I když mnohdy nebylo co nakupovat, vznikala za totality nákupní centra, která jsou dodnes ceněnými stavbami

 Retro 
30. května 2020 11:30 / Klára Kučerová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Obchodní komplex Máj se stal s Kotvou a Bílou Labutí stěžejními body Archiv redakce
I když mnohdy nebylo co nakupovat, i za totalitní éry vznikla v Praze nákupní centra, která jsou dodnes ceněnými stavbami. Jednou z nich je například obchodní dům Máj, který získal ohlas i v zahraničních architektonických časopisech.

Těžko přehlédnutelný obchodní gigant, který byl již ve své době ceněnou architektonickou památkou. Pražský obchodní dům Máj stojící na rohu ulice Spálené a Národní přivítal své první návštěvníky v roce 1975. Za jeho podobou stojí trio architektů John Eisler, Miroslav Masák a Martin Rajniš z libereckého ateliéru SIAL.

Tak trochu jiná architektura

V historické části Prahy působil komplex vystavěný ve stylu meziválečného funkcionalismu s prvky brutalistní architektury a také s prvky stylu high-tech velmi výrazně. Styl budovy nelze zařadit přesně, jelikož se mísí a nemá jasně dané hranice. Přesto se architektům podařilo stavbu zasadit do kontextu a nenarušit tak celkové architektonické vyznění.

Za hranicemi byl oblíbený

V zahraničí si Máj oblíbili, v tehdejším Československu se však hodnota stavby příliš nevyzdvihovala. Členové SIAL se totiž dostali do nepřízně režimu. Několik jejich nápadů už během stavby komunistická vláda architektům „zatrhla“.

Ceněná památka

Původní název domu zněl Prior 02. Poté byl přejmenován na Máj, což vydrželo až do pádu komunistické vlády. V roce 2009 změnila společnost Tesco, která dům vlastnila, značku na My. V současnosti vlastní dům developerská firma. Zajímavostí je, že na výstavbě se podílela západní švédská firma, což bylo v 70. letech spíše výjimečné. Stavba byla také prohlášena jako kulturní památka. Dále čtěte: Nákup za socialismu: Kolik stál a co jsme si odnášeli v síťovce?

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47