Superpotravina nebo levný klam? Tento olej do kuchyně rozhodně nepatří

 Ostatní 
28. června 2017 09:48 / Jitka Jahodová
  10
📷
5 fotografií v galerii
Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Jak je to doopravdy? Shutterstock
Také podléháte módním trendům ohledně potravin? Informace se na nás valí ze všech stran a nutno říci, že jsou často dosti protichůdné.

Poslední dobou velmi často slýcháme o zázračných vlastnostech kokosového oleje. Podle některých doporučení bychom na něm měli pražit, opékat, lít ho do salátů, jednoduše používat ho co nejvíce. Jde však o velký mýtus. Kokosový olej je třeba používat s rozumem, obsahuje totiž hodně tuků.

Mnoho odborníků na zdravou výživu považuje kokosový olej za zdravou potravinu. „Není jasné, na základě čeho jsou o tom mnozí přesvědčeni," říká Dr. Sacks, profesor prevence kardiovaskulárních onemocnění na Harvardu. „Kokosový olej je čistý tuk - obsahuje více nasycených tuků, než třeba palmový olej či máslo. Kokosový olej tak zvyšuje LDL "špatný" cholesterol stejně jako třeba živočišné tuky. A jelikož vysoký LDL cholesterol je známou příčinou srdečních onemocnění, nemohu časté používání kokosového oleje doporučit", dodává Dr. Sacks.

Přesto však není třeba kokosový olej zcela odmítat. O superpotravinu se však rozhodně nejedná, ale na druhé straně jde o skvělou náhradu tělového mléka, takže by měl být minimálně součástí kosmetické výbavy.

Pokud jste si tedy kokosový olej oblíbili, je nutné k jeho používání přistupovat s moudrostí našich babiček. Tedy všeho s mírou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Letošního Psího dne v Praze se opět zúčastní i známé tváře. Osobně můžete potkat třeba Helenu...

Styl

Silná, velmi bolestivá nebo nepravidelná menstruace může být signálem neplodnosti. Kdy zbystřit a co...

Tech

Jak využít umělou inteligenci? Během chvíle naplánuje výlet i zábavu v dešti. Pomůže s výběrem školy...