Jak dlouho Vám víno vydrží?

 Ostatní 
14. února 2017 07:12 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Většina moderních vín je určena k okamžité spotřebě Shutterstock
Co si budeme povídat, nejlepší by bylo láhev po načetí dopít, někdy je to však nemožné. A pak je každá rada drahá. Zvlášť, když se jedná o láhev kvalitního vína.

Také jste si všimli, že na rozdíl od jiných potravin, vína nemají na láhvi uvedenou exspiraci? Uvažovali jste, proč tomu asi tak je? Je to vskutku zajímavé, na etiketě naleznete všelicos, jen datum do kdy víno vypít ne. Datum expirace přitom paradoxně naleznete už i na pivě. Ptáte se, proč a jak to tedy s tou dobou trvanlivosti je? Snad pro vás máme pár informací, které to osvětlí.

Pakliže jste si toho nevšimli, vězte, že vína vskutku nejsou opatřena žádným datem expirace. Z viněty se můžete snadno dočíst, jakým způsobem bylo víno vyrobeno, čili o jaké víno se jedná a jeho věk si můžete odvodit. Většina lepších vín však na štítku má zaznačený i ročník.

Navíc byste také měli vědět, že mnoho vín v láhvích, které si můžete koupit v běžných obchodech, je vyrobeno tak, aby nebylo dlouho skladováno. Zákazník by si měl vychutnat svěží chuť vína, ale rozhodně by jej neměl nějak dlouho skladovat. Jiná vína, která obvykle naleznete ve specializovaných prodejnách, jsou naopak vyrobena tak, aby se mohla skladovat anebo archivovat.

Taková vína při správném uskladnění vydrží v dobré kondici mnoho let.  Jejich hodnota i cena přitom s věkem stoupá. S udáním exspirace by to měli výrobci obtížné, zvlášť když se ta nejlepší vína dostávají do oběhu i po několika letech od sběru. Kupříkladu jakostní kabinetní se může začít prodávat v obchodě v době 1 – 3 roky po sklizni, slámová vína a pozdní sběr se do obchodu obvykle dostává dokonce až po 3 – 6 letech od sklizně. Bobulové výběry se do obchodu dostanou po 3 letech od sběru.  Pro tato vína prostě platí, čím starší, tím lepší.

Dá se tedy říci, že životnost vína v sudech a láhvích se vesměs odvíjí od toho, o jaký typ vína jde a jak dobře víno skladujete. Jestliže si nekoupíte stolní víno anebo o něco lepší známková vína, můžete je skladovat i po dobu několik měsíců nebo dokonce i let.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda