Sváteční pečení na velikonoční stůl: Staročeská nádivka a pravý mazanec by neměly chybět

 Ostatní 
01. dubna 2023 12:32 / Ema Maxová
  0
📷
1 fotografie v galerii
Užijte si dokonalé Velikonoce Depositphotos
Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších křesťanských svátků, který je spojen s mnoha tradičními zvyky a obyčeji. Jedním z nejoblíbenějších tradicí spojených s Velikonocemi je příprava a konzumace tradičního velikonočního jídla. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří velikonoční nádivka a mazanec.

Velikonoce jsou pro mnohé velmi významným obdobím. Jedná se o svátek důležitý zejména pro křesťany, neboť připomíná ukřižování Ježíše Krista a jeho následné vzkříšení. K velikonočním svátkům se pojí mnoho tradicí, přičemž spousta z nich je dodržována do dnes. Jedná se o oblíbené barvení velikonočních vajíček, pletení pomlázek, koledování, šlehání dívek i jejich polévání. Kromě toho se pečou velikonoční beránci či například velmi lahodné mazance a během Velikonoc se také konají různé trhy a jarmarky, na kterých lze zakoupit tradiční velikonoční ozdoby a lahůdky.

Trocha historie

Víte, proč se peče na Velikonoce mazanec? Velikonoční mazanec se dle tradice pekl na Bílou sobotu, a to z toho důvodu, aby byl připravený na nedělní snídani. Než si však rodina mohla na mazanci pochutnat, tak se s ním šlo v neděli ráno do kostela pro svaté pomazaní. Odtud také vznikl jeho název - mazanec. Kromě toho byla v podstatě neděle prvním dnem po období půstu, kdy se lidé mohli najíst do syta. Velikonoční mazanec ve tvaru bochníku chleba se stal symbolem pro konec odříkání, a zároveň oslavu nového života. Možná vás ještě zajímá, proč se před upečením na mazanci nožem vyryje kříž. Je to z toho důvodu, že kříž symbolizuje ukřižování Ježíše Krista.

Pravý velikonoční mazanec

Mazanec je tradiční velikonoční sladké pečivo, které se vyrábí především z kynutého těsta s rozinkami a citronovou kůrou. Jeho vůně a chuť jsou typické pro českou kuchyni a neměl by chybět na žádném velikonočním stole. Přinášíme vám proto osvědčený recept, díky kterému se vám mazanec vždy povede, nepopraská, a bude tak lahodný, že se po něm jen zapráší.

Na přípravu tradičního velikonočního mazance budete potřebovat:

  • 150 g polohrubé mouky
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g cukru krupice
  • 120 ml mléka
  • 60 g másla
  • 20 g droždí
  • špetka soli
  • citronová kůra
  • 2 žloutky
  • 30 – 40 g rozinek (libovolné)
  • K potření: žloutek a lžička mléka
  • K posypání: mandlové lupínky na posypání

Postup přípravy mazance

Ohřejte mléko tak, aby bylo vlažné, ale ne horké. Přidejte do něj cukr, rozdrobené droždí a nechte vzejít kvásek, což může trvat zhruba 15 minut. Mezitím do větší mísy prosejte polohrubou i hladkou mouku a přidejte špetku soli. V hrníčku nebo kastrůlku rozpusťte pozvolna máslo a nechte trochu zchladnout.

Jakmile bude vzešlý kvásek, tak do něj zašlehejte žloutky a směs poté vlijte do velké mísy s moukou. Promíchejte a začněte zpracovávat těsto. Po pár minutách přidejte také rozpuštěné vychladlé máslo a citrónovou kůru. Vypracujte hladké nelepivé těsto. Na konci ještě přisypte rozinky, které do těsta zapracujte nejlépe rukama. 

Hotové těsto lehce poprašte moukou, přikryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě zhruba 2 až 3 hodiny kynout. Je dobré těsto během kynutí ještě párkrát propracovat. Po uplynulé době z těsta vytvarujte pěkný bochánek, dejte jej na plech vyložený pečícím papírem a nechte naposledy 20 minut kynout. 

Mezitím si rozmíchejte žloutek s lžící mléka a celý mazanec poctivě potřete. Nakonec nahoře na mazanci vytvořte nožem kříž a posypte bohatě lupínky mandlí. Dejte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba 30 minut. Pokud uvidíte, že mazanec hnědne velmi rychle, tak jej přikryjte pečícím papírem nebo alobalem. Po upečení nechte mazanec vychladnout.

Velikonoční staročeská nádivka

Velikonoční nádivku můžete připravit podle mnoha různých receptů. V základu budete pro přípravu nádivky potřebovat pečivo, mléko, vejce, máslo, cibuli, uzené maso (šunku, slaninu nebo klobásu), koření (majoránku, kmín a pepř), sůl a hladkou mouku. Jakmile máte všechny ingredience, můžete začít s přípravou.

Na staročeskou nádivku s uzeným masem budete potřebovat

  • 7 včerejších rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 200 ml mléka
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
  • 400 g vařeného uzeného masa, nakrájeného na kostičky
  • 30 g rozpuštěného másla + trochu na vymazání formy
  • 2  hrsti nasekaných kopřiv
  • 1  lžíce nasekané pažitky
  • 1  lžíce nasekané petrželky + na ozdobu
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • koření: sůl, pepř, muškátový oříšek
  • K podávání: kyselé okurky

Postup přípravy:

Vezměte 7 starších rohlíků a nakrájejte je na kostičky. Připravte si 6 vajec a oddělte do dvou misek zvlášť žloutky a zvlášť bílky. Nakrájejte 400 g vařeného uzeného masa na kostičky. Do větší mísy vložte nakrájené rohlíky, zalijte je 200 ml mléka a nechte chvíli stát, aby mléko absorbovaly. Pak je zlehka vymačkejte, zbylé mléko vylijte. Rohlíky pečlivě promíchejte s prošlehanými žloutky.

Přimíchejte kostičky uzeného masa. Přidejte 30 g rozpuštěného másla, 2 hrsti nasekaných kopřiv, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 lžíci nasekané petrželky a 1/2 lžičky prášku do pečiva. Směs ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Mezitím si předehřejte troubu na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi. Směs nalijte do pekáčku a pečte asi 30 minut dozlatova.

Pokud máte rádi nádivku s křupavou kůrkou, můžete ji po upečení nechat ještě chvíli pod grilem. Díky tomu získá kůrka krásnou zlatavou barvu a bude křupavá.

Nádivku podávejte s kyselou okurkou a posypanou pažitkou. Pokud chcete chuť nádivky zvýraznit, můžete použít různé druhy masa – kromě uzeného masa se hodí pečené vepřové maso nebo pečená drůbež. Nádivku můžete servírovat jen tak samotnou nebo společně s masem k bramborám či bramborové kaši.

Jak udělat velikonoční nádivku zdravější

Klasické pšeničné rohlíky můžete nahradit rohlíky celozrnnými. Maso vybírejte libové bez viditelného tuku nebo je nahraďte kvalitní šunkou. V případě, že jste vegetariáni, tak je zde varianta i pro vás. Maso nahraďte uzeným tempehem nebo třeba uzenými mandlemi. Pokud máte bílky dobře vyšlehané, tak nemusíte přidávat prášek do pečiva.

Celkově lze říci, že příprava dokonalé velikonoční nádivky není složitá, ale vyžaduje několik kroků a pečlivého plánování. S dobrými surovinami, správným množstvím koření a dobrou technikou přípravy můžete vytvořit nádivku, která oslní vaše hosty a bude výbornou součástí vašeho velikonočního menu.

Autorský článek

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47