Květiny mohou ve fáze vydržet déle jako čerstvé: Důležité je dobře je seříznout, můžete přilít kapku vodky

 Ostatní 
18. března 2023 10:00 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Jaro se nese ve znamení květin Pexels
Konečně přichází jaro a s ním se nedomyslitelně pojí květiny. Často si chceme příjemnou atmosféru navodit i doma, proto je na místě koupě řezaných květin. Jak ale docílit toho, aby vám vydržely co nejdéle?

Okamžitě je seřízněte

Než vložíte právě zakoupené řezané květiny do vázy, šikmo je seřízněte. Tím obnažíte mnohem větší plochu, než kdybyste je seřízli rovně. Umožňuje to květinám absorbovat více vody. Dbejte také na to, aby vaše váza nebyla příliš malá, jinak prostředí květinám nebude vyhovovat.

Odstraňte listy

Otrhejte listy z části stonku, která je ve vodě. Pokud totiž necháte listy na stopce, rychleji se vytvoří hnilobné bakterie a květy opadnou již po pár dnech. A tomu chcete zabránit. 

Výměna vody

Bohužel neexistuje žádná zázračná voda, která by říkala, jak často vyměňovat vodu. Vždy záleží na tom, kde jsou květiny umístěny. Ať jde o teplotu místnosti, slunné nebo naopak temné místo Jednoho pravidla se ale můžete držet: pokud se voda začne kalit, je čas na výměnu. Poté byste měli vázu krátce vytřít, aby se vyplavily bakterie. Čerstvou vodu nepřilévejte k té staré.

Nedotýkejte se květů růže

Nikdy se nedotýkejte růže za hlavu. Květy jsou velmi jemné a okamžitě reagují na tlak. Extra tip: když vyměníte vodu, vyndejte růže z vázy a položte je na kuchyňskou utěrku místo na dřevěný stůl nebo jiný povrch.

Udržujete květiny daleko od jablek

Možná už jste slyšeli radu, že byste nikdy neměli dávat jablka a banány do stejné misky, protože jablka uvolňují plyn, který urychluje proces zrání banánů. Banán se stává nepoživatelným rychleji. Stejné je to s květinami. Abyste se mohli ze svých řezaných květin těšit déle, platí toto jednoduché pravidlo: dodržujte odstup alespoň dva metry!

Přidejte do vody špetku vodky

Máme pro vás jeden malý tip na závěr.  Aby řezané květiny zůstaly déle čerstvé, může vám pomoci trocha vodky. Alkohol má totiž antibakteriální účinek, který zabraňuje bakteriím v rychlém vadnutí květů. Vodka je navíc bez zápachu, takže voda nezačne nepříjemně zapáchat. 

Autorský článek, další zdroje: Bloomon, Proflowers

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum