Zlozvyk, kterého se lidé dopouští při přípravě čaje! Tohle už nikdy nedělejte
Velmi často padají otázky, zda je med skutečně zdravý, když je tak sladký.
Odpověď je zcela jasná. Včelí med je opravdu zdravý. Je však velmi důležité nenechat se oklamat a pořídit si ten správný. Pokud nemáte svého vlastního dodavatele, který vám med dodá přímo do ruky, dbejte na to, co je napsáno na výrobní etiketě.
Nejdůležitějšími faktory jsou vitamíny, které med obsahuje. Je to vitamin A, C, B1, B6, B12, D, K, E a aminokyseliny.
Kromě toho je med právem považován za přírodní antibiotikum. Snad každý už někdy v životě slyšel, že čaj s medem pomáhá léčit při nachlazení a je pomocníkem při posilování obranyschopnosti. Ale používáte med správně?
Když přijdete domů a rychle si vaříte čaj na zahřátí, je ideální si do něj dát pár lžiček medu. Ale pozor! Tady se mnoho lidí dopouští chyby. Med by se nikdy neměl dávat do zcela horkého čaje, protože ta sníží jeho zdraví prospěšné účinky.
A jak je to správně? Nalijeme li horkou vodu do hrnku, teplota rychle klesne asi na 80 stupňů Celsia, během 10 minut už můžeme čaj usrkávat. V tu chvíli má asi 60 stupňů Celsia. Teď je ideální doba, kdy do čaje přidat med. Prospěšné účinky medu se totiž snižují, když se vystaví po delší dobu teplotě 80 a více stupňů Celsia. Podobně to platí i s citronem.