Jak dnes vypadají nejznámější princezny? Některé jsou stále krásné, jiné už možná nepoznáte

 Retro 
01. prosince 2019 09:44 / Blanka Štiková
  1
📷
12 fotografií v galerii
Některé z princezen bylo při natáčení pouhých 14 let a nejstarší princezna byla ve věku 30 let Archiv
Blíží se čas Vánoc a s ním také přichází příjemné posezení s celou rodinou u oblíbených pohádek. Kdo by neznal pohádky jako Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty, Nesmrtelná teta, Princezna se zlatou hvězdou, Šíleně smutná princezna, Byl jednou jeden král, Jak se budí princezny, Tři veteráni, Kouzelný měšec či Mrazík.

Kolik tehdy vlastně bylo při natáčení pohádek představitelkám princezen a kolik jim je dnes? A jak vlastně vypadají krásné a půvabné pohádkové princezny dnes?

Osudy pohádkových princezen

Některé z princezen bylo při natáčení pouhých 14 let a nejstarší princezna byla ve věku 30 let. Pro některou mladou herečku byl filmový polibek tím prvním a některá z hereček byla naopak po letech dokonce tváří Playboye. Některé herečky dostaly roli úplnou náhodou a některým mladým herečkám pohádky odstartovaly kariéru. Podívejte se na dnešní Popelku, princeznu Adélku, Pavlínku, Ladu, Helenu, Marušku, Růženku, Bosanu, Blanku nebo na Nastěnku a zjistěte o nich více.

Tři oříšky pro Popelku

Legendární filmovou pohádku Tři oříšky pro Popelku zná nejen každý Čech, ale je známá také za hranicemi, kde získala několik ocenění. Pohádka vznikla v roce 1973 a jde o československo-německý počin od režiséra Václava Vorlíčka. Díky ní se proslavila v té době mladičká dvacetiletá herečka Libuše Šafránková v roli Popelky a Pavel Trávníček v roli prince. Oba prý přitom získali role v podstatě šťastnou náhodou.

Původně prý měla Popelku hrát Jana Preissová, ta však kvůli svému těhotenství roli nakonec nedostala. Ze štábu si poté prý někdo vzpomněl na Libuši Šafránkovou, ta na roli ihned kývla. Měla tu výhodu, že již z dětství uměla dobře jezdit na koni, a tak ani nepotřebovala jezdecký výcvik. Jen ve scéně, kdy v lese Popelka skáče přes pokácený strom, prý měla záskok. Dnes je Libuši Šafránkové, známé české filmové, televizní a divadelní herečce, 66 let a stále vypadá dobře.

S čerty nejsou žerty

Patří mezi jednu z nejoblíbenějších českých pohádek a zazní v ní hlášky jako „Je to rebel!“ nebo „Asi vítr, Máchale“. Film byl velice úspěšný a získal řadu ocenění, vyhrál na pěti světových festivalech, například v Chicagu a Frankfurtu nad Mohanem. Řeč je o českém pohádkovém filmu S čerty nejsou žerty režiséra Hynka Bočana, který byl natočený v roce 1984.

Princezna Adélka v podání Moniky Staré (v té době však ještě dívčím jménem Pelcové) vypadala jako anděl, na rozdíl od své pohádkové sestry Angelíny. Když se pohádka natáčela, bylo Monice pouhých 18 let, roli v pohádce dostala na přijímacích zkouškách na DAMU, kam se však nakonec nedostala. Poté vystudovala pedagogickou fakultu a stala se učitelkou. Dnes je Monice Staré 53 let a stále je šarmantní a elegantní.

Nesmrtelná teta

Jistě už jste někdy slyšeli slova jako „Štěstí pomine, Rozum se ztratí. Jenom já, Závist, jsem věčná.“ Jde o frázi z české filmové pohádky Nesmrtelná teta od scenáristy a režiséra Zdeňka Zelenky z roku 1993. Půvabnou princeznu Pavlínku si v pohádce zahrála tehdy devatenáctiletá slovenská herečka Barbora Bobuľová. Nyní herečka žije v Itálii, kde patří k nejoblíbenějším a nejuznávanějším herečkám. V roce 2008 si dokonce zahrála ve svém prvním anglicky mluveném filmu Coco Chanel. Dnes je pohledné herečce 45 let a ještě nyní je stále podobná své tehdejší postavě pohádkové Pavlínky.

Princezna se zlatou hvězdou

Princezna se zlatou hvězdou je česká pohádka od režiséra Martina Friče z roku 1959 s Marií Kyselkovou a Josefem Zímou v hlavní roli. Princeznu Ladu měla původně hrát herečka Miriam Hynková, těsně před natáčením však vážně onemocněla, proto režisér na poslední chvíli vybral Marii Kyselkovou, která přišla na konkurz jako taneční komparsistka. Když Marie Kyselková hrála princeznu Ladu, bylo jí tehdy 23 let, v pohádce všechny okouzlila svojí krásou. Marie Kyselková byla česká manekýnka a herečka, původním povoláním zdravotní sestra, která zemřela letos ve věku úctyhodných 83 let.

Šíleně smutná princezna

Šíleně smutná princezna z roku 1968 je veselá hudební pohádka od režiséra Bořivoje Zemana, v níž v hlavní roli září Helena Vondráčková jako princezna Helenka a Václav Neckář jako princ Vašek. V té době oba mladí zpěváci teprve začínali se svojí kariérou. Heleně Vondráčkové bylo teprve 20 let, když dostala nabídku zahrát si princeznu, roli prý tehdy přijala s radostí. Dnes je známé herečce a zpěvačce Heleně Vondráčkové 72 let.

Byl jednou jeden král

Byl jednou jeden král… je česká filmová pohádka z roku 1954 od režiséra Bořivoje Zemana, jde o situační komedii vystavěnou na základě děje z klasické pohádky Sůl nad zlato. Svoji první velkou filmovou roli si jako princezna Maruška zahrála mladičká studentka zdravotní školy Milena Dvorská, kterou oslovil sám Werich. Mileně Dvorské bylo tehdy jen 15 let a její tehdejší ryzí výkon jakožto neherečky ji přivedl na budoucí hereckou dráhu. Známá česká herečka Milena Dvorská se dožila 71 let.

Jak se budí princezny

Jak se budí princezny je česká filmová pohádka režiséra Václava Vorlíčka z roku 1977, která byla napsána na motivy pohádky Šípková Růženka, akorát v modernějším pojetí. Hlavní roli si zahrála tehdy osmnáctiletá Marka Míková (rozená Marie Horáková), kterou Václav Vorlíček objevil ve škole na dramatickém kroužku v pražském Karlíně, Marie ho prý tenkrát zaujala svým drobným a líbezným obličejem. Marka Míková je česká herečka, hudebnice, režisérka, moderátorka a také autorka knih pro děti, dnes jí je 59 let.

Tři veteráni

Tři veteráni je česká filmová pohádka od režiséra Oldřicha Lipského z roku 1983, scénář vznikl na motivy pohádky Jana Wericha. Vida Neuwirthová (v té době však ještě dívčím jménem Skalská) se objevila v pohádce jako princezna Bosana. Tehdy jí bylo 21 let. Vida Neuwirthová je česká herečka, která si zahrála také ve filmech Prodavač humoru, Vesničko má středisková, Píseň o lítosti nebo Golet v údolí či v televizních seriálech Největší z Pierotů a Dobrodružství kriminalistiky. Dnes je herečce 57 let.

Kouzelný měšec

Kouzelný měšec je česko-německá filmová pohádka z roku 1996. Princeznu Blanku si v pohádce zahrála krásná Tina Ruland, které tehdy bylo 30 let. Tina Ruland je německá herečka, která hraje v mnoha německých filmech a televizních pořadech. Hrála také například ve známé pohádce Pták Ohnivák. V březnu 1988 se stala Playmate měsíce a dvakrát se dokonce objevila na obálce Playboye, později se však od toho distancovala. Dnes je pohledné herečce 53 let.

Mrazík

Mrazík je legendární ruský film z roku 1964, který se každoročně vysílá v době Vánoc v českých televizích. Film režíroval Alexander Rou a získal za Mrazíka v Benátkách cenu Zlatého lva, autorem scénáře byl Nikolaj Robertovič Erdman. Roli hodné a skromné Nastěnky ztvárnila krásná Natalja Sedychová, které bylo v době natáčení Mrazíka pouhých 14 let.

Filmový polibek Natalji s Eduardem Izotovem, který hrál Ivana, byl prý jejím prvním polibkem v životě. Natalja Sedychová je ruská baletka, divadelní a filmová herečka, které je dnes 71 let. Poznali byste Nastěnku dnes? Dále čtěte: Které československé výrobky byly ve světě úspěšné? Made in Czechoslovakia leckde najdete ještě dnes.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47