Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích chutně zpracovat

 Ostatní 
Dnes | 13:33 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ve skořápce vejce bezpečně až 7 dní, pokud jsou po celou dobu uložena v lednici Depositphotos
Po Velikonocích často zůstane lednice plná uvařených vajíček. Co s nimi, než se vám omrzí? Poradíme vám nejen, jak dlouho vydrží v lednici, ale i jak je kreativně a chutně využít v kuchyni.

Velikonoce jsou plné radosti, barviček, jara – a vařených vajec. Kdo jich doma po svátcích nemá nadbytek? Než se začnete bát, že se zkazí, podívejte se na naše tipy, jak je správně skladovat a jak je přetvořit na jednoduché, zdravé i originální pokrmy.

Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici?

  • Ve skořápce: bezpečně až 7 - 10 dní, pokud jsou uložena v lednici. Stejně jako čerstvým vajíčkům, tak i těm vařeným nejvíc svědčí pobyt v lednici při teplotě kolem 5-8 °C. Pozor ovšem na vykoledovaná vajíčka, která leží v ošatce na stole. Tam vydrží maximálně 2-3 dny, pak se zkazí.
  • Oloupaná vejce: nejlépe spotřebujte do 2–3 dnů, skladujte je v uzavřené nádobě.
  • Vždy je uchovávejte mimo aromatické potraviny, snadno totiž absorbují pachy.
  • Pokud si nejste jisti čerstvostí – čichem a barvou bílku poznáte, zda je ještě vejce v pořádku.

Co udělat z vařených vajec? Rychlé a chutné tipy

1. Vajíčková pomazánka

Tradiční pochoutka na chleba nebo do plněných bagetek. Klasika s máslem a hořčicí nikdy nezklame, ale zkuste i moderní verzi s cottage sýrem, tvarohem nebo avokádem. Barevnost dodají bylinky jako pažitka, medvědí česnek nebo kopřivy.

2. Plněná vejce

Ideální jako chuťovka pro návštěvu. Vydlabejte žloutky smíchejte s hořčicí, lučinou nebo jogurtem, ochuťte a dejte zpět do bílků. Ozdobte řeřichou nebo chilli, případně bylinkami, které máte rádi.

3. Do salátů i sendvičů

Vařené vejce je výborné do bramborových, těstovinových i zeleninových salátů. Výborně ladí i s tuňákem nebo cizrnou. V sendviči s avokádem, špenátem nebo sýrem vytvoří rychlou a výživnou svačinu.

4. Vajíčkové karbanátky

Skvělý způsob, jak zužitkovat větší množství vajec – rozmačkaná vajíčka smíchejte s bylinkami, hořčicí, trochou strouhanky, vytvarujte placičky a opečte na pánvi.

5. Zapečené pokrmy

Vajíčka můžete nakrájet do zapečených brambor, francouzského quiche nebo zeleninových nákypů.

Tip: Nevyhazujte vodu po vaření vajec

Voda, ve které jste vejce vařili, obsahuje minerály – zejména vápník a fosfor – a skvěle se hodí k zalévání pokojových rostlin, bylinek, rajčat nebo růží na zahradě. Jen ji nechte vychladnout a nepoužívejte ji, pokud jste při vaření přidávali sůl!
Závěr: Vejce jsou cenný základ do mnoha jídel

Vařená vejce jsou nejen výživná (bohatá na bílkoviny, vitamíny skupiny B, D a minerály), ale i univerzální. Ať už je smícháte s tvarohem, cottage sýrem, zakysanou smetanou nebo majonézou, vždy máte základ pro chutné jídlo. Využijte je do pomazánek, salátů, karbanátků i nákypů. A nebojte se experimentovat – třeba s bylinkami, kořením nebo netradičními surovinami.

Zdroje: magazinplus.cz/, nasetema.cz, toprecepty.cz/.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Odpal pro dobrou věc. Benefiční turnaj Alsa podpořili sportovci a celebrity, vybralo se přes 230 tisíc 

Styl

Jak dlouho vydrží vařená vejce v lednici? O týden déle než v ošatce na stole. Tipy, jak je po Velikonocích...

Dům a zahrada

Jak podpořit plodnost jahodníků a dosáhnout vyšší úrody sladkých jahod? Stačí kolem nich zasadit...