Časté noční můry podle nové studie předznamenávají Parkinsonovu chorobu

 Zdraví 
10. června 2022 11:40 / Mirka Malá
  1
📷
2 fotografie v galerii
Parkinsonovu chorobu zatím nelze léčit Depositphotos
Nová studie tvrdí, že časté noční můry a strašidelné sny, které se lidem začnou zdát v pozdějším věku, jsou takovým prvním znamením Parkinsonovy choroby. A podle studie se tento problém týká především mužů.

Včasné diagnostikování tohoto onemocnění je velmi důležité. Pokud se na nemoc přijde včas, lékaři mají možnost zastavit její neblahé příznaky. Pacienti se tak mohou vyhnout nepříjemným stavům, jako je třes rukou nebo ztuhlost. Proto je tato nová studie tak důležitá.

Diagnostika podle snů

Výsledky studie jsou jasné. Jakmile mužům v pozdějším věku začnou noční můry, je tu dvojnásobná pravděpodobnost, že budou mít Parkinsona. V budoucnu by tak lékaři mohli včasnou diagnostiku této nemoci podpořit tím, že by posuzovali obsah a četnost podivných snů. Navíc autor studie Abidemi Otaiku už ve své předchozí studii zjistil, že jakmile jsou již přítomny noční můry, progrese nemoci je velmi rychlá.

"Ačkoliv může být opravdu prospěšné diagnostikovat Parkinsonovu nemoc včas, existuje jen velmi málo rizikových indikátorů a mnohé z nich vyžadují nákladné nemocniční testy nebo jsou velmi nespecifické,“ píše ve své studii Abidemi Otaiku z University of Birmingham. O to větší nadějí diagnostika podle hororových snů je.

I když to možná zní trochu podivně, Otaiku věděl, proč svůj dvanáctiletý výzkum prováděl. Většina pacientů s diagnostikovanou Parkinsonovou nemocí totiž téměř vždy uvádí, že mají noční můry a mnoho z nich tvrdí, že je měli až 10 let předtím, než jim byla nemoc diagnostikována. Zatím ale není jasné, proč noční můry v souvislosti s Parkinsonem mají především muži, zatímco žen se tento stav týká mnohem méně.

Parkinsonova choroba je neurodegenerativní onemocnění a dosud lékaři netuší, proč vlastně vzniká. Jasné je pouze to, že jde o předčasné odumírání mozkových buněk. Proč se ale tak začne dít, není stále jasné.

Lékaři se nicméně domnívají, že ke vzniku Parkinsonovy choroby pomáhájí vydatně špatný životní styl, úrazy hlavy a rovněž zneužívání návykových látek. Velkým problémem pak je, že nemoc téměř v polovině případů není diagnostikována včas, protože sami pacienti se dlouho domnívají, že na vině je zkrátka věk.

Proto lékaři doporučují, aby si lidé v jistém věku, obvykle okolo šedesátky, začali více všímat příznaků, které jim mohou připadat nedůležité. Jde především o drobné potíže s vyjadřováním, příznakem může být i zpomalená chůze, pak samozřejmě třes končetin nebo ztuhlost svalů. Mezi nemotorické příznaky pak patří špatná nálada až deprese, drobné problémy s pamětí, také nechutenství i náhlé zhoršení zraku či sluchu.

Důležité je také vědět, že lék na Parkinsonovu chorobu stále neexistuje. Lékaři mají k dispozici pouze léky, které dokáží zmírnit nebo zastavit projevy popsané výše. I to ale je velmi důležité a proto tolik záleží na včasné diagnostice. Snad tedy v budoucnu pomohou i sny.

Další zdroj: SSRN

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod