Rýmovník pomáhá v boji proti nachlazení. Připravte si z něj sirup nebo čaj
Rýmovník má hned několik využití. Můžete si z něj udělat čaj, hojivou mast, léčivý sirup nebo jej můžete pouze čichat. Stačí, když listy z rýmovníku zlomíte a nasunete si je na nějakou chvíli do nosu. Léčivou rostlinku si můžete pěstovat doma. Péče o ni není nijak náročná, roste téměř stejně rychle jako obyčejný plevel.
Sirup z rýmovníku
Sirup z rýmovníku můžete využít různými způsoby. Nalijte si jej do vody či čaje. Oslaďte si s ním ovesné vločky či jogurt. Další možností je, že si jej namažete na pečivo. K jeho výrobě budete potřebovat následující ingredience.
- 40 listů rýmovníku
- 1 litr vody
- 1 kilogram cukru
- 2 citrony
Příprava
Nejprve si vezměte citrony a důkladně je vyčistěte. Zvolte raději bio citrony, protože budete pracovat i s jejich kůrou. Citron nakrájíte s kůrou na plátky. Následně citrony a výše zmíněný počet listů z rýmovníku vhoďte do hrnce.
Ingredience zalijte horkou vodou a něčím je zatižte, aby zůstaly na dně hrnce. Minimálně dvacet hodin nic nedělejte a směs nechte odstát. Poté odvar přeceďte a citrony vymačkejte. Nakonec do sirupu nasypejte veškerý cukr a vařte zhruba dvě hodiny na plotně. Během toho sirup důkladně promíchávejte a máte hotovo.
Čaj z rýmovníku
Udělat si čaj z rýmovníku je velmi snadné. Pokud jste silně nachlazení, pijte jej několikrát denně. K uvaření čaje vám budou stačit následující ingredience.
- 5 listů z rýmovníku
- med
- voda
Příprava
Veškeré listy vhoďte do hrnku a zalijte je převařenou vodou. Nechte je alespoň pět až deset minut vylouhovat a nakonec si do něj můžete přidat ještě med. Chuťově si čaj z rýmovníku jistě oblíbíte.
Mast z rýmovníku
Mast z rýmovníku využijete při dýchacích potížích. Několikrát denně si ji mažte na hrudník. Dále ji můžete využít k masáži chodidel, když jste nachlazení. Dobrou službu vám udělá i ve chvíli, kdy vás trápí kožní potíže. Na výrobu masti budete potřebovat následující ingredience.
- 30 listů z rýmovníku
- 250 g vepřového sádla
Příprava
Nejprve vepřové sádlo rozehřejte v hrnci. Následně do něj vhoďte veškeré listy z rýmovníku. Během následujících dvou hodin ingredience občas zamíchejte. Poté nechte hrnec vychladnout a dejte do lednice. Zhruba za dvacet hodin celý proces zopakujte.
Nakonec ještě teplou mast přeceďte a nalijte do menších nádob. Měli byste ji uchovat v chladném prostředí. Dále čtěte: Křen obsahuje plno vitaminů. Využijte jeho sílu.