Jak reagovat když je vám partner nevěrný a čeho se vyvarovat

 Vztahy 
01. května 2020 22:48 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Hysterická scéna ukáže vaši slabost, vyvarujte se jí Depositphotos
Až dosud se vám zdálo, že je váš vztah normální, neřku-li ideální. A najednou se vám v jediné minutě zhroutí celý svět. Dozvěděly jste se totiž, že je vám partner nevěrný. I když máte v první chvíli touhu zabíjet, počkejte s tímto rozhodnutím, až se trochu zklidníte.

Nechtěl by to zažít nikdo z nás. Podle studií je nevěrných víc jak 60 % mužů, a tak se může stát, že to potká i vás. Jenže udělat hysterickou scénu a vyhodit ho z domu rozhodně není nejlepší řešení. První reakce bývá ta nejhorší. V prvé řadě nechte odeznít prvotní divoké nápady a pak začněte přemýšlet, co dál.

Zkusíme vám poradit, jak se s nevěrou vyrovnat a co naopak v žádném případě nedělat.

Zachovejte klid

Přestože to ve vás všechno vře a nejraději byste mu vydrápala oči, zkuste to potlačit. Alespoň před ním. Partner totiž čeká jenom na váš hysterický výstup, aby vám mohl říct, jak jste vlastně šílená a že jste to byla vy, kdo ho k nevěře donutil. Váš ledový klid ho zaskočí a vy máte bod k dobru.

Nejednejte unáhleně

V každém případě dobře přemýšlejte, co uděláte. Unáhlená reakce a slova, která v rozčilení vyřknete, už nikdy nevezmete zpět. Pokud stojíte o záchranu vztahu, raději vychladněte z prvního šoku, než začnete jednat. Vše si dobře promyslete a neříkejte nic, čeho byste celý život litovala.

Neklaďte ultimáta

I když je to velmi těžké, nedávejte ultimáta. Nechejte ho, ať se rozhodne sám. Násilím ho k sobě stejně nepřitáhnete. Naopak když pozná, jak jste tolerantní a že jej nikam netlačíte, máte větší šanci ho získat zpět. Buď ona, anebo já! Opravdu to tak chcete? Pokud to partnerovi řeknete ve vypjaté situaci, možná se opravdu sbalí a odejde za milenkou. Vy pak možná budete litovat.

Přistupujte k němu jako dřív

Pokud jste byla vzorná manželka, která mu prala, vařila, uklízela, setrvejte v nastaveném modelu. Bude to chvíli trvat, ale pokud zůstane s vámi, uvědomí si, jak se o něj staráte a že o vás nechce přijít. I když je to velmi těžké, protože byste mu trenýrky nejraději omlátila o hlavu, vydržte. Odborníci říkají – stačí šest měsíců a budete mít jasno. Buď odejde, anebo – a to je pravděpodobnější – se k vám vrátí a vše bude mnohem lepší, než dříve.

Myslete na sebe

Začněte se chovat nezávisleji. Není vůbec od věci třeba na pár dnů odjet, nemít nevěrníka na očích, nepřisypávat do rány sůl. Plačte, křičte, dostaňte to ze sebe. Běžte ven s kamarádkami, cvičte, najděte si nějakého koníčka, večer jděte do divadla či do klubu na dobrou hudbu. Zajděte si ke kadeřnici, na manikúru, kosmetiku a na masáž. Věnujte se naplno sama sobě a dejte si záležet na tom, aby to partner viděl. Pokud si uvědomí, že ho k životu nepotřebujete, máte vyhráno. Stojí-li o vás, pak začne opět bojovat.

A na co byste neměly ani pomyslet?

Sbal se a vypadni! 

Váš mozek zatím vstřebal tu jedinou informaci, že vás partner podvedl. Emoce s vámi divoce cloumají a díky nim nemáte zatím střízlivý pohled na věc, což je naprosto pochopitelné. Bez rozmyslu partnera vyhodíte z domu. Nedělejte to. V prvotním šoku uděláte něco, co už nepůjde vzít zpět a budete toho litovat. Plakat, křičet, mít chuť něco rozbít. To vše je v pořádku. Emoce z vás musí ven, ale nedělejte v tomhle divokém období žádná zásadní rozhodnutí!

Nevtahujte do vašeho problému další osoby

V žádném případě se v prvotním vzteku nesnažte kontaktovat své nebo jeho rodiče, kamarády nebo dokonce své děti. Je to sice obranný mechanismus, hledáte někoho, komu se můžete vyplakat na rameni, ale v podstatě se vzdáváte vlastní zodpovědnosti a schopnosti čelit tomu všemu tváří v tvář. Je to jenom váš problém a nikdo ho za vás stejně nevyřeší. Obzvlášť nebezpečné je do věci vtahovat děti.

Oko za oko

Když zahnul on vám, chcete udělat to samé. A tak se vrhnete do náruče prvnímu, kdo se namane. Může to na chvíli pomoct, získáte sebevědomí, ale až první zuřivost opadne, bude vám ještě hůř. I když partnerova nevěra není omluvitelná, může být výsledkem vašeho vztahu, který se však dá s klidnější hlavou řešit. Vyrovnat se s partnerovou nevěrou není snadné, ale msta není řešením.

Nechci o ničem vědět

I tohle je obranný mechanismus, většinou k němu mají sklony ženy s nízkým sebevědomím. Bolest v sobě dusíte, zavíráte před nevěrou oči, snažíte se problém nevidět. Ani taková reakce nikam nevede. Neřešený problém zůstává problémem i nadále, vy sama budete žít v neustálém stresu a život ve vztahu, kde nejste šťastné, má neblahý vliv na vaši psychiku i fyzické zdraví.

Teď to bude po mém

I tohle ženy někdy dělají. Manželovi uděláte hysterickou scénu a pod pohrůžkou třeba odebrání dětí a jiných ultimát partnera přinutíte, aby dělal to, co vy budete chtít. Ale až se emoční situace uklidní, začne se partner chovat jako předtím. Změna totiž nevzešla z jeho strany, ale v důsledku psychického nátlaku. Nutit muže pomocí ultimát k čemukoli většinou ničemu nepomůže

A co dál?

Někdy je situace složitá a není zcela jisté, zda vztah po nevěře ukončit, nebo ne. Než podniknete neuvážené kroky, je dobré zvážit všechna pro a proti.

Pro pokračování vztahu

Chybovat je lidské

Pokud partner své nevěry lituje, je na místě vzít si nějaký čas na promyšlenou, zejména pokud máte děti, které partner miluje. Popřemýšlejte, proč k nevěře došlo a společně s partnerem celou situaci proberte a vyhodnoťte.

Jednorázový flirt není důvodem k ukončení vztahu

Někdy bývá důvodem špatná atmosféra vašeho vztahu, zejména pokud je to vztah již dlouhodobý. Často sklouzne do stereotypu a je chudý na společné zážitky. Hledejte tedy společně, kde došlo k chybě a snažte se nudu rozptýlit a znovu plánovat události, na které se budete těšit. Společné aktivity dodají vztahu zase energii.

Vraťte do vztahu harmonii

Porušení věrnosti může nabývat mnoha podob. Pokud však chceme zapomenout na předešlé neshody a budovat společné soužití nadále, musíme vztahu věnovat péči a energii. Spojte vaši intuici s pevně uchopitelnými technikami a vytvořte si vztah, který uspokojí vás oba. O nevěře jsme psali také zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod