Espresso macchiato, americano nebo latte? Jak se vyznat v kávových nápojích
Espresso
Základem celé řady kávových nápojů je Espresso, v Česku nesprávně nazývané „preso“, které se také zcela nesmyslně podává s mléčkem. Espresso je nápoj o objemu zhruba 30 ml vyrobený při tlaku 8-10 barů, při teplotě kolem 90 stupňů. Káva vytéká asi 25 vteřin. Na přípravu Espressa se používá 7 g kávy. S tímto základem se dají dělat další úpravy. Jako varianta existuje ještě Ristretto, které má o 10 ml menší objem vody a je tedy silnější. Existuje také Espresso doppio neboli Double shot, které se připravuje z dvojnásobného množství kávy a má dvojnásobný objem 60 ml.
Americano
Pokud nechcete pít relativně silné espresso a chcete mít nápoj s větším objemem, můžete si koupit tzv. Americano, což je espresso doplněné horkou vodou v poměru 1:5.
Espresso macchiato
Tento nápoj můžete najít v různých variantách. Dřív se připravoval přidáním malého množství mléčné pěny, která se spojila s kávovou pěnou. Dnes se obvykle pod tímto názvem rozumí malé cappuccino. Výsledný nápoj má asi 80 ml. Espresso je v něm doplněno jemnou mléčnou pěnou.
Cappuccino
Tento nápoj v sobě obvykle kombinuje espresso, teplé mléko a mléčnou pěnu. Jednotlivé složky by měly mít zhruba třetinový podíl. U tohoto nápoje existují možnosti malování do pěny, posypu skořicí a další hrátky.
Caffe latte
Je nápoj s vysokým podílem mléka. Někdy se označuje jako káva pro děti. Nesmíme se ale nechat zmást, obsahuje celé espresso. To je ale doplněno mléčnou pěnou do objemu až 500 ml. Obvyklá dávka bývá menší a takový nápoj se obyčejně podává ve sklenici.
Flat white
Jde o nápoj složený z velkého objemu velmi jemně napěněného mléka, v němž je silný kávový extrakt vyrobený z trojnásobné dávky espressa a malého objemu vody.
Jaká bude chuť výsledného nápoje, závisí především na použití kvalitní kávy. Některé kavárny šetří na kávě a snaží se chuť dohánět přidáváním různých sirupů a dalších ingrediencí. Takový postup není na místě. Dobrá káva se dá pít, i když v ní není ani kapka mléka.