Espresso macchiato, americano nebo latte? Jak se vyznat v kávových nápojích

 Ostatní 
28. června 2017 13:08 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Latte art vypadá krásně. Na chuť ale vliv nemá. Shutterstock
Pokud jste zvyklí jen na „turka“ nebo „rozpustnou", můžete být z nabídky v kavárně zaskočeni. Pro základní orientaci v kávových nápojích vám pomůže náš přehled.

Espresso

Základem celé řady kávových nápojů je Espresso, v Česku nesprávně nazývané „preso“, které se také zcela nesmyslně podává s mléčkem. Espresso je nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený při tlaku 8-10 barů, při teplotě kolem 90 stupňů. Káva vytéká asi 25 vteřin. Na přípravu Espressa se používá 7 g kávy. S tímto základem se dají dělat další úpravy. Jako varianta existuje ještě Ristretto, které má o 10 ml menší objem vody a je tedy silnější. Existuje také Espresso doppio neboli Double shot, které se připravuje z dvojnásobného množství kávy a má dvojnásobný objem 60 ml.

Americano

Pokud nechcete pít relativně silné espresso a chcete mít nápoj s větším objemem, můžete si koupit tzv. Americano, což je espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5.

Espresso macchiato

Tento nápoj můžete najít v různých variantách. Dřív se připravoval přidáním malého množství mléčné pěny, která se spojila s kávovou pěnou. Dnes se obvykle pod tímto názvem rozumí malé cappuccino. Výsledný nápoj má asi 80 ml. Espresso je v něm doplněno jemnou mléčnou pěnou.

Cappuccino

Tento nápoj v sobě obvykle kombinuje espresso, teplé mléko a mléčnou pěnu. Jednotlivé složky by měly mít zhruba třetinový podíl. U tohoto nápoje existují možnosti malování do pěny, posypu skořicí a další hrátky.

Caffe latte

Je nápoj s vysokým podílem mléka. Někdy se označuje jako káva pro děti. Nesmíme se ale nechat zmást, obsahuje celé espresso. To je ale doplněno mléčnou pěnou do objemu až 500 ml. Obvyklá dávka bývá menší a takový nápoj se obyčejně podává ve sklenici.

Flat white

Jde o nápoj složený z velkého objemu velmi jemně napěněného mléka, v němž je silný kávový extrakt vyrobený z trojnásobné dávky espressa a malého objemu vody.

Jaká bude chuť výsledného nápoje, závisí především na použití kvalitní kávy. Některé kavárny šetří na kávě a snaží se chuť dohánět přidáváním různých sirupů a dalších ingrediencí. Takový postup není na místě. Dobrá káva se dá pít, i když v ní není ani kapka mléka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Dům a zahrada

Jak se důkladně zbavit zápachu močoviny v kočičím záchodě? Výborně zabírají ocet a soda