Oční gymnastika není náročná, přitom dokáže velké věci. Zlepší zrak a oddálí rozvoj vad

 Zdraví 
19. listopadu 2018 07:06 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pro dobrý zrak je oční gymnastika velmi vhodná Shutterstock
Zrak je pro člověka velmi důležitý a je tak dobré o něj řádně pečovat. Vhodné je například věnovat pár chvil denně takzvané oční gymnastice. Na rozdíl od náročných operací vás nic nestojí, přitom vám pár jednoduchých cviků pomůže zrak vylepšit a dokonce i oddálit některé zrakové vady.

Pokud si chcete zachovat co nejdelší dobu dobrý zrak, je třeba pro to něco udělat. Kondici očí podpoříte zdravým jídlem, dostatečným spánkem i tím, že se nebudete zbytečně stresovat. Přetíženým manažerům může například vzniknout otok sítnice v centru oka a začnou hůře vidět. Dalším důležitým krokem k dobrému zraku může být i oční gymnastika. Oční svaly totiž potřebují cvičení stejně jako všechny ostatní svaly v těle, tvrdí oční odborníci. Bez cvičení může zrak slábnout.

Pokud nepoužíváte určité svaly, tak ochabují a ztrácí sílu. To samé platí i pro oči – musíte je cvičit, abyste měli lepší zrak. Jde o pár cviků, které nejsou nijak složité a zaberou vám minimum času.

Proč procvičovat oči?

Pokud máte oči zatím v pořádku, předejdete zrakovým vadám a bolestem hlavy. Ulevíte unaveným očím od dlouhé četby nebo koukání na displeje (počítače, mobily, televize, tablety…) Pravidelným cvičením můžete zpomalit rozvoj  zrakových vad, zastavit je, a v některých případech i zrak zlepšit. O dalších tipech, jak udržet oči v dobré kondici, jsme psali zde.

Pravidelnost je důležitá

Oční gymnastiku lékaři doporučují provádět 3x denně. Nejlépe je cvičit oči také pravidelně večer před usnutím. Oční gymnastika oči uvolní a funguje jako přirozená masáž očního orgánu.

Lidské oči jsou přizpůsobeny tisíciletým vývojem ke sledování vzdálenějších objektů v různých směrech. Svaly, které okem hýbou, se upínají na oko zevně a při pohybech je oko svými svaly zároveň přirozeně masírováno. Cvičení urychlí metabolismus v oblasti očí, látkovou výměnu v oku a jeho okolí, což má pozitivní účinky na zrak.

Jak oči procvičit

Při provádění očních cviků buďte uvolnění, nenásilní, ale snažte se oční pohyby provádět až do krajních poloh. Pokud je to možné, cvičte bez brýlí. Mezi cviky vždy oči na 5 až 10 vteřin zavřete a uvolněte.

1.     Nejdříve 10x zamrkejte.
2.     10x se podívejte nahoru a dolů.
3.     10x se podívejte doprava a doleva.
4.     10x se podívejte do úhlopříčky zprava nahoře vlevo dolů.
5.     10x se podívejte do opačné úhlopříčky (zleva nahoře doprava dolů).
6.     10x zakružte očima doprava.
7.     10x zakružte očima doleva.
8.     10x zamrkejte. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod