Fakta o nevěře. Proč nás tolik láká a jaké jsou její nejčastější důvody

 Vztahy 
01. listopadu 2020 13:05 / Hana Jordánová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Obava ze stárnutí se může projevit v intimní oblasti manželů Depositphotos
Sklony k promiskuitě provází lidstvo odedávna. Díky morálním a etickým zásadám je nevěra považována za negativní a skandální jev. Proč jsme si ale nevěrní?

Ač to zní divně, z biologického hlediska bychom se možná mohli naopak zamyslet nad tím, proč jsme si věrní. Pomineme-li morálku a bude nás hodně na tvrdo zajímat pouze biologie, pak výhoda věrnosti tkví v tom, že se stabilní pár dokáže lépe postarat o lidské mládě. Což je velmi dlouhodobé a náročné, zejména finančně a zejména v dnešní době. Jinak pro věrnost ze strany přírody nehovoří už vůbec nic. Je to tvrdě řečeno, ale berte to pouze z hlediska biologie, nikoliv morálky, náboženského cítění apod.

Podle vědeckých výzkumů jsou dispozice k nevěře přímo zakotveny v DNA. Variabilita v genech může vytvářet dispozice k různému sexuálnímu chování. Vědci dospěli k závěru, že v případě stejné DNA u dvou jedinců jsou zřejmě velmi podobné předpoklady k nevěře.

Pro nevěru však neexistuje žádná omluva, naopak důvodů, proč lidé bývají nevěrní, je mnoho. I přesto, jak je to vůči partnerovi nefér, děje se to častěji, než si myslíme. Tady jsou některé z mnoha důvodů nevěry.

Nepřipravenost na vztah

Večírek s přáteli, kde se seznámíte se zajímavým protějškem a s postupně stoupající hladinou alkoholu v krvi začne stoupat i vaše sexuální touha, která však může mít za následek otěhotnění. Lidé se vůbec neznají, dají se dohromady jen proto, aby morálce učinili zadost. Ovšem časem se poznávají a zjišťují, že to není úplně to, co hledali, tak hledají, aniž by vztah ukončili, dál.

Užít si, zažít v sexu něco jiného, neobvyklého

Motivace je zde čistě sexuální. Může jít o zážitky s novým partnerem, o touhu po doma nerealizovaných sexuálních praktikách.

Touha po zakázaném ovoci

Někteří jedinci touží po dobrodružství a adrenalinu. Několikaletý vztah už často neposkytuje prostor pro jakési romantické vzplanutí nebo dobrodružné hrátky. Jsou přitom lidé, kteří tyto zážitky potřebují. Mají větší množství duševní energie a vysokou touhu po dobrodružných aktivitách, kterou mohou uplatnit právě v nějaké formě mileneckého vztahu.

Prostředek pro získání výhody

Podobné nevěry se vyskytují hlavně v zaměstnání, kdy se podřízený snaží „přes postel“ dostat na vyšší post nebo získat určité výhody. V tomto případě se jedná čistě o vypočítavost, která se vám však může vrátit jako bumerang. Zde nejvíce platí ono známé - „co je v domě, není pro mě“.

Reakce na krize středního věku

Nikdo nemládne a obava ze stárnutí se může projevit také v intimní oblasti manželů. Jeden z nich začne panikařit, že mu ujíždí vlak, že si vlastně nic neužil a času je už tak málo. Každý na to reaguje jinak, dámy změní šatník nebo účes, pánové začnou mávat činkami v posilovně, ostatní se prostě vrhnou do náruče milenky nebo milence. Zkrátka teď nebo nikdy. Tyto druhy nevěry bývají velmi časté. Ale jak rychle vzplanou, stejně rychle pominou, proto s pálením mostů ještě pár měsíců počkejte.

Pomsta

Touha pomstít se je jedním z nejčastějších důvodů k nevěře. Tato nevěra bývá často přiznaná a má to být sdělení pro „podvedeného", že něco není v pořádku. Buď je to nevěra za nevěru, anebo nevěra, kterou chce žena/muž upozornit partnera na to, co se mu nelíbí. Není třeba připomínat, že forma takové nevěry je naprosto irelevantní.

Náhoda

Jde o stav, kdy lidé, kteří by za jiných podmínek partnera nikdy nepodvedli, souhrou různých okolností ztrácejí kontrolu a nakonec pokušení podlehnou. Živnou půdu poskytují firemní večírky nebo jiné oslavy, kde jste bez partnera. Zajímavý zážitek však nemá dlouhého trvání a obyčejně se omezí pouze na ten jediný večer.

Touha po něčem novém

I ve zdravém vztahu se může stát, že jednoho z partnerů okouzlí někdo jiný. Intimní život partnerů se totiž může dostat do fáze, kdy se stane obyčejným, předvídatelným a nudným. Proto se jeden z nich, v některých případech i oba, rozhodne vyhledat vzrušení jinde.

Nevyřešené problémy

Nevyřešené problémy se najdou snad v každém partnerském vztahu. Pokud se problémy neřeší třeba formou vzájemné komunikace nebo návštěvou odborníka, narůstají a najednou jsou z nich problémy velké. A právě v tomto okamžiku může jeden z partnerů hledat nevěru, jako útěk z reality. Ať už jste nevěrní z jakéhokoliv důvodu, nevěra vaše problémy vyřeší pouze na určitou dobu. Jak odhalíte nevěrníka, si přečtěte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod