Jak zvítězit nad oparem? Zajímavé rady, jak herpes léčit a jak mu předcházet

 Zdraví 
10. října 2017 08:09 / Bronislava Silná
  4
📷
2 fotografie v galerii
Čím dřív léčbu zahájíte, tím lépe. Shutterstock
Opar na rtu se občas objeví skoro u každého člověka. Nemusíte se ale nechat tímto onemocněním trápit. Máme zajímavé informace jak opar léčit a jak mu předcházet.

Trocha teorie

Opar na rtu je obvykle působen herpes virem typu 1. Tento vir má v sobě asi 70 procent populace a při určitých příležitostech se aktivuje. Děje se tak zejména při oslabení organismu vlivem nějaké nemoci, stresu, ale i pobytem na sluníčku, mrazem, blížící se menstruací, leknutím a dalšími podněty. Někdy tento typ viru vyvolá i genitální opar, který je běžně působen herpes virem druhého typu. Velmi nebezpečný je opar v těhotenství, kdy hrozí jeho zavlečení i na dítě v průběhu porodu, a proto se v těchto případech volí císařský řez.

Jídlem proti oparu

Jednou možností jak čelit oparu je změna jídelníčku. Pokud trpíte na opary nebo se vám začíná nějaký tvořit, měli byste vyřadit či omezit konzumaci ořechů, čokolády, želatiny, těstovin, pšenice, ovsa, ječmene, kukuřice a růžičkové kapusty. Naopak byste měli přidat potraviny a jídla, která obsahují mléko, sójové boby nebo maso. Chybu neuděláte, jestliže si dopřejete hlívu ústřičnou, mořské řasy, ryby, pivovarské kvasnice, česnek, cibuli, čerstvé ovoce a zeleninu, zelený čaj, třezalku či ženšen. A vlastně všechno, co posiluje imunitu, obsahuje vitamín C a vitamín B12. Hodí se také vitamín E a zinek.

Homeopatie

Pokud patříte mezi příznivce homeopatie, máte možnost na počátku obtíží použít jednu tubičku přípravku Oscillococcinum a pak každou hodinu pět kuliček Apis mellifica 15CH. Pokud se již objevily puchýřky, hodí se Rhus toxidendron 15CH opět v dávce pět kuliček každou hodinu. Při velkých ložiscích se doporučuje Cantharis 15CH ve stejné dávce. Zatímco klasicky má člověk opar až deset dní, s homeopatiky se jeho existence omezí zhruba na tři dny.

Klasická medicína

Protože je opar virového původu, zabírají na něj antivirotika. Z volně dostupných léků existuje Herpesin, který je nejúčinnější v počátcích nemoci. Můžeme opary potírat také přímo olejem, který je obsažen v tobolce vitamínu E. Oblíbeným prostředkem je Tea tree olej. Můžeme také podávat vyšší dávky vitamínu C a B komplexu.

Bylinky a babské rady

Existuje samozřejmě celá řada bylinek a všelijakých postupů, které mají své racionální jádro. Na opar můžete přikládat nařezané plátky česneku – působí proti virům a tím léčí opar. Antiviroticky působí například meduňka lékařská, ze které můžete připravit mast nebo si ji zakoupit. Podobně působí prášek z lékořice. Stejně zabírá i výluh z yzopu. Ten se hodí i na opary na pohlavních orgánech. Využít můžeme i listy podbělu lékařského. Někteří nedají dopustit na potření oparu zubní pastou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47