Letní syndrom vyhoření existuje. Poznáte ho tak, že se cítíte kompletně vyčerpaně

 Ostatní 
11. července 2022 08:48 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Práce a společenské aktivity mohou vést k letnímu syndromu vyhoření Unsplash
Letní syndrom vyhoření lze zjednodušeně popsat asi tak, že se cítíte vyčerpaně nebo přinejmenším hodně lenivě a nejraději byste nedělali nic jiného, než si užívali letních měsíců a všech radostí, které přináší.

Poznali jste se v tomto stručném popisu? Pokud ano, skutečně trpíte letním syndromem vyhoření. A pokud už máte dovolenou za sebou, je to ještě horší. Je potřeba ale říci, že si za letní vyhoření do jisté míry často můžeme i sami. Jakoby nestačilo, že musíme chodit do práce. K obvyklému shonu si v létě ještě přidáváme výlety, grilování s přáteli, návštěvy zahrádek, nebo dokonce festivalů. Čas na odpočinek? Nula.

Světová zdravotnická organizace známá pod zkratkou WHO už dokonce dávno před Covidem v roce 2019 uznala syndrom vyhoření jako pracovní projev a poměrně přesně jej popsala: pocity vyčerpání, zvýšené mentální vzdálení se od práce a zaměstnání, pocity negativismu nebo cynismu související s prací a snížená efektivita, jak uvádí The Stylist. Pokud toto cítíte teď v létě vůči své práci a navíc si nabušíte diář různými společenskými akcemi, zcela jistě dojdete do bodu, kdy vás letní syndrom vyhoření zcela pohltí.

Jenomže co s tím? Do práce zkrátka chodit musíme, když už jsme si nějakou tu dovolenou vybrali nebo ji naopak máme daleko před sebou. Nezbývá tedy než probrat ostatní aktivity, aby nám zbyl dostatek času na nicnedělání. Prostě nedělat nic je někdy opravdu víc než běhání od sousedů k sousedům na všechny ty zahradní party a objíždění letních festivalů.

Takže se zeptejte sami sebe, co z toho je skutečně důležité, dost možná zjistíte, že se vám do řady aktivit ani nechce. Klidně je ve svém diáři škrtněte a místo toho v klidu ulehněte na lehátko na své zahradě.

Ostatně moc plánování taky škodí. Místo toho raději seškrtejte již naplánované letní aktivity a počkejte si, až se vám bude spontánně chtít někam vyrazit nebo něco udělat. Ulevíte si tak od tlaku, kterému jste plánováním léta sami sebe vystavili.

Pokud chodíte do práce a máte honičku s různými společenskými akcemi, do ničeho se nenuťte. Stačí, že musíte zvládat svoje pracovní povinnosti, a pokud se vám večer někam nechce, klidně odmítněte. Ani s tou prací to přes léto moc nepřehánějte. Letní měsíce patří k těm volnějším, řadu lidí ani neseženete, protože zrovna mají dovolenou, všechny pracovní procesy mají právě díky dovoleným pomalejší tempo. Když přijdete domů, zahoďte pracovní telefon a věnujte se relaxu nebo aktivitám, které vám dělají radost.

Léto je ideálním časem pro zpomalení a ne, aby tomu bylo naopak. A opravdu můžete zpomalit, i když zrovna nemáte dovolenou. Využijte léta k odpočinku, protože podzim bude zase nabitý prací a všemi životními problémy, které nás všechny rozhodně o tomto podzimu čekají, minimálně kvůli stále rostoucí inflaci a cenám energií.

Autorský článek, další zdroj: Stylist

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47