Ženy ve stresu muže nepřitahují, ukázala studie

 Vztahy 
20. dubna 2020 13:41 / Blanka Štiková
  1
📷
7 fotografií v galerii
Stres je pro muže silně neatraktivní a díky němu ztrácejí zájem Depositphotos
Představte si situaci, kdy jste vystresovaná a právě se chystáte na rande. Sice se necítíte úplně ve své kůži, ale říkáte si, že hlavní je být krásná a vypadat dobře, stres přece muž neuvidí.

Možná se však pletete, protože i když stres není na první pohled vidět, muži jej z ženy dokáží vycítit. A podle nedávné studie i ta sebehezčí dívka muže neokouzlí, pokud je ve stresu. Jakto?

Jak vás stres prozradí

Stres je pro muže silně neatraktivní a díky němu ztrácejí zájem. To odhalili svojí studií finští vědci z univerzity v Turku. Jak se na to přišlo za pomoci výzkumu? Mužům během studie bylo předloženo více než 50 fotografií žen a úkolem mužů pak bylo tyto jednotlivé fotografie ohodnotit podle atraktivity. Ženám z fotografií byla zase odebraná krev, to proto, aby se u nich zjistila jejich hladina kortizolu. Říkáte si, proč právě hladina kortizolu? Pro vysvětlení, kortizol patří mezi stresové hormony. Jinými slovy se u žen po odběru krve ukázalo, zda jsou či nejsou ve stresu. Výsledky byly zcela překvapivé.

Které ženy zvítězily?

Co se zdá mužům nejvíce sexy? Výzkum ukázal, že muži považují za nejatraktivnější ty ženy, které mají nízký obsah kortizolu neboli nízkou hladinu stresového hormonu. Jednoznačně tedy vedly ženy, které nebyly ve stresu. Proto určitě u mužů zabodují pohodové a usměvavé ženy, naopak ty nervózní a vystresované pro muže nejsou zajímavé. To je samozřejmě i dobrá zpráva pro dámy, které si tak nevěří, neboť ve studii nevyhrály ty dámy, které byly sebevíce dokonalé a zároveň napjaté, ale naopak ty uvolněné ženy, a to nehledě na jejich vzhled. Ale jak je možné, že do žen muži vidí a čím to je, že proti stresu nejsou účinné ani ženské zbraně a nepomáhá ani líčení či oblečení? To nejspíše podvědomí mužů rozhoduje, podle vědců za to může nejspíše biologické naprogramování člověka, a na to jsou i ženy krátké.

Stres působí negativně na vše

Stres vás však nepřipraví jen o nápadníka ze schůzky, ale může vás stát mnohem více. To, jak se uvnitř cítíte, je bohužel znatelné i na vašem vzhledu a zvlášť tehdy, pokud jste ve stresu již dlouhou dobu. A jak se stres pozná na první pohled? Stres může stát například za nevzhlednými váčky pod očima, vráskami, ale také za šedinami. To ale není vše, vysoké hladiny kortizolu jsou totiž také mimo jiné spojovány s břišním tukem, únavou či negativními náladami. To není moc lákavé a muži se samozřejmě dívají také na vzhled a už jen z něj mohou leccos poznat, takže se ani nemůžete divit, že si při výběru zvolí usměvavé děvče bez známek stresu.

Podle vědců má však stres ještě horší vliv na ženské tělo a tím je fakt, že ženy s příliš vysokou hladinou kortizolu mohou mít problém s plodností. I proto dost možná muži považují za atraktivnější ženy s nízkou hladinou kortizolu, protože je přirozeně přitahuje družka s větší šancí na početí. Dokonce bylo prokázáno, že dlouhodobě zvýšené hladiny kortizolu v krvi spojené s chronickým stresem mají i jiné velmi negativní účinky na vaše zdraví. Stresu se tedy raději snažte za každou cenu vyhnout.

Co na stres zabere?

A jak se stresem zamávat? Jedna studie potvrdila, že sexuální aktivita s partnerem významně zmírňuje míru stresu, sex je tedy proti stresu ideální. Pokud si tedy po rande dopřejete i sex, zatočíte se stresem, naladíte se pozitivně a vaše šance u muže jistě opět znatelně vzroste. Pokud ale nechcete hned volit sex, můžete si vybrat i jiné metody. Můžete se například také začít věnovat různým technikám, které pomáhají zvládat stres, jde třeba o jógu či různá dechová cvičení, četbu, poslouchání hudby nebo psychoterapii. To by vám mohlo pomoci naučit se konečně zastavit, vydechnout a uvolnit se.

Výzkumy ale ukazují, že i třeba obyčejná zábava a smích v kruhu přátel či hraní se zvířaty snižují aktivitu kortizolu. Máte ale i jinou možnost, také sport zaručeně snižuje kortizol. Nezáleží přitom přesně na tom, jaký sport zvolíte, každému vyhovuje něco jiného. Někdo má rád běh, někdo zase kolo či cvičení v posilovně. A pokud nejste sportovní typ, tak stačí i obyčejné procházky v přírodě po dobu alespoň 20 minut a ideálně denně, protože přesně po 20 minutách vám výrazně poklesne hladina stresového hormonu kortizolu.

Závěr

Příště až vyrazíte na rande, více než vzhled řešte hlavně to, abyste byla v pohodě a působila přirozeně. Tím zaujmete muže nejvíce, nikdo nechce napjatou a neusměvavou váznou dámu. Stačí se naučit bojovat proti stresu a uvidíte, že vám celkově bude lépe. Dále čtěte: Dámy, podívejte se na vědecky podložené triky, jak být atraktivní pro muže.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008