Jedlé kaštany jsou oblíbenou zimní pochoutkou. Navíc jsou zdravé a pomáhají proti vyčerpání a stresu
Od malého, jemného piniového oříšku s nasládlým aroma až po velký, kulatý vlašský ořech s trpkou příchutí. Výběr ořechů je zkrátka obrovský. A jejich účinek na naše zdraví taktéž. Pojďme jim tedy nahlédnout pod skořápku.
Pro chuť i zdraví
Pokud minimálně jednou za týden sníte pár ořechů, pak značně snížíte své riziko civilizačních onemocnění. V tomto případě hlavně cukrovky – a to až o osm procent. Hladinu krevního cukru pozitivně ovlivňují zejména arašídy. Ideálně je vhodné zkonzumovat alespoň jednu hrst ořechů za týden.
Pro silné kosti
Minerál vápník je potřebný ke stavbě kostí a najdete jej nejenom v mléčných výrobcích, ale i v ořechách. 100 g mandlí obsahuje 252 mg vápníku, stejné množství lískových oříšků 225 mg. O něco méně ho pak mají para ořechy a pistácie (130 mg).
Ideál proti stresu
Vysoký obsah hořčíku dělá z ořechů skvělou potravinu jak proti stresu, tak i proti vyčerpání. Tento minerál totiž značně zklidňuje nervy a mírní napětí v těle. Nejvíce hořčíku obsahují kešu ořechy (270 mg na 100 g), pak také arašídy (10 mg), mandle (170 mg) a pistácie (160 mg).
Umí snížit cholesterol?
Díky své vysoké koncentraci vícenásobně nenasycených mastných kyselin jsou ořechy vynikajícím ochráncem srdce a krevního oběhu. Udržují cévy pružné, omezují nebezpečné usazování cholesterolu a takto chrání před vysokým krevním tlakem, infarktem a mozkovou mrtvicí. Srdci obzvlášť prospěšné jsou vlašské ořechy, kromě nich ještě para a pekanové ořechy a arašídy.
Jejich účinky dokazují také studie. Jeden evropský výzkum zjistil, že pokud týdně sníte 16 g ořechů, vaše riziko úmrtí na infarkt myokardu klesne o celých jedenáct procent. Uvedené množství odpovídá například pěti vlašským ořechům nebo třem lžičkám arašídů.
Povzbuzení proti únavě
Únava není jen důsledkem nedostatku spánku. Časté zívání může vyvolat také nedostatek železa. Nejlepším zdrojem železa jsou pistácie. 30 g pistácií pokryje asi čtvrtinu denní potřeby tohoto minerálu. Vysokým obsahem železa se vyznačují také piniová jádra, mandle a lískové oříšky. Extrémně zdravé jsou pak ořechy vlašské.
Připravte si pečené kaštany
Kaštany obsahují mnoho vitaminů skupiny B, dále draslík, fosfor, železo, hořčík a sodík. Mají antibakteriální a protivirové účinky. Jsou dobré na srdce, žaludek a proti depresím. Pomáhají na nemocné žíly i revma.
1. Naříznutí – nejdříve slupku nařízněte (když se slupka pod tlakem poddává, je kaštan starý. Pouze lesklý, vlhký a na omak těžký bude i chutný).
2. Pečení – naříznuté kaštany dejte na suchý plech, vložte do předehřáté trouby a při 225 stupních Celsia pečte asi 10 minut (při delším pečení hořknou).
3. Loupání – co nejrychleji malým nožíkem uvolněte vnější slupku. Kaštany musejí být co nejteplejší, protože slupka se snadno odděluje jen za horka.
4. Čištění – zbavte se i vnitřní slupky, pokud je chcete použít do nádivky, polévky či dezertu. Nejsnadněji utěrkou, nejlépe za tepla (vychladlé pak nožem).