Nejpopulárnější vůně, která v ČSSR nechyběla na nočním stolku snad žádné ženy

 Retro 
10. února 2019 10:20 / Terezie Zamlynová
  30
📷
8 fotografií v galerii
Dneska už je tenhle parfém spíše sběratelským kouskem Archiv
Stála kolem 15 korun, takže byla dostupná jako dárek i z dětského kapesného. Oblíbená byla u žen napříč generacemi, a proto nechyběla snad na žádném nočním stolku. Jmenovala se: Živé květy.

Nejčastěji měla evokovat vůni fialek, konvalinek nebo karafiátů – což tehdejším dámám i pracujícím ženám – údernicím – dokazovaly květy namočené v průhledné lahvičce.

Slavnou kolínskou vodu vyrábělo výrobní Družstvo Vřídlo Karlovy Vary již od roku 1960/61. Stala se velice brzy ojedinělým patentovaným výrobkem na světě.

Nutno doplnit, že zmiňované karlovarské výrobní družstvo Vřídlo zásobovalo československé rodiny nejen Živými květy, ale i dalšími kosmetickými výrobky. Například pěn do koupele, kolínských a pleťových vod se tam v roce 1988 vyrobilo celkem za 30 milionů tehdejších korun!

Socialistický režim v Československu přílišnému zkrášlování zrovna nenahrával. Kosmetiky bylo k dostání jen poskrovnu, a to samé platilo i o vůních a o specializovaných prodejnách s parfémy si tehdy ženy mohly nechat jen zdát. Malá lahvička s usušenou větvičkou květiny, zalitou podivně vonícím roztokem, byla vrcholem komunistického parfumérského umu.

Hrozný, ale nezapomenutelný

Maminky, babičky či tetičky by asi byly zklamané, pokud by touto vůní nebyly aspoň někdy obdarované. Když se odvážily obsah lahvičky na sebe kápnout (rozprašovač tam nebyl), oblažovaly své okolí ještě několik dní. Vůně měla totiž neocenitelnou vlastnost – držela.

I to byl možná důvod, proč se tehdejší vedení Vřídla rozhodlo, že Živé květy nabídnou i do Kanady a USA! Jak oblíbená se stala tato voňavka v zámoří, však žádné dohledatelné zdroje neuvádějí.

Snahy o expanzi byly velké. Ale dostaly stopku

Každopádně tím snahy expandovat do světa neskončily. Karlovarští parfuméři uzavřeli  dohodu s parfuméry z největšího sovětského kosmetického podniku Polární záře. Šlo v ní o výměně poznatků a receptur.  

Jaké skvosty by tato dohoda přinesla československým a sovětským ženám, zůstane bohužel navždy utajeno. Možná slibnou družbu přervala sametová revoluce. Ta i na náš trh, umožnila vklouznout slavným voňavkám ze Západu, které většina našich žen do té doby znala pouze z Tuzexu nebo reklamních materiálů.

Živé květy přesto stále své fanoušky mají. Lahvičky s nimi jsou žádaným retro výrobkem v různých internetových aukcích. Prodávají se tak stále. (Dále čtěte: Kosmetické přípravky, které byly k dostání v Československu. Co tehdy frčelo a jak se naše návyky měnily?)                                                                 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve