byly totiž považovány za něco nečistého. Je až s podivem, že se tento zvyk dodnes uchoval například u některých skupin hinduistů v Indii a Nepálu. Tato podivná tradice byla sice před více než 10 lety oficiálně zakázána, na 70 % tamních žen ji ale přesto dodržuje. Chýše si přitom už vyžádaly celou řadu životů, a to i mladých dívek. Umírají nejčastěji na otravu kouřem, kousnutí hadem a nedostatek základní zdravotní péče během menstruace.

Menstruace byla v řadě kultur vnímána jako nemoc a projev zla. Pánové nechápali, jak může žena krvácet a nezemřít a vysvětlovali si to tak, že musí jít o něcco nekalého. Mayové i Židé a křesťané vnímali menstruaci jako božský trest za neposlušnost. V některých kulturách byla naopak ženám během menstruace přisuzována obrovská nadpřirozená moc - indiáni kmene Cherokee třeba věřili, že menstruační krev dokáže zničit nepřátele, Římani zase byli přesvědčeni, že behěm menstruace dokáží ženy zahnat krupobití nebo z pole vyhnat záškodnický hmyz.

Historie tamponů sahá do Egypta

Podobně jako ostatní věci i menstruační tampony se postupem času vyvíjely až do dnešní podoby. Vynález této pomůcky je přisuzován Egypťankám, které si do pochvy vkládaly smotky papyru. Řekyně si je vyráběly z kousků dřeva omotaných cupaninou. U Římanek jsou doložené vlněné tampóny i vložky.

Na první jednorázové moderní tampóny si však musely ženy počkat ještě opravdu hodně dlouho. Vyrábět se začaly po roce 1920. Do té doby musely coby předchůdci tampónů postačit nejrůznější "ucpávky" z hadříků.

Nová éra - rozmach kalhotek

Až přibližně v 17. století se situace pro dámy zlepšila, a to díky rozmachu textilní výroby. V té době se začaly objevovat první látkové vložky, někdy byly dokonce velmi důmyslně zabudované do širokých sukní. Existovaly také speciální menstruační košile, jejichž dlouhé cípy se zavazovaly mezi nohama. V 19. století už bylo nošení spodního prádla běžné. Kalhotky se v dámském šatníku začaly objevovat přibližně od roku 1805. Byl to takzvaný "oděv na nohy" a šlo vlastně o široce střižené kalhoty, které sahaly ke kolenům nebo dokonce až kotníkům a připomínaly trochu harémové kalhoty. Po roce 1840 už dámy z lepší společnosti nosily tyto kalhotky běžně. Prosté ženy však chodily i v této době nadále "dole bez".

Kalhotky ale významným způsobem ovlivnily vývoj dámských hygienických potřeb. I přes velký pokrok ve výrobě menstruačních pomůcek si však stále většina žen své vložky doma pletla, háčkovala nebo šila ze starých hadrů či z bavlněné látky na dětské pleny. Takto vyrobené vložky měly ale jednu nevýhodu - musely se pravidelně prát.

Vznik jednorázových vložek

Jednorázové vložky vymyslely zdravotní sestry ve Francii. Inspirací jim byly obvazy používané v bitvách první světové války. Po válce tak díky vynalézavosti sester vznikly patenty na první vložky a později i tampony.

Vynálezci menstruačních pomůcek ale často narážely na stud žen, které se zpočátku neodvážily požádat prodavače o balení vložek. Proto se zkoušely i různé samoobslužné formy jejich prodeje.

V té době však na vložkách ještě neexistovaly lepící pásky, které dnes zajišťují komfortní nošení hygienických potřeb. Jednorázová vložka dnešního typu se tak objevila až v 70. letech 20. století. Gelová absorbční vrstva se pak jako součást vložek začala používat až o dalších 20 let později.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47