Bolesti zubů mohou předznamenat opravdu vážný problém

 Zdraví 
16. června 2021 16:22 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zánět zubu bez kazu nevznikne Depositphotos
Mnoho lidí navštíví zubního lékaře až ve chvíli nezvladatelné bolesti zubů. Bolest ale už znamená vážný problém, který může být pro pacienta velkým nebezpečím. Máme podrobnější informace.

Jsou lidé, kteří mají citlivé zuby a reagují tak na přijímanou potravu a zejména její teplotu. V textu se ale budeme soustředit na jiný problém, totiž na problém zánětu.

Jak vzniká zánět

Nejčastější příčinou zánětu v oblasti zubních kořenů či zubní dřeně je postoupení kazu a podráždění zubu. U zánětu dřeně se dostane infekce na nervy a cévy, což vede k rozvoji pulzující bolesti. Jindy se zánět objevuje v okolí kořenů. Buď vzniká kvůli neřešenému zánětu zubní dřeně, nebo kvůli špatně zaplněným či špatně ošetřeným zubním kanálkům. Vedle kazu samozřejmě vstupuje do hry i onemocnění dásní, parodontóza. Zánětlivé procesy se také mohou v dásni různě šířit. Zánět zubu se každopádně pozná výraznou úpornou bolestí. Ta ovšem signalizuje jen akutní stav. Často je přítomen zánět v podobě váčku, který ani nebolí, nebo se projevuje jen mírnými obtížemi. I takový zánět ovšem zatěžuje organismus a může představovat nebezpečí pro zdraví.

Řešení

Základem jsou zdravé zuby. Jak říká MUDr. Martin Čelko: „Zánět zubu bez kazu nevznikne.“Nejlepší je samozřejmě prevence, která spočívá v co nejlepším čištění zubů včetně důkladného čištění mezizubních prostor. Více o tom si najděte v článku zde. Pravidelné návštěvy zubní hygieny jsou také dobrým řešením. Cena za ošetření je ostatně jen zlomkem ceny za řešení nemocného či dokonce vytrženého zubu.

Vedle návštěv zubní hygieny je tak velmi důležité preventivní vyšetření u stomatologa. Čas od času by mělo dojít k rentgenovému vyšetření stavu vašich zubů, kde se případný váček projeví jako tmavé místo. Váš lékař by pak měl navrhnout nejlepší řešení, které vám pomůže se zánětů zbavit. Dříve se sázelo na léčení antibiotiky. Bohužel toto řešení jen potlačí problém, ale ten se znovu projeví později. Je proto třeba včas ošetřit všechny kazy a v případě, že zánět zachvátí kořeny, musí dojít k pročištění zubních kanálků a k jejich dokonalému vyplnění, které zabrání dalším komplikacím a pomůže uchovat zub na svém místě. Je-li potřeba, opatří se korunkou a může vydržet mnoho let. Někdy však nezbývá jiné řešení než extrakce, tedy vytržení nemocného zubu.

Další souvislosti

Vyplnění kanálků je dobrou metodou za předpokladu, že se vašemu stomatologovi podaří objevit všechny kanálky daného zubu. Někdy jsou však některé kanálky skryté či se rozdvojují, což vlastně brání úspěšnému zákroku. Lepší variantou zánětu je stav, kdy se vytvoří píštěl, skrze kterou odchází hnis z nemocného zubu. Ačkoliv takové místo nemusí být tolik bolestivé, přesto je třeba stav řešit. V současné době se při ošetřování zubních kanálků používají látky, které nejsou bohužel tak účinné, jako tomu bylo dříve. Dřívější látky byly ale toxické, takže představovaly pro pacienta zase jiná rizika. Závěr je proto jednoduchý. Pečovat o chrup a chodit pravidelně k zubaři. Požadovat jednou za čas rentgenovou kontrolu stavu zubů a nebát se nechat si opravovat i zuby, které akutně nebolí. Jen tak se nedostanete do větších problémů.

Témata: zánět, dřeň, kanálky
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008