Jak ušetřit na běžných věcech

 Ostatní 
10. července 2022 15:37 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Šetřit se dá i při běžných nákupech. Depositphotos
Způsobů, jak šetřit, je mnoho. Ať už jde o ty psychologické, kterými sami sebe přimějete méně utrácet, nebo najdete skutečně výhodné nabídky na nákup. Tím nejdůležitějším je ale neustále šetrně uvažovat a to, že právě šetříte, neodsouvat na druhou kolej oproti momentálním prioritám. Podvědomě tak budete vymýšlet způsoby, jak nerozházet zbytečně velké částky, tím se vaše snaha brzy zúročí. Zde je několik tipů, jak opravdu ušetřit.

Nejprve si povězme něco o našem vlastním psychologickém nastavení, které je nutné, pokud máme opravdu něco ušetřit. Pro mnoho lidí může být demotivující, když dlouho nevidí výsledky své snahy, naučme se je proto sami sobě hezky demonstrovat. Začněte tím, že si nebudete dávat měsíční rozpočet, ale uděláte ho na každý týden. Samozřejmě na počátku měsíce musíte zaplatit velké výdaje, zbytek ale může tvořit zajímavou každotýdenní výzvu. Snažte se z rozpočtu co nejvíce ušetřit a po sedmi dnech uvidíte, zda se vám to podařilo. Pokud ano, uložte si tyhle peníze na stranu. Po měsíci už to může být hezká částka.

Jezděte levně

Dalo by se říct, že všechno se dá koupit někde výhodně. Trh je přesycený ať už jde o produkty či služby a stačí jen chvíli hledat. Zhruba 50 procent Čechů nemá vlastní auto a velká část z nich využívá nevýhodné jízdné. Způsobů, jak na něm ušetřit, je však mnoho. Tím známějším je samozřejmě pořídit si průkazku a k ní měsíční kupon. Nejedná se o nic složitého a samozřejmě je to levnější než každodenní jízdenky. Existují však způsoby, jak na jízdném ušetřit ještě víc. Mnoho lidí má pocit, že se jim nevyplatí investovat velkou částku, třeba na roční kupon, protože rozdíl není až takový. Pokud si ale vezmeme za příklad pražskou lítačku, rozdíl při nákupu ročního a 12měsíčních kuponů je téměř 50 procent z ceny. Pro ty, kdo nemají dostatečnou hotovost na rok dopředu, už dokonce vznikly i služby externích společností, díky kterým si můžete průkaz zaplatit a následně splácet. I těm, co auto mají, se tak někdy může vyplatit cestovat hromadnou dopravou, zejména v rušných městech, jako je Praha.

Neopovrhujte starým nábytkem

Máte doma nábytek, který je už nemoderní nebo opotřebovaný, a chcete jej vyměnit za nový? Jenže ten stojí desítky tisíc. Dobrou volbou může být renovace. Ta oproti nákupu nového nábytku mnohdy vyjde na pár korun. Záleží samozřejmě na typu. Poctivé dřevo vydrží desítky let, zatímco novodobá dřevotříska je obvykle na pár použití. Pokud se vám stávající nábytek nelíbí a chcete změnit styl, můžete zkusit nákup v bazaru. Nábytek je mnohdy moc hezký, neopotřebovaný a nebo mu stačí drobné vylepšení, aby působil perfektně.

Býložravci ušetří

Maso je pěkně nákladná záležitost. Vyplatí se tedy nakupovat jej střídmě a jíst více zeleniny nebo luštěnin. Klidně zvyšte obsah přílohy v jídle a snižte maso. Nebo se mu vyhněte v některých jídlech úplně. Zelenina a luštěniny mají tu výhodu, že dobře zasytí. Nesníte jich tak moc a nejsou drahé. Když už kupujete maso, udělejte z něj vývar například kuřecí a následně i hlavní chod, když k němu přidáte omáčku.

Stejně tak se vyplatí vařit větší množství jídla do zásoby. Pokud nakoupíte těstoviny, připravíte omáčku a uvaříte na dva až tři dny, máte náhle spoustu jídla za pár korun v porovnání s lidmi, kteří vaří každý den něco jiného a zbytky vyhazují. Tohle jídlo si pak můžete vzít i do práce a ušetřit za obědy v restauraci.

Nechte si vrátit peníze, aniž byste vraceli zboží

Jen těžko lze uvěřit, že vás někde nechají nakoupit a ještě vám vrátí peníze. Ono to ale skutečně jde. Existuje mnoho internetových portálů, které nabízí vrácení někdy až 10 procent z ceny nákupu, pokud využijete vstup na e-shop přes jejich odkaz. Je to jednoduché. Tyhle portály mají provize z toho, že dovedou zákazníka na daný web kde nakoupí. Pokud e-shop potvrdí jeho objednávku, portál mu pošle nějaké drobné zpět jako poděkování za nákup. Když nastřádáte částku v řádu stokorun, můžete si ji pak zaslat zpět na účet. Služby jsme vyzkoušeli a opravdu netrvá dlouho peníze získat.

Srovnávejte ceny služeb

Než si ujednáte pojištění, platební kartu nebo cokoliv dalšího, nejprve si prohlédněte nabídky konkurence a nesahejte po první, která se naskytne. V době plné internetových srovnávačů to není nic těžkého. Stačí se podívat, jaké výhody firmy nabízejí. Mnohdy jsou to bonusové sazby nebo peníze na účtu při jeho aktivním užívání, vedení první platební karty zdarma nebo, v případě pojištění, třeba snížená platba za první rok. Vyberte si tak možnost, která se vám nejvíce vyplatí.

Dovolená last minute

Pokud chcete jet v létě na dovolenou, ale nechcete utratit hromadu peněz, stačí si počkat na last minute zájezdy. Nemusíte se bát, že by na vás žádný nezbyl, každý rok jich bývá dostatek a pokud nutně nemáte konkrétní destinaci, kam se plánujete podívat, určitě si vyberete nějaké hezké místo k odpočinku. Zájezd nemusíte kupovat jen od realitky. Často se někomu stane, že změní plány a aby nepřišel o celou částku, svůj zájezd prodá pod cenou. Stačí jen sledovat inzeráty a portály, které se obdobnými nabídkami zabývají. Dobré je také jezdit na dovolenou mimo sezónu, třeba v období, kdy mají děti ještě školní rok. Zájezdy jsou výhodnější, protože o ně není tak vysoký zájem.

Autorský článek.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod