Jak zmírnit deprese a chmurné stavy

 Zdraví 
27. ledna 2021 19:41 / Bronislava Silná
  1
📷
4 fotografie v galerii
Čaj z kozlíku lékařského může zmírnit některé depresivní stavy Pixabay
Máte dojem, že vás vaše deprese vždy dostane a nemůžete s tím nic dělat? Nemusí to být pravda. Máme dobrá doporučení.

Klasická deprese vzniká na základě různých faktorů a dochází při ní k nedostatku určitých neurotransmiterů a jiných látek v mozku. Je vhodné si uvědomit, že nemocný nemůže svůj stav ovlivnit vůlí, ale to neznamená, že s depresí nelze nic dělat.

Jak se projevuje deprese

Základními projevy je pocit beznaděje, smutku, skleslosti. Nemocný je bez energie, nic ho nezajímá, je unavený a naprosto pesimistický. Nevidí žádnou naději. Budoucnost je temná. Dostavují se poruchy spánku. Nemocného nezajímá ani sex, ani jídlo. Případně jej naopak jídlo zajímá až přehnaně a snaží se pomocí jídla dostat lepší náladu. V horším případě se pokouší o něco podobného s alkoholem, což dlouhodobě nepomáhá. Nejhorší variantou jsou myšlenky na sebevraždu. Je smutnou pravdou, že až 15 procent pacientů s depresí se o sebevraždu pokusí. Nemusí jít jen o přímý útok na vlastní život. Někdy se projevuje jakási lhostejnost k životu. Nemocný hazarduje se svým životem, protože je mu vše jedno. Člověk v depresi má špatnou náladu od samého rána. Spánek nic nepřináší. Bývá přítomná úzkost, tlak na hrudi a neklid. Pozoruhodné projevy může mít tzv. larvovaná deprese, která se projevuje určitými fyzickými obtížemi, které zdánlivě s depresí vůbec nesouvisejí. Na potíže nezabírají léky na dané potíže, ale překvapivě léky na depresi.

Jak postupovat

Pokud se u vás projevily některé příznaky a nelepší se, je vhodné vyhledat lékaře. Právě kvůli možným sklonům k sebevraždě je to dokonce nutné. Nemocí trpí zhruba tři procenta obyvatel České republiky. Někdy se objeví jen jedna ataka nemoci. Takový stav zná až patnáct procent našich spoluobčanů. Není proto důvod se stydět. Spíš je problém sehnat dobrého psychiatra a objednat se rychle. Zde bude aktivitu jen těžko vyvíjet sám nemocný. Mělo by tedy zasáhnout jeho okolí a pomoci. Dobu před vyšetřením a předepsáním léků nemusíte promarnit. Je možné vyzkoušet některé postupy, které jsou odzkoušené a fungují. Jen je dobré si uvědomit, že deprese má mnoho podob, a proto ne všechny postupy fungují u každého.

Možnosti domácí pomoci

Pokud máte „štěstí“ a máte tzv. sezonní depresi, pomůže často léčba světlem. Je třeba si nainstalovat domů silné osvětlení a využívat v maximální míře možnosti chodit na procházky o pěkných dnech. Typické období pro sezonní depresi je právě zima, kdy jsou krátké dny. Dodáním světla, odjezdem k moři a procházkami na slunci můžeme stav významně ovlivnit.

U reaktivní deprese jde o stav, který má obvykle i svůj konec. Nejčastěji je tato deprese vyvolaná ztrátou blízkého člověka. Zdrojem potíží může ale být i ztráta zaměstnání či majetku. Stav trvá obyčejně do třinácti měsíců. I zde pomohou pozitivní podněty z vnějšího prostředí, ale také dostatek porozumění. Vedle psychiatra je důležitým partnerem člověka s depresí psycholog. Velkou práci ale může udělat někdo blízký, kdo bude nemocnému nablízku a bude mu dodávat sílu.

U řady typů deprese se neobejdeme bez léků, které upravují chemickou rovnováhu v mozku a dodávají potřebné látky. Vedle léků na předpis můžete v době před vyšetřením vyzkoušet po poradě s lékárníkem i některé volně prodejné léky, kterých je na trhu několik. Nemějte obavy, v lékárně vám dobře poradí.

Aktivity a byliny

Je celá řada aktivit, které vám nejen zvednou náladu, ale také vás vytáhnou i z deprese. Často nejde o nic složitého a podvědomě možná některé aktivity při špatné náladě děláte. Kolik lidí sáhne při splínu po čokoládě? Kdo by netušil, že koupel či masáž vám zlepší náladu? Jedním z důvodů, proč dospívající poslouchají hudbu, je i skutečnost, že jde o přirozené antidepresivum. Vedle toho si ovšem můžete dopřát běh, tanec, jógu či cvičení. Z potravin si určitě dopřejte ovoce, avokádo, vlašské ořechy nebo kešu. Skvělé jsou ústřice. Ale i různé živočišné bílkoviny působí pozitivně na lidskou psychiku. Být veganem s depresí se nevyplácí. K tomu všemu, co jíte, přidejte ještě bylinkové čaje. Konkrétně by vás mohla zajímat třezalka, bazalka, heřmánek či levandule. Určitě vyzkoušejte také kozlík lékařský. Další doporučení najdete třeba v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve