Několik dobrých rad, jak se během svátků vyhnout problémům se zažíváním

 Zdraví 
22. prosince 2017 09:12 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Raději si dejte kapra se salátem, než příliš mnoho sladkého Shutterstock
Vánoční svátky bývají dobou, kdy mnozí přibírají, prodělávají žlučníkové záchvaty a hořekují nad stavem svého zažívání.

Existuje přitom několik jednoduchých rad, které mohou pomoci. Držte se jich a přežijete svátky v klidu a v pohodě.

Nepřejídejte se

Skutečnost, že si na svátky dopřejeme bohatší jídlo než obvykle, nemusí nutně znamenat, že se přejíme. Přitom právě přejídání stojí za mnohými potížemi se zažíváním, které potom lidé mívají. Už naši předkové říkávali „jez do polosyta, pij do polopita“ a měli pravdu. Vůbec nevadí, když porušíte i nějakou tu zásadu zdravé výživy. Klidně ochutnejte babiččin závin, ale jezte s rozumem.

Dobře kousejte

Jídlo nehltejte. Svátky jsou od toho, abyste si je užili. Raději jezte zvolna a vychutnávejte to, co je připravené. Špatně rozkousaná potrava je velkou zátěží pro žaludek i střeva, takže se nesmíte potom divit, že vám nebude dobře. Trávení totiž začíná už trávicími enzymy v ústech.

Některé zásady přece jen dodržujte

Jestli chcete přežít svátky přece jen v dobré kondici, raději si dejte kapra se salátem než příliš mnoho vanilkových rohlíčků. A jestli si chcete pomoct ještě víc, udělejte si salát třeba s jogurtem a ne s majonézou. Omezte pšeničnou mouku. Také příliš nekombinujte jídla. Mnoho zažívacích potíží vzniká proto, že trávicí trakt neví, na co se zaměřit, jestliže dostane do sebe v krátkém čase sladké, slané, tučné, kyselé. Z tohoto zmatku pak vznikají nejhorší stavy. Vše se navíc umocní alkoholem, který příliš trávení nepomáhá.

Co si určitě dát

Abyste měli lepší zažívání, vyplatí se mít zajištěný slušný příjem hořčíku a zinku, které stimulují produkci trávicích enzymů. Určitě neuděláte chybu, pokud si i o Vánocích uděláte chvilku na mátový čaj nebo odvar z heřmánku. Můžete také zavzpomínat na čaje pro děti a udělat si odvar z fenyklu. Svoje vnitřnosti podpoříte i pravidelným přísunem probiotik, které jsou obsaženy ve všech fermentovaných potravinách. Hodí se proto kysané zelí, kefír, tempeh, ale i mnohé další. A samozřejmě artyčoky a hořké byliny.

Držte přes den půst

Tradice držet na Štědrý den půst měla i tu výhodu, že se pak člověk většinou vyhnul zažívacím potížím. Útroby si řádně odpočinuly od jídla a byly připraveny na večerní dobroty. Doba, kdy si člověk nedá žádné jídlo, je využita k přípravě dostatečné zásoby žluči, která potom snadno rozštěpí tuky v potravě a vše může být řádně zpracováno.

Nezapomínejte na pohyb

I když během Štědrého večera asi nepůjdete běhat, můžete se do pohybu pustit hned na druhý den. Využijete možná i nové vybavení. Naplánujte si výlet s rodinou, procházky po okolí, návštěvu galerie či koncertu. Uvědomte si, že vánoční svátky tu nejsou kvůli jídlu, ale kvůli úplně jiným věcem, takže by byla škoda kvůli jídlu trpět, ztloustnout a ještě mít výčitky svědomí a celé jaro se pokoušet nabraná kila shodit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve