Vysazujete po letech antikoncepci? Připravte se na hormonální bouři

 Zdraví 
04. března 2019 10:13 / Veronika Prášilová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Začátky budou bez pilulek těžké Despositphotos
Rychle si zvykne každá z nás. Pravidelné nebo vůbec žádné měsíční krvácení, lepší pleť a docela dobrá nálada bez ohledu na fázi měsíce. Takové jsou zkušenosti dlouhodobých uživatelek hormonální antikoncepce, které na ni obvykle nedají dopustit.

Co se ale začne dít, když začnete antikoncepci vysazovat? Věřte tomu, že to nebude vůbec lehké. A je jedno, zda tak činíte dobrovolně, nebo ze zdravotních důvodů.

Bude to náročné

Některé ženy mají to štěstí, že užívají antikoncepci po celý život bez sebemenších problémů. Může se však stát, že ji budou muset ze dne na den takzvaně vysadit, což je pro tělo po letech užívání docela pecka. A pokud byly důvodem navíc zdravotní důvody, bude to pro organismus boj dvojnásobný.

Zhoršení pleti

Akné se většinou objeví ve 2.- 3. měsíci od vysazení antikoncepce. U většiny žen se nejprve objeví lehká krupice na čele a mazových ploškách, která však může přestoupit i v bolestivé vřídky. Akné se může objevit nejen na obličeji, ale i v horní třetině zad, zejména tedy na ramenou, u některých žen také za ušima.

Samozřejmě je důležité o pleť pravidelně pečovat, můžete si také zajít ke kvalifikovanému dermatologovi, který vám poradí. Pravědpodobně vám předepíše retinoidy. Pomáhají zejména léky s účinými látkami jako je tretinoin nebo adapalen. Pro citlivější pleť se předepisují přípravky s kyselinou azelaovou. Pokud vás však trápí zanícené boláky, může vaše léčba začít antibiotiky. 

Jako v těhotenství

Není nijak výjimečné, že se ženě prudce mění nálady, a to doslova během několika minut. Chvíli může být veselá a vtipkovat na všechny strany, a za chvíli už zuří nebo pláče. Prudké změny v množství hormonů mohou nápadně připomínat počátek těhotenství, kdy také nevíte, co od nastávající maminky čekat.

Důležitá je však trpělivost, jelikož tento stav může trvat i několik měsíců. Žena nestřídá nálady cíleně, a tyto změny jsou pro ni stejně náročné, jako pro její okolí. Každému by se obtížně bojovalo s návaly horka a zimy, bolestmi hlavy i emočními výkyvy.

Pijte čaje a omezte kouření

Pokud zrovna tímto obdobím procházíte, zkuste svou psychiku i své tělo takzvaně hodit do pohody. Zajděte si do lékárny, kde vám určitě poradí nějaký dobrý čaj na pročištění organismu. 

Také byste se měla zaměřit na zlepšení životního stylu. Pokud jste dosud kouřila, měla byste tento neduh začít omezovat. A to samé platí také o pití alkoholu. Snadno se to říká, o to hůř dělá, ale tělu to velmi pomůže.

Nebojte se požádat o pomoc

Dělejte si každý den alespoň malé radosti, které vám zlepší náladu. Snažte si každý den najít chvilku jen pro sebe a relaxujte třeba s pomocí aromaterapie. Nezapomeňte také na dostatečný odpočinek.

Počítejte s tím, že můžete být více unavená, což je zcela přirozené a časem se to srovná. A pokud máte pocit, že své stavy nezvládáte, nestyďte si říci svému lékaři o léky, které vám ve vašem nestálém emočním rozpoložení pomohou.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008