Uvízla vám v krku kost? Zkuste prověřené metody

 Ostatní 
24. prosince 2018 16:57 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud vám uvízne kost, zkuste zachovat klid Depositphotos
Dráždivá bolest a dávivý reflex na plné obrátky. Přesně tak vypadají bezprostřední chvíle poté, kdy vám v krku uvízne rybí kostička. A věřte tomu, že i když se vám tato nepříjemnost vyhnula na Štědrý den, není všem dnům konec. Ostatně ruku na srdce: kdo z nás ještě několik dní nehřeší nejen různým cukrovím, ale i smaženou rybičkou?

Pokud vás náhodou tato nepříjemnost potká, zkuste hned nezpanikařit a vyzkoušet několik metod, které jsou prověřené doslova staletími.

Pár kousků sní každý

Kapří tělo v sobě ukrývá kostičky různých tvarů a velikostí, které mnohdy ani nezaregistrujeme, i když se snažíme důsledně každé sousto prohlédnout a ještě několikrát v puse přežvýkat. Takže je téměř stoprocentně jisté, že během hostiny spolu s rybím masem sem tam nějakou tu malou rovnou kostičku spořádáme. O její další osud se už postarají naše žaludeční kyseliny.

Pozor na ty ypsilonové

Jsou však i takové kosti, které nám dokážou v trávicím traktu nadělat pořádnou paseku. Jsou to zejména kůstky, které jsou na svém konci rozvětvené a svým tvarem připomínají písmeno ypsilon. U nich je totiž průchod krkem znesnadněn právě tím, jak jsou narostlé a velmi snadno se v některé části krku během polykání zapíchnou.

Když se kost zachytí

A v tuto chvíli přichází onen dráždivý pocit vyvolávající dávení a bolest v krku. Pokud k takové situaci dojde, zkuste se nejprve pořádně napít, abyste zjistili, zda kůstka pouze krk nepodráždila, ale postoupila hlouběji směrem k žaludku. 

Pokud však potíže přetrvávají a vy cítíte, že kostičku v krku máte, sáhněte po chlebu nebo například vařeném bramboru. Ať už zvolíte první či druhou variantu, potravinu pomalu žvýkejte a plynule polykejte. Je totiž možné, že se při jejím průchodu krkem do ní uvízlá kost zapíchne a projde do žaludku spolu s ní. Tam už se opět díky práci žaludečních šťáv rozloží a je po problému.

Zkuste ji vypátrat

Další možností je požádat někoho z příbuzných, aby se vám do krku podíval a pokusil se uchycenou kost vytáhnout. V drtivé většině případů totiž kostička uvízne u mandlí, takže je při důkladném prozkoumání viditelná, a tudíž je celkem snadné ji vytáhnout. Ať už drobnými prsty nebo za pomocí pinzety.

Na ORL vědí, jak na to

Pokud se vám však nedaří s kostičkou zatočit doma, určitě se nestyďte a vyrazte na nejbližší pohotovost, kde vám od trápení pomohou odborníci z ORL. Ti jsou zvyklí, že i několik dní po Vánocích pacienti s kostičkami zapíchnutými v krku přicházejí a v drtivé většině případů dokážou pomoci během několika málo minut.

A do budoucna se zkuste inspirovat naším článkem, jak rybu na Vánoce nebo třeba na Nový rok připravit bez těchto nebezpečných kostí. Tipy na různé servírování najdete zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod