Červené šátky a pionýr. Organizace, která přežila i sametovou revoluci

 Retro 
08. února 2019 10:41 / Gabriela Simenonová
  30
📷
5 fotografií v galerii
Pionýrská organizace si zanedlouho připomene 70. výročí vzniku Česká televize
"Ohýbej strom, dokud je mladý", tímto starým příslovím se řídil i komunistický režim v Československu, když rok po převzetí moci rozhodl o vytvoření jednotné dětské organizace.

Pod svou kontrolu do ní sloučil, jinými slovy zakázal, dosud samostatné organizace Junák, Orel a další. Pionýrskou organizaci vyhlásil na slučovací konferenci 24. dubna 1949 Československý svaz mládeže.

Ta působila až do roku 1970, kdy v rámci procesu normalizace došlo k jejímu přejmenování na Pionýrskou organizaci Socialistického svazu mládeže. Pionýr již nepůsobil samostatně, ale byl přímo podřízen komunistické straně. V 50. letech byla mládež nabádána mimo jiné i k tomu, aby informovala, rozuměj udávala, co se děje za dveřmi jejich domovů.

Kořeny pionýra

Kořeny Pionýra ovšem sahají až do roku 1919, kdy v Sovětském svazu vznikla první organizace nesoucí tento název a jejímž cílem bylo vštěpovat mládeži komunistickou ideologii. Pojem pionýr vyjadřoval podle představitelů organizace ideu hledání a touhy po poznání. 

Pionýrský slib

Vše bylo pochopitelně zaobaleno do světa dětských radovánek. Velkou senzací byl i červený šátek, který pionýři nosili s velkou pýchou a přijít o něj znamenalo potupu. Děti musely před slibem (čestné pionýrské) projít ideologickým školením. Jejich odznakem byla rozevřená kniha, z níž šlehaly plameny, doplněná československou vlajkou. Kupodivu chyběla, jinak všudypřítomná, rudá hvězda. Mnozí organizaci pochopitelně vnímali jako skvělé prožití času, což možná tak i v mnoha případech bylo, ale je potřeba nezapomínat, že šlo v první řadě o nástroj komunistického režimu k výchově svých občanů.

Vzpomínáte na text?

"Slibuji před svými druhy, že budu pracovat, učit se a žít podle pionýrských zákonů, abych byl dobrým občanem své milované vlasti, Československé socialistické republiky, a svým jednáním chránit čest pionýrské organizace Socialistického svazu mládeže".

Pionýr sametovou revoluci přežil

V současnosti u nás Pionýr i nadále působí. Již krátce po revoluci, hned zkraje roku 1990, ovšem došlo k přeměně agendy hnutí z ideologického na pedagogické. Cílem pionýrů tak již v současné době není vychovat ze svých členů dobré komunisty. S tím souvisí i změna loga a kroje, který byl pro pionýry tak typický. Dnes již pionýra ve stejnokroji s červeným šátkem bohudíky nepotkáte.

Mladý sedmdesátník

I když pionýrské hnutí u nás si zanedlouho připomene 70. výročí vzniku, obnovený Pionýr je mladík v plné síle. Má desetitisíce členů, stovky oddílů a klubů po celé republice, pořádá akce pro členy i pro veřejnost, má statut organizace uznané státem pro práci s dětmi a mládeží, propracovaný vnitřní systém vzdělávání svých vedoucích či mnoho praktických projektů. A na odpočinek, tím méně důchod, se rozhodně nechystá. O tom, jak jsme si v Československu zařizovali domácnosti, čtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008