Udělejte dětem sirup z trnek. Je plný vitaminů a posílí jejich imunitu

 Zdraví 
21. listopadu 2018 06:30 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Udělejte dětem sirup, který je nabije imunitou a energií Shutterstock
Jsou vaše děti často nemocné? Zkuste jim dát trnkový sirup. Vyrobit si jej můžete i doma. Dodá nejenom zdraví, ale i sílu. Tyto maličké peckovice jsou plné vitaminů.

Nepleťte si trnky s klasickými švestkami. Trnky sice svou chutí, barvou, vůní i vzhledem připomínají švestky, ale ve skutečnosti jsou především plné trpkých svíravých tříslovin, kyselin a vitaminů. Navíc, většina těchto cenných léčivých látek se nejlépe uvolní až poté, co plody přejdou mrazem. To hezky zesládnou a zmírní se typická trpká chuť. To jsou pak ty pravé sladké trnky na mlsání a další zpracování.

Nabité plody céčkem

Trnky obsahují obrovské množství vitaminu C a B, karotenoidy, vápník, hořčík, draslík a celou řadu dalších bioaktivních látek s léčivými účinky na lidský organismus. Plody bývaly velmi jemným, avšak osvědčeným prostředkem proti průjmům, žaludečním a močovým potížím i nevolnostem, únavě, na čištění krve a při zánětech všeho druhu. Dobře působí i na pleť postiženou akné nebo zánětlivými ložisky či špatně hojícími se ránami, a to ve formě obkladů. Z plodů lze připravit také čaj, který se využívá jako kloktadlo, a také jako podpůrný nápoj při infekčních onemocněních. Z trnek lze vyrobit i víno, likér a hlavně báječně chutnající sirup.

Sirup plný energie

Trnkový sirup si prostě zamilujete, a obzvláště vaše děti. Jeho účinky jsou totiž široké. Podporuje regeneraci organismu po nemoci, je tedy ideální pro rekonvalescenty a často nemocné děti. Posiluje organismus nejenom preventivně, ale hlavně dodává sílu po náročných fyzických i psychických výkonech, ať už jde o školu, operaci či náročný sportovní kroužek.

Trnkový sirup, krok za krokem

Sirup z těchto modrých peckovin si můžete koupit, ale snadno jej připravíte i doma. V první řadě si nasbírejte trnky. Právě teď je na to vhodná doba, protože už přešly mrazem. I s pecičkami je zalijte malým množstvím vody a přidejte třtinový cukr. To vše v poměru 1 : 1 s trnkami. Tuto směs vařte asi hodinu na mírném ohni a čas od času je promačkejte. Nakonec přidejte citronovou šťávu dle vlastní chuti. Sirup pak nalijte do skleniček a skladujte v temnu a chladu. Podobně snadno jako z trnek si můžete doma připravit další léčivý elixír, a to z rakytníku. Návod, jak na to, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Dům a zahrada

Proč nejsou kočky tak věrné jako psi? Psi potřebují lásku, kočky jistoty