Jak se zbavit bolestí zad

 Zdraví 
24. listopadu 2017 10:16 / Bronislava Silná
  0
📷
2 fotografie v galerii
Bolesti zad nad vámi nemusí vítězit Shutterstock
Problémy se zády má mnoho z nás. V některých případech se jedná o závažné potíže. Někdy jsou bolesti ovšem jen důsledkem špatných návyků. Poradíme, jak se takových bolestí zbavit.

Životospráva

Mnoho lidí nedává své problémy do souvislosti s životosprávou, a to je škoda. Na bolesti zad má přitom to, co jíme, zásadní vliv. A zejména to, zda jsme z našeho jídla tlustí. I mírná nadváha v kombinaci s nedostatkem pohybu přitom může způsobit úporné bolesti, které jsou dané stažením některých svalů na zádech, v oblasti páteře zejména. Dodržujte proto různá pravidla, o kterých jsme psali na našem webu a určitě spolu se snížením hmotnosti zmizí i mnohé vaše obtíže se zády. Prospějete si i jinak, protože špatné stravovací návyky vedou k mnoha potížím.

Vhodné posezení a správná postel

Dalším krokem k lepšímu stavu zad je mít správnou židli, na které trávíte čas, když sedíte, a správnou matraci na lůžku, v němž spíte. Židle by měla mít výkyvný sedák na pružině, aby se oblast pánve udržovala v pohybu a svaly tak měly šanci fungovat. Nikdy ale neseďte déle než asi půl hodiny. Pak se vždy projděte, protáhněte a uvolněte svaly. Matrace v posteli by měla být přiměřeně tvrdá a měla by odpovídat vašemu tělu. Jestliže máte problémy už delší dobu, určitě volte zdravotní matraci.

V autě

Hodně záleží na tom, jak si sami sednete. Automobilové sedačky jsou obvykle anatomicky tvarované, přiměřeně tvrdé, takže by měly zajistit správnou polohu při sezení. Jestliže si ale sednete tak, že neopřete svá záda i v oblasti bederní páteře, budete mít za krátkou dobu jízdy velký problém. Máte-li potíže se zády, zcela jistě vás po hodince jízdy budou ošklivě bolet.

Relaxace

Protože mnoho bolestí zad je způsobených nepřiměřeným stahem svalstva, patří celková relaxace k dobrým technikám, které mohou pomoci i vašim potížím se zády. Bude pro vás prospěšné, pokud si ve shonu dní najdete chvíli pro sebe a budete se věnovat svému tělu i své mysli. Najděte si vhodnou polohu, nejlépe vleže na tvrdší podložce, a uvolňujte jednotlivé svaly, přemýšlejte o hezkých věcech, regenerujte svůj organismus.

Cvičení

Cvičení je zásadní pro získání zdravých zad. Mnoho bolestí je vlastně způsobeno tím, že máte ochablé svalstvo. Trénované svaly dokáží vykompenzovat i různá mechanická poškození na vaší páteři. Je třeba dbát rad lékaře. Nepřetěžovat záda nějakými nesmyslnými a nevhodnými cviky. Většinou bývá dobré plavání. Zde ale upozorňujeme, že nejlépe působí plavání s hlavou, která se zanořuje pod vodu. Jestliže se snažíte za každou cenu mít hlavu nad vodou, nebudete mít z aktivity takový užitek. Vhodná bývá i jóga, kalanetika, rekreační běh na lyžích. Většinou stačí i obyčejná chůze. Pod odborným dohledem je vhodné i posilování.

Zvedání břemen

Věnujte pozornost pohybům, které mohou vaše záda poškodit. Zvedání břemen je nejběžnější spouštěč potíží. Po námaze, která je spojená se zvedáním předmětů, dbejte na uvolnění svalů. Když zvedáte břemeno, používejte svaly na nohou, nikoli svaly zad.

Nechtějte jen injekce

Neřešte bolesti jen pomocí analgetik. Ta jsou někdy potřebná, někdy dokonce uvolnění, které přinesou, odstraní problém i na dlouhou dobu. Určitě je ale vhodné hledat příčiny vašich potíží a snažit se je odstranit správnou životosprávou a cvičením. Vhodná je i návštěva zkušeného maséra či ještě lépe fyzioterapeuta.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve