Zahradničení jako sport: Posilujte zdarma na své zahrádce

 Ostatní 
13. května 2019 06:17 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zahradničením naberete svaly a shodíte pár kilogramů Depositphotos
Léto pomalu a jistě klepe na dveře a řada lidí tak přemýšlí, jak co nejrychleji vylepšit svou postavu do plavek. Pokud nesnášíte posilovny, nechce se vám potit při běhu či jízdě na kole, ale máte zahradu, existuje jedno méně obvyklé řešení. Vylepšete si svou figuru během zahradničení.

Při práci na zahrádce spálíte mnohdy více kalorií než ve fitku. Navíc při různých činnostech zabíráte různé svaly, takže můžete posílit celé tělo. A protože při zahradničení také spalujete kalorie, můžete i zhubnout.

Posilte ramena, záda i nohy

Na zahrádce je pořád co dělat a kromě toho, že díky vaší práci bude zahrada vypadat nádherně, ještě dáte zabrat svým svalům.

Při kopání motyčkou posílíte svaly na rukou, a to hlavně antagonistické skupiny, jako je biceps a triceps.

Správným hrabáním zapojíte zádové svaly, ruce a ramena. Při zalévání s konví zabírají ruce a z velké části ramena. Důležité je dát si pozor na přetěžování trapézových svalů nevhodným nošením konve. Zanedbatelné není ani chození pro vodu a k záhonu. Při rytí zapojíte nohy, záda, ruce a cítit můžete dokonce i břišní svaly.

Nezapomeňte na strečink

Kdo pravidelně cvičí, ví, jak moc důležitý je střečink před fyzickou aktivitou, a také po ní. A to samé platí i u zahradničení. Před jakoukoliv prací na zahradě se nezapomeňte lehce rozehřát a protáhnout. Pokud celý den nebo týden sedíte v kanceláři a najednou vás čeká poměrně náročná fyzická práce, je dobré na to svaly připravit.

Na závěr také nezapomeňte na základní strečink, kdy se příjemně uvolníte a protáhnete zapojené svalové skupiny.

Zahradničení jako sport

Zahradničení je pořádná dřina a pokud se rozhodnete tuto aktivitu povýšit na cvičení, máte na výběr, zda zvolíte činnosti podporující posilování, nebo se raději budete věnovat kardio (aerobnímu) cvičení.

Hrabání listí podporuje vytrvalost, pohyb v nerovném venkovním terénu flexibilitu, prořezávání stromků a keřů, rytí záhonů, sečení trávníku a sekání a přenášení dřeva zase posiluje svalstvo.

Jelikož většina zahradnických prací vyžaduje opakované pohyby a zdatnost, jsou celou dobu zapojeny všechny hlavní svalové skupiny: nohy, hýždě, paže, ramena, záda, břicho a rovněž spalování kalorií je snadnější.

Spalování kalorií

Se zahradními aktivitami je jednodušší i hubnutí. Zde je seznam obvyklých úkolů a kolik kalorií může spálit během 30 minut jejich provozování člověk, který váží cca 77 kg:

  • Odklízení sněhu 243 kalorií (když je sněhu hodně a je těžký až 364 kalorií).
  • Sečení trávníku ruční sekačkou 243 kalorií.
  • Práce s těžkým elektrickým nářadím a sekání dřeva také 243 kalorií.
  • Pokládání drnu, rytí, okopávání, obdělávání, čištění půdy a pletí 202 kalorií.
  • Sázení stromů a semen 182 kalorií.
  • Hrabání a pytlování listí 162 kalorií.
  • Zalévání záhonů 61 kalorií.

V hubnutí vám pomohou i některé sezonní potraviny, o kterých jsme psali zde. Mnohé z nich si můžete na své zahradě i sami vypěstovat.

Další zdravotní výhody

Práce na zahradě má ale i další pozitivní vliv na vaše zdraví. Snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a je prevencí před vznikem diabetu nebo osteoporózy. O tom, že pobyt v přírodě má dobrý vliv i na psychiku člověka, ani nemluvě.

Abyste ze své práce měli co nejvíce zdravotních výhod, používejte co nejméně techniky (je-li to možné). Pracujte s kleštičkami, nůžkami, křovinořezy a ručními sekačkami.

Důležité rady

Práce na zahradě ale můžete provádět i tak, že místo pozitivního vlivu na zdraví si uženete nějaké komplikace, například si zablokujete záda. Abyste se těmto nepříjemnostem vyhnuli, je třeba se držet pár dobrých rad:

  • Než se pustíte do práce, proveďte čtvrthodinový strečink (protažení svalů). Uvidíte, že se vám bude pracovat lépe a vydržíte aktivní déle.
  • Při hrabání, okopávání a pletí držte záda rovně, s nohama na šířku ramen.
  • Zvedejte předměty tak, že si kleknete, ohýbejte kolena, ne záda.
  • Nezapomeňte na pravidelné přestávky. Cca po 15 minutách si dopřejte na chvíli odpočinek a napijte se vody. Stejně tak si dejte pauzu kdykoli, když pocítíte únavu či dokonce bolest. Zkuste přejít buď k jiné, ne tak namáhavé aktivitě, nebo si prostě odpočiňte a osvěžte se.
  • Pořiďte si podložku na kolena – mnoho činností vyžaduje delší dobu klečet.
  • Střídejte strany částí těla, které zapojujete.
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47