Psaní deníku má velký vliv na lidský mozek. Dokáže pomoci i od psychických problémů

 Ostatní 
19. dubna 2019 19:24 / Marcela Plachá
  1
📷
4 fotografie v galerii
Deník můžete psát kdykoli a kdekoli Shutterstock
Psát si deník je skvělé – stane se z něj váš důvěrný přítel, psycholog, zpovědník i dokumentátor. Zpočátku vám bude deník připadat jen jako hromada papíru. Velmi rychle se ale promění ve vzácné umělecké dílo plné emocí.

Deník může mít různé formy: někdo zapisuje svůj život, jiný sny, řada lidí zaznamenává zážitky z dovolené a někteří si archivují zajímavé e-maily a SMSky. Psaní pomocí klávesnice přitom není úplně ideální – psaní deníku vlastnoručně vás bude bavit mnohem více a přinese vám i mnohem větší úlevu a potěšení. Navíc si do tištěného deníku můžete kreslit či vlepovat fotky, lístky z kina apod.

Ideální parťák

Psaní deníku je vhodné nejen v době, kdy jste zralí na psychiatrickou léčebnu. Přesto vám od psychických problémů výrazně pomůže. Pomocí deníku si ulevíte, lépe pochopíte různé životní situace a můžete se i rozvíjet. Deník je přítel, který je stále na příjmu a nikdy neodmítne vyslechnout naše problémy a radosti. Má jednu velkou výhodu – nemusíme do něj psát nic, ale můžeme si do něj zapsat cokoli. 

Skutečný kouč

Deník má obrovský vliv na lidský mozek. Zvyšuje kreativitu, propojuje hemisféry, ujasňuje hodnoty a napomáhá k lehčímu rozhodování nebo plnění cílů. Když si píšete deník, najednou prožíváte každý den méně anonymně a více si uvědomujete jeho jedinečnost – to, jak je důležité naplnit každý den krásným obsahem.

Jak na to?

Deník můžete psát kdykoli a kdekoli, třeba i v čekárně, v autobuse apod. Zpočátku pište hlavně večer. Najděte si místo, kde nebudete rušeni, třeba před spaním. Jakmile začnete psát, pište nepřetržitě. Neobtěžujte se pravopisem a opravováním gramatických chyb. Než si na psaní deníku zvyknete, zkuste se do toho maličko nutit. Časem už to půjde samo.

Psát můžete o svých pocitech, snech, o tom, co se vám podařilo, jaké máte plány, kdo vás rozčílil, co chcete zlepšit, čemu se vyhýbáte, co jste zažili apod. Psaní je jen pro vás a o vás. Jakmile dopíšete, sami se rozhodnete, co s textem uděláte. Můžete ho vyhodit, vymazat, spálit, roztrhat, nebo si ho uložit. Cílem je, abyste psali upřímně sami o sobě. Forma a styl psaní není rozhodující. Velmi brzy se psaní deníku stane světlým bodem vašich dnů. (Dále čtěte: Vliv hudby na Vaši psychiku).
 

Témata: deník, psaní, mozek
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve