Friluftsliv je další skandinávská tradice, která zlepšuje psychickou pohodu během podzimu a zimy. Dokáže porazit i sezonní afektivní poruchu

 Ostatní 
21. listopadu 2022 07:38 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Na špatnou náladu v zimě nepomůže počítač, ale příroda Depositphotos
Friluftsliv je další v řadě skandinávských tradic, které se na první pohled mohou jevit jako velmi obyčejné. Jenomže právě skandinávské země se během podzimu a zejména zimy potýkají s brzkou tmou a špatným počasím. A tamní obyvatelé už po staletí vědí, jak čelit špatným náladám během těchto ročních období.

A právě koncept friluftsliv má pro Skandinávce velký význam. Má totiž velký vliv na duševní zdraví a pohodu. Friluftsliv, který v překladu v podstatě znamená „život pod širým nebem“, je široce populární v severských zemích, kde i přes mrazivé teploty a velmi málo hodin slunečního svitu v zimních měsících, je pobyt venku součástí života všech. Výraz friluftsliv vynalezl slavný norský dramatik Henrik Ibsen v 50. letech 19. století, který tento termín použil k popisu hodnoty trávení času na odlehlých místech pro duchovní a fyzickou pohodu.

Často se dokonce doporučuje jako řešení sezónní afektivní poruchy a zimních depresí. A proč vlastně, když jde o něco tak obyčejného? Friluftsliv povzbuzuje k aktivitě, kterou byste se jinak nezabývali a raději byste se trápili negativními myšlenkami doma pod dekou.

Švédové například mají přísloví, které praví, že „neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení“. A tím je řečeno prakticky všechno. Proto totiž Skandinávci i za mrazivého počasí chodí ven s rodinou či přáteli, zkrátka setkávají se venku, společně chodí na výlety a dokonce pořádají pikniky.

Friluftsliv zkrátka znamená být co nejvíce venku, což samozřejmě prospívá vašemu fyzickému i duševnímu zdraví. V celé Skandinávii hraje friluftsliv zásadní roli v životech většiny lidí a je prokázáno,  že zvyšuje duševní, duchovní a fyzickou pohodu. A proto friluftsliv Skandinávci ochotně praktikují.

Ale pozor. Nejde jen o to vyrazit ven, když máte volno nebo je víkend. Skandinávci praktikují friluftsliv dokonce i během polední přestávky. A proč? Protože bylo prokázáno, že spojení s přírodou přispívá ke snížení úrovně úzkosti, stresu a deprese a nedávná studie zjistila, že trávit alespoň 120 minut týdně v přírodě vede k větší duševní pohodě.

I když se nemusí zdát zrovna přitažlivé jít ven na delší dobu, když je venku škaredě a chladno nebo dokonce prší nebo sněží, Norové mají přísloví, které říká, že „Venku na výletě, nikdy ve špatné náladě.“ A o tom to přesně je. „Friluftsliv není spojen s žádnou konkrétní činností. Pro Nory má toto slovo hlubší význam, je to odpojení od každodenního stresu a propojení nás, lidských bytostí jako součást přírody,“ říká Bente Lier, generální tajemník Norsk Friluftsliv, zastřešující organizace pro 18 norských outdoorových organizací.

I když nám zatím letošní podzim přinesl velmi pěkné počasí, rychle to skončí a nastanou chladné dny. A friluftsliv, osvědčená skandinávská tradice, se může hodit. A že nejste zrovna venkovní typ?  Pak byste svůj životní styl měli přehodnotit. Strávit čas venku s přáteli nebo klidně na procházce sami vám pomůže vylepšovat náladu během zimních měsíců. Choďte ven bez ohledu na počasí. Možná mnohdy budete čelit studenému větru, dešti nebo hustému sněžení, ale to vás jen posílí. Pokud máte možnost, můžete třeba uvařit oběd pro rodinu venku na zahradě nebo terase. A pokud pravidelně cvičíte, vykašlete se na fitko a cvičte venku.

Friluftsliv ještě můžete doplnit další velkou skandinávskou tradicí, kterou je fika. I tu Skandinávci praktikují poctivě během podzimu a zimy. Fika je čas, který sami nebo s kolegy v práci či s přáteli strávíte u kávy a dobrého dortíku. Skandinávci doporučují praktikovat fiku dvakrát denně. I tato tradice totiž severským národům zlepšuje náladu během náročného chladného období.

Autorský článek, další zdroj: Visit Norway

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47