Nejhorší zlozvyky, kterých se doma dopouštíme a které nám dělají průvan v peněžence

 Ostatní 
25. dubna 2019 17:07 / Gabriela Simenonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kohoutková voda je mnohdy v lepší kvalitě než v plastových lahvích Shutterstock
Vycházíte s penězi tak akorát a na konci měsíce vám nic nezbyde? Nejste v tom rozhodně sami. Jak zbytečně neutrácet? Přemýšlejte, zapisujte si a neutrácejte za hlouposti.

Existuje celá řada více či méně dokonalých nástrojů, jak ušetřit, ale většinou stačí jediné. Vzít zdravý rozum do hrsti. Pojďme se podívat, na některé zlozvyky, kterých se v domácnosti dopouštíme a kvůli kterým přicházíme o pořádnou sumičku peněz.

Pijete balenou vodu?

Kupujete si balenou vodu? Kromě toho, že se s ní taháte, zbytečně utrácíte. Kohoutková voda je v Česku prakticky všude pitná a mnohdy v lepší kvalitě než v plastových lahvích. Pokud nepotřebujete minerálku, nemá smysl kupovat balenou vodu. 

Nepoužívejte zbytečně moc prostředků

Myslíte si, že čím více dáte pracího prášku nebo nanesete krému, tím lépe? Nesmysl. Někdy si naopak uškodíte. Vždy používejte jen takovou dávku, jakou určuje výrobce. Ne nadarmo se na baleních všech prostředků objevuje doporučené dávkování. Firma, která přípravek vyrobila, ví, kolik ho budete potřebovat, aby fungoval. 

Ukliďte si v lednici

Kolik věcí vyhodíte, protože jste zapomněli, že je máte v lednici? Ruku na srdce stává se to příliš až často. Kontrolujte pravidelně, co v lednici máte, a vždy pracujte nejprve s těmi produkty, které se mohou snadno zkazit.

Na nákup jen se seznamem

Nechoďte na nákup hladoví a vždy si napište, co přesně potřebujete koupit. Cesta do supermarketu by měla být co nejefektivnější, protože právě kvůli vyhazování jídla ztrácíme nejvíce peněz. Vždy si udělejte seznam toho, co potřebujete, a nikdy nenakupujte impulzivně. 

Nenechávejte spotřebiče zapojené

Necháváte nabíječku v zásuvce? Elektrospotřebiče, které necháme zapojené do sítě, nám mohou zvýšit spotřebu o 2 až 10 procent ročně, i když jsou v režimu "spánku".

Neplaťte za věci, které nevyužíváte

Někdy si předplatíme nějakou službu a pak ji nevyužíváme. Opravdu chodíte do fitka, za které vám strhávají měsíční poplatek? Udělejte si pořádek v platbách, které se vám na měsíčně strhávají z účtu. Za rok to může dělat i několik tisíc!

Víte, za co utrácíte?

Kontrolujte si pečlivě účty a dívejte se, za co jste zaplatili. Porovnávejte staré a nové účty za energie, abyste věděli, zda se vaše výdaje zvyšují, nebo naopak snižují. Jednou za čas si sedněte a věnujte půlhodinku složenkám. Klíč k úspěchu spočívá v pečlivém sledování a korigování všech výdajových položek. (Dále čtěte: Bezmyšlenkovité půjčování peněz se nevyplácí. Vyvarujte se nejčastějších chyb).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47