S přibývajícími léty náš zrak slábne. Můžeme ho ale zlepšit vlastním úsilím

 Zdraví 
24. února 2019 10:43 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Optické vlastnosti oka se s časem mění Shutterstock
S přibývajícími léty náš zrak slábne. Ale i zrak si můžete zlepšit, aniž byste museli podstupovat vždy složité operace nebo nosit multifokální brýle. Nenechte své oči zakrnět a dejte jim náležitou péči.

Oko je velmi komplikovaný orgán, který dokáže snímat světelné paprsky dopadající na sítnici a přeměňovat je na impulzy, které dokáže náš mozek zpracovávat. Náš zrak je kombinací optických vlastností oka, kvality sítnice a schopnosti mozku vyhodnocovat přišlé podněty. Zejména optické vlastnosti oka se s časem mění. Hodně lze ale změnit vlastním úsilím.

Odpočinek

Může to vypadat zvláštně, ale je to tak. Čím méně jste odpočatí, tím hůř vidíte. Když máte za sebou několik bezesných nocí strávených třeba u počítače při dohánění termínované práce, jsou vaše oči zcela vyčerpané a vidění je podstatně horší. Nebo možná znáte tu situaci, kdy řídíte auto a chce se vám už hodně spát. Do té doby perfektně fungující „optická stabilizace“ obrazu přestává fungovat. Silnice se začíná třást podle toho, jak auto naráží na výmoly. Jde jen o další příklad toho, jak se naše únava podepisuje na kvalitě vidění. Pro oči je odpočinek důležitý. A vedle spánku a relaxace potřebují také oči svůj specifický odpočinek.

Tím zvláštním odpočinkem pro oči je, když přestanou vykonávat příliš soustředěné sledování určitých objektů. Aby si oči odpočinuly, nemohou se dívat do monitoru či na televizi, nesmíte řídit, obsluhovat stroje, kde je potřeba optická kontrola procesu. Oči potřebují pro svou relaxaci příjemné osvětlení nebo tmu. Dobře jim dělá zelená barva. Pohled do přírody, nejlépe spojený s procházkou – to je balzám pro tělo i vaše oči.

Životospráva

Zdravá strava je důležitá i pro oči. Nikoho asi nepřekvapí, že pro dobré vidění potřebujeme provitamin A, který si tělo přemění na stejnojmenný vitamin. Mrkev, dýně hokkaido a další zelenina i ovoce, zejména meruňky i v sušené podobě jsou skvělým zdrojem této látky. Ale i další potraviny. Třeba špenát, zelí, játra, ryby. Vitamin A se podílí na schopnosti oka rozlišovat mezi světlem a tmou. Má také vliv na kvalitu povrchu oka. Takže si tím neopravíte dioptrickou vadu, nicméně zlepšíte kvalitu vidění na úrovni sítnice a možnosti průchodu světelných paprsků na sítnici.

S tím souvisí i sportovní aktivity, které prokrvují celé naše tělo, takže přinášejí zvýšený přísun kyslíku i do oblasti očí, což se pozitivně podepisuje na kvalitě vidění.

Oční cviky

Velmi podstatné pro zlepšení optických vlastností oka, zejména schopnosti akomodace, zaostření na určitou vzdálenost, jsou oční cviky. Většina lidí oko necvičí, což je škoda. Přitom jde o cvičení, které můžete dělat bez problémů i v průběhu práce. Stačí si v ose vidění vybrat dva body. Jeden bude blízko a druhý daleko. Jestliže opakovaně soustředíte pozornost na tyto body, cvičíte právě schopnost změny ostření, což vám pomůže i v běžných situacích. Svaly u oka se posílí a budou schopny lépe ostřit.

Když byste chtěli svým očím věnovat ještě více pozornosti, můžete je cvičit v klidu domova tak, že oční bulvy natáčíte cíleně nahoru, do stran a dolů. V mezní poloze vždy chvíli vydržíte a pak pozici změníte. Uvolníte si oční svaly a také je náležitě procvičíte, takže se vaše vidění může postupně zlepšit. Pozornost je ale třeba věnovat i tomu, jaké brýle nosíte, jak se o ně staráte.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve