Černý česnek je ještě zdravější než bílý. Vyrobíte si ho i sami doma, třeba v rýžovaru

 Zdraví 
15. ledna 2021 10:50 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Černý česnek je velmi výjimečný Pixabay
Možná jste už někde narazili na pojem černý česnek. Nejde o žádnou speciální odrůdu, ale o specifickou úpravu. Díky ní získá klasický bílý česnek jinou barvu, chuť, vůni a změní se dokonce i obsah účinných látek. Má pak ještě více pozitivních účiků na lidské zdraví.

Proměna bílého česneku v černý se děje ve speciálním boxu, kde jsou palice vystaveny velmi přísně kontrolované teplotě a vlhkosti a takto česnek zraje přibližně 40 a více dní. Za změnou barvy stojí tzv. Maillardova reakce, kdy se aminové sloučeniny vlivem tepla přemění na nové sloučeniny. Některé zdroje uvádějí, že jde o fermentovaný česnek, ale ve skutečnosti to tak není. K fermentaci je totiž třeba použít kvasinky, což k výrobě černého česneku není nutné.

Chutná po skořici i vanilce

Černý česnek se od bílého liší nejen barvou či vůní, ale i chutí. Není tak štiplavý ani nemá typický česnekový odér. Někdo při jeho konzumaci cítí chuť rozinek, lékořice, pečených švestek, balsamica, ale i vanilky. Má i jinou konzistenci. Na rozdíl od pevných bílých česnekových stroužků je černý česnek mazlavý, měkký a lepivý. Můžete ho oloupat a používat přímo. Nebo ho můžete rozmixovat na pastu a v případě potřeby ji používat do různých pokrmů.

Zdravější než bílý

Černý česnek má ohromné léčivé účinky a říká se, že je zdravější než bílý česnek. Má téměř dvakrát tolik antioxidantů jako syrový česnek a obsahuje i organickou sloučeninu S-allycysteine, která pomáhá v prevenci rakoviny a snižuje hladinu cholesterolu (stejně jako neupravený česnek). Z dalších složek černý česnek obsahuje vitamin A, B1, B2, B3, B5, B6 a vitamin C. Z minerálů pak vápník, jód, železo, selen, hořčík, draslík, fosfor, zinek, sodík, mangan, beta-karoten a kyselinu listovou.

Konzumace černého česneku přináší mnoho pozitivních efektů na lidské zdraví. Bílý česnek má antioxidační účinky, posiluje imunitu, chrání proti bakteriím a virům, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a cholesterolu a je přírodní antiparazitikum. Černý česnek má podobné účinky, ale výraznější.

Co všechno umí

Černý česnek můžete využít jako zdroj energie a osvěžení, pomáhá na dýchací problémy, snižuje stres a celkově zklidňuje organismus. Je rovněž užitečný v procesu našeho trávení a fungování vnitřních orgánů. Je silně antioxidační proti volným radikálům poškozující buňky, dokáže chránit játra, je antialergický, podporuje srdeční činnost a přisuzují se mu dokonce protirakovinové účinky. Působí rovněž proti obezitě, má vliv na paměť a nervový systém a zvyšuje HDL v krvi.

Připravit jde i v rýžovaru

Příprava černého česneku vyžaduje natolik specifické podmínky, že si jej drtivá většina lidí kupuje už hotový, třeba v prodejnách se zdravou výživou nebo v lékárně v podobě kapslí. Pokud ale přeci jen chcete experimentovat, můžete si ho zkusit vyrobit sami doma, například v rýžovaru.

Na dno rýžovaru dejte papírovou utěrku a doprostřed postavte sklenici s vodou. Kolem této sklenice rozprostřete palice dokonale suchého česneku. Rýžovar zavřete a nastavte na udržování v teple. Po čtyřiceti dnech můžete zkontrolovat, jak na tom váš česnek je. V průběhu bude možná potřeba doplnit do sklenice vodu. Vhodné je také palice česneku přeskládat. Hotový česnek můžete už oloupat a spotřebovat. Vlhkost by měla být okolo 70 %. O tom, kteří lidé by se měli raději česneku vyhnout, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47