Co stojí za opakujícími se neúspěchy v lásce. Podle amerického psychologa může být odpověď jednoduchá

 Vztahy 
22. dubna 2020 11:59 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V začínajících vztazích prý platí staré dobré přísloví „všeho moc škodí“ Depositphotos
Někteří jedinci mají štěstí na dlouhodobé vztahy, ale někteří mají problém, že se neustále zklamávají a v nových vztazích se jim nedaří.

A říkáte si, co může stát za opakujícími se neúspěchy v lásce? Podle amerického psychologa Seth Meyers může být odpověď jednoduchá. Co za tím tedy vězí?

Proč vztah nevydrží

Jistě jste to už také někdy zažila, vyšla jste si ven s pohledným mužem a bylo vám spolu oběma úžasně, tedy alespoň pár schůzek. Pak se najednou přestal ozývat a vy jste si s bolavým srdcem lámala hlavu nad tím, co jste udělala špatně, že vám přestal psát. Vztahy jsou a vždy byly složité a zvlášť v dnešní době krátkodobých vztahů není snadné najít spřízněnou duši, se kterou byste mohli zestárnout. Vždyť považte sami, v začátcích nového vztahu každý bývá nervózní a přesto musí dokázat protějšek zaujmout, nehledě na možné jednostranné inkasování citů.

Ale odpověď na to, proč nové vztahy předčasně končí, je možná jednodušší, než by vás mohlo napadnout. Co když je v tom jedna prostá věc, kterou stačí změnit… Podle psychologa Setha Meyerse může být jedním z častých důvodů rozpadu nových vztahů uspěchanost. Tedy to, že se spolu pár vídá příliš často. V začínajících vztazích prý platí staré dobré přísloví „všeho moc škodí.“

Kde je problém

Začátek vztahu není nikdy lehký, proto by měli být oba jedinci opatrní. Co udělat jinak? Každý jistě souhlasí, že o tom, zda vztah vydrží či nikoliv, se rozhodne v prvních pár týdnech. Proto je důležité zaměřit se právě na tento počátek nového vztahu, který bývá klíčový. Podle Setha Meyerse vadí zejména to, pokud se pár v prvních týdnech vidí příliš často. Jakto? Dvojice se sice logicky chce vidět co nejčastěji, aby se poznala co nejlépe a také proto, že se spolu cítí skvěle. To se ale páru může vymstít.

Většinou je to podle Setha Meyerse totiž naopak zdrženlivost a opatrnost, jenž novému vztahu přinesou lepší šance na dlouhodobost. Samozřejmě existují výjimky, které jsou spolu od prvního dne neustále a zůstanou spolu už navždy, ale těch je opravdu jen malé množství. V podstatě neexistuje recept na to, jak si vztah udržet, ale počáteční obezřetností nešlápnete vedle a ušetříte tím i vaše emoce.

Co s tím?

Opatrně na sex

A zajímá vás, proč je lepší nebýt uspěchaný a proč vadí časté schůzky? V začátku vztahu většinou oba pohltí přitažlivost a chemie, bez ní to ve vztahu prostě nejde. Problém je v tom, že čím častěji se s novým partnerem uvidíte, tím spíše dojde k sexu, neboť muž je dobyvatel a dobývat nepřestane, dokud nepodlehnete. Pokud se uvidíte jednou týdně, snadněji odoláte, než když se budete vídat denně. Navíc pokud s intimními chvilkami počkáte nějakou dobu, tak si alespoň také ověříte, zda vašemu objektu zájmu nejde jen o jednorázový sexuální zážitek.

Samozřejmě, pokud se s dotyčným oddáte vášni hned, zjistíte hned také pravdu, zda chce muž opravdu vztah. Ale o to více budete zklamaná, když do toho dáte i své srdce a vztah nakonec nevyjde. Naopak pokud budete se sexem čekat delší dobu, setrvá nejspíše jen ten muž, který má zájem o vztah s vámi a ne ten, který hledá jen jednorázový sex, protože ten nebude chtít čekat. Vidět se méně často a počkat se sexem se tedy jistě vyplatí.

Opatrně na citovou zainteresovanost

V novém vztahu si k protějšku snadno rychle vybudujete nějaký ten cit. Pokud je vám s někým hezky a trávíte s ním hodně času, přes den pak na něj stále myslíte a může vám začít chybět pokaždé, když s ním nejste. Je si ale třeba uvědomit, že uhánění protějšku je spíš na škodu než k dobru. Neustálým psaním a voláním byste protějšek jen vyděsili. Je lepší to brát pozvolna. Už po prvním týdnu můžete začít podléhat iluzi partnerské intimity. Ale není dobré být citové závislý na někom, koho v podstatě vůbec neznáte.

Podle Setha Meyerse stačí k citové závislosti, když se pár v prvním týdnu vidí 3x – 4x. Je to z toho důvodu, že jste tomu druhému stále na blízku, a tak dostanete pocit, že jste mu citově velice blízko. A jak citovou závislost poznáte? Třeba tak, že neustále kontrolujete váš mobil, abyste neprošvihla, kdyby vám váš nový objev náhodou napsal a stále přemýšlíte, proč vám nepíše nebo nevolá a často se díváte na jeho profil na sociální síti. Předčasná a přehnaná citová závislost však zvyšujete tlak na celý vztah a může muže odradit. Když se uvidíte méně, tak budete i méně citově zainteresovaná.

Pravidlo k delšímu vztahu

Jak mít co největší šanci, že nový vztah vydrží? Nový pár by neměl nikam spěchat a nechat vše volně plynout. Pokud se k sobě dva lidé skutečně hodí, tak jim stačí vidět se během prvního a druhého týdne jen 2x. Zbylou dobu, kdy se neuvidíte, si přeci můžete psát. Podle psychologa Setha Meyerse u nových vztahů platí pravidlo prvního měsíce, které vám zesílí vaši šanci na trvalý vztah.

Co toto pravidlo vlastně obnáší? Stačí, když se s novým partnerem budete po dobu jednoho měsíce setkávat pouze jednou za 7 dní, po uplynutí této doby již můžete frekvenci schůzek navýšit. Pokud budete v počátcích vztahu opatrné a neuspěcháte to, pak máte slibné vyhlídky na dlouhodobý vztah. Dále čtěte: Co dělají a jak fungují virtuální milenci v Číně. U žen jsou stále populárnější.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve