Už jste slyšeli o saucha? Tahle postelová jóga vám pomůže snadněji usnout a lépe se vyspat

 Ostatní 
30. listopadu 2022 09:23 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Saucha vám pomůže skvěle usnout Depositphotos
Znají to všichni. Utahaní si jdete lehnout do postele a okamžitě se vám začnou honit hlavou různé myšlenky na práci, na věci, které nestíháte, problémy, které musíte vyřešit. Nebo si jen zkrátka potřebujete jít lehnout včas, protože musíte ráno brzy vstávat. A nemůžete prostě usnout. Pomůže saucha.

Saucha nebo také shaucha totiž znamená doslova čistotu mysli a samozřejmě také těla. Saucha je druhem jógy zvaným nijam a najdeme ji už ve starověkých indických textech. Takže Saucha je prověřená doslova staletími. Saucha neboli holistická čistota těla je považována za zásadní pro zdraví, štěstí a celkovou pohodu. Takže její fyzická cvičení samozřejmě stojí na ásanech, tedy pozicích, a pránájámech, což jsou dechová cvičení.

Ale jak může taková saucha pomoci s usínáním a kvalitním spánkem? Docela hodně. Saucha vám totiž pomůže především vyhnat z hlavy nepříjemné myšlenky a uklidní i vaše tělo. Ale jak říká lektorka jogy Laura Pearce, „než vstoupíte na podložku, musíte připravit svou mysl a tělo. Existuje myšlenka, že pokud přijdete na podložku se spoustou ega nebo pocity stresu, úzkosti nebo lenosti, může vám tato energie překážet ve vašem cvičení. A to samé platí i pro spánek. Musíte se na něj připravit.“

Takže jak ideálně praktikovat sauchu před spaním? Nejprve to chce to správné prostředí, tedy vaše ložnice by měla být uklizená. Žádný vyházený šatník, nevyžehlené prádlo a další věci, které přispívají ke stresovému prostředí. Zkrátka uklizený a čistý prostor pro jógu je důležitou součástí sauchy, a tudíž to platí i pro vaši ložnici.

Jakmile máte vytvořený ideální prostor v ložnici pro cvičení sauchy, přichází na řadu vaše tělo. V případě praktikování sauchy to znamená především to, že se, zjednodušeně řečeno, před cvičením nepřejíte, natož něčím nezdravým. Takže žádná čokoláda ani pikantní klobáska. Saucha praktikovaná před spaním samozřejmě také vyžaduje, abyste měli klidnou mysl, což asi po shlédnutí nějakého thrilleru mít nebudete, stejně tak se nehodí před cvičením lovit v mobilu nové posty na sociálních sítích.

Sauchu byste tedy pro jistotu měli v ložnici začít meditačním cvičením. Zkusit můžete některé z meditačních cvičení zaměřené na dech. To vám pomůže uklidnit svoji mysl, abyste sauchu mohli praktikovat s co největším efektem.

Následně je potřeba vyhnat z hlavy nepotřebné myšlenky, tedy ty, které vám obvykle nedovolují rychle usnout. Saucha nabízí způsob, jak toho dosáhnout. Vyberte si jednu vlastní mantru, kterou si budete opakovat potichu nebo klidně i nahlas, dokud nevyženete z mysli negativní myšlenku. A pak se znovu vraťte k dechovému cvičení. Především pránájáma je to správné dechové cvičení, které pomáhá s rovnováhou našeho nervového systému. Takže právě dechová cvičení před spaním jsou klíčová. Odborníci navrhují například nadi shodhanu, což je střídavé dýchání nosními dírkami. Toto cvičení je považováno za účinný způsob, jak zklidnit nervový systém, dostat do těla čerstvý vzduch a dostat hormony do rovnováhy.

To vše zvládnete na své příjemné, krásně ustlané posteli. Sauchu můžete zařadit snadno do svého večerního režimu a rozhodně se vám bude spát lépe. Vybrat si pro samotné cvičení můžete některé snadnější pózy, jako například tu, při které ležíte na zádech a natažené nohy máte přímo nad svými boky. Využít samozřejmě můžete libovolné pózy z ásany, to znamená, že si můžete vybrat pozice ideálně lehové nebo sedové.

Možná se v tom teď tak trochu ztrácíte. Takže pokud chcete před spaním ve své příjemné ložnici začlenit sauchu, začněte meditací ve formě mudry, to je ta základní sedící póza se spojenými prsty. Následně pomocí mantry vyžeňte negativní myšlenky, pak zařaďte nějaké pózy a skončit můžete dechovým cvičením. A celé vám to nemusí zabrat více, jak deset minut.

Autorský článek, další zdroj: Stylist

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47