Nakličte si semínka. Během chvíle pak s nimi připravíte výživná a zdravá jídla za pár korun

 Zdraví 
03. března 2019 09:05 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Už za tři dny si můžete pochutnávat na čerstvých výhoncích Shutterstock
Chybí vám po zimě energie? Pak si ji dobijte pomocí klíčků a výhonků. Tato supervýživná semínka si totiž můžete snadno nechat naklíčit i doma.

Nakličování jedlých semen je levný, a přitom efektivní způsob, jak rychle připravit vlastní pokrm plný vitaminů, enzymů a celé řady dalších cenných látek. Nakličovat můžeme v podstatě jakákoliv semena. Oblíbená je například ředkvička, rukola, fazole mungo, jetel, řeřicha, salát, cizrna, čočka, hrách, pohanka, slunečnice, vojtěška, pšenice, ječmen, sezam, chia a lněné semínko.

S vatou opatrně

Ne každé semínko lze naklíčit na vatě, jako jste to dělali už na základní škole. V bílých chomáčích totiž číhá řada úskalí. Semena nejde dost dobře proplachovat, což zavání vznikem plísní. Semínkům zároveň chybí optimální přístup světla, a také je sklidíte pouze nůžkami nebo nožem, což vyhovuje například řeřiše. 

Misky a mističky 

Nejpraktičtější je nakličovací miska z průhledného plastu, kterou lze pořídit v prodejnách zdravé výživy nebo koupit přes internet. Skládá se ze tří částí, hluboké podmisky a víka, a má odtokový otvor. Práce s ní je čistá, a díky průhledným stěnám máte kontrolu nad celým klíčícím procesem.

Rychlá miska z PET láhve

K nakličování ale můžete použít i obyčejnou PET láhev. Tento způsob je vhodný zejména pro větší semena. Ty nejprve na několik hodin namočte do vody a pak je vsypejte do láhve. Tu uzavřete a po bocích do ní udělejte nahřátou jehlou otvory. Semínka pak jen dvakrát denně proplachujte. Klíčit začnou stejně rychle jako v misce, ale když použijete PET láhev, musíte ji na konec obvykle rozstřihnout, abyste dostali všechna semínka ven.

Volte bio kvalitu 

Semínka volte nejlépe v bio kvalitě, abyste měli zaručeno, že budou bez různých chemikálií. A to i v případě, že si klíčením rozhodnete předpěstovat vaši zeleninu. O důvodech, proč je lepší si ji pěstovat ze semínek, jsme psali zde. Než dáte semínka do misky, je dobré je ještě před naklíčením propláchnout tekoucí vlažnou vodou. Pak už můžete postupovat různými způsoby. Nezapomínejte je pravidelně vlhčit, aby vám brzy vzklíčila. Některá semínka klíčí velice rychle, například klíčky fazole mungo můžete konzumovat již druhý nebo třetí den. Semena jsou totiž nejchutnější ve chvíli, kdy praskne obal a objeví se malý kořínek, který není delší než tělo semínka.

Skladujte v lednici

Pokud se vám podařilo naklíčit větší množství semen, skladujte je v plastové krabičce v lednici. Rozprostřete je do krabičky na látkový ubrousek, aby se neválela ve vodě, a krabičku zavřete. Takto vydrží i týden. Jejich čerstvost poznáte podle barvy i vůně. Před použitím je ale nezapomeňte propláchnout vodou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?