Jak ulevit přecpanému žaludku

 Zdraví 
17. ledna 2021 13:07 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nejen o vánočních svátcích dostávají naše žaludky zabrat Pixabay
Nejen o Vánocích si dopřáváme. Občas se zkrátka přejíme a je nám těžko. Poradíme vám, jak lze co nejrychleji zmírnit následky.

Máme za sebou vánoční svátky, které jsou ve většině rodinách spojeny i s velkým hodováním. Právě v tento čas padají veškerá předsevzetí a "uklouznou" i ti, kteří celý rok kladou důraz na zdravé či dietní stravování. Není se čemu divit, že takový nápor jídla pak těžko snáší žaludek. Co dělat, když je toho opravdu moc a břicho bolí?

Čaj na trávení

Pokud jste to přehnali s jídlem, dejte si na podporu trávení čaj. Samozřejmě neslazený. Vhodný je černý, zelený nebo některý bylinkový (máta, heřmánek, zázvor). Čaj příznivě působí na tvorbu žaludečních šťáv, a tím urychluje trávení. Ten den se také snažte vyhnout alkoholickým nápojům, které mohou zvýšit kyselost žaludku, a tím pádem vám přivodit pálení žáhy. A samozřejmě se snažte další dny svůj jídelníček odlehčit. 

Pohyb

Vánoční svátky moc pohybu nepřejí. Pohádky a filmy v televizi svádějí k lenošení. To ale přecpanému žaludku rozhodně neprospěje. Naopak, pohyb pomůže rozhýbat trávení a zrychlí metabolismus. Udělejte si denně procházku, a pokud jí počasí nepřeje, vyluxujte nebo vytřete podlahu. I to je přeci určitý druh fyzické aktivity. 

Přidejte vlákninu

Konzumace některých druhů ovoce a zeleniny také dopomáhá k trávení. Místo večerního cukroví si raději nakrájejte na plátky ananas, jablko nebo zeleninu. Obojí obsahuje vlákninu, která na sebe naváže „jedy“ a vyčistí střevní stěny. Ráno přidejte také sklenici jablečného octa rozmíchaného ve vodě. Vyrobit si jej můžete také doma. Návod jsme psali zde.

Okořeňte si jídlo

Podrážděný žaludek pomohou uklidnit také některé druhy koření, například fenykl, římský kmín nebo skořice či libeček. Přidejte si je do svého jídla a uvidíte, že se vám za chvíli udělá mnohem lépe. Skvělá je také majoránka, která zlepšuje trávení. Připravte si z ní odvar. Stačí svařit jednu lžíci ve 250 ml vody, scedit a vypít bezprostředně po jídle. Díky tomu bude potrava postupovat vaším tělem mnohem rychleji.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve