Pokud dlouhodobě špatně spíte, hrozí vám zvýšený krevní tlak i psychické problémy

 Zdraví 
04. března 2023 10:41 / Pavla Krejčí
  0
📷
1 fotografie v galerii
Nedostatek spánku může ohrozit vaše zdraví Pexels
Nedostatek spánku neovlivňuje jen naši náladu, může mít i vážnější následky. Pokud bude po několik týdnů váš spánkový režim narušený, můžete tím ohrozit svoje zdraví.

Zdravý spánek by měl trvat osm až devět hodin v noci. Pokud spíte méně než šest hodin, už si škodíte na zdraví. Pokud máte problémy se spánkem jen čas od času, vaše tělo to dokáže vynahradit. Pokud to ale bude trvat týdny, zanechá to nejen tmavé kruhy pod očima, ale může to mít i vážnější následky.

Jak přesně vaše tělo reaguje, když týdny pořádně nespíte? 

Zvyšuje se riziko vysokého krevního tlaku

Studie ukázala, že krevní tlak stoupá kvůli nedostatku spánku. Více než polovina účastníků, kteří spali méně než pět hodin v průběhu noci, měla zvýšený krevní tlak. Z těch, kteří spali sedm hodin denně, mělo jen 30 procent vysoký krevní tlak.

Objevují se psychické problémy

Nedostatek spánku – a mnoho lidí to ví – má okamžitý vliv na naši náladu. Co dělá nedostatek odpočinku s naší psychikou, když týdny pořádně nespíme, je tedy více než očividné. Navíc se naše koncentrace a schopnost reagovat výrazně horší, pokud se dostatečně nevyspíme.

Uvolňují se stresové hormony

Ve fázích s nedostatečným spánkem je naše tělo automaticky více namáháno. Podle profesora Sannera z nemocnice Agaplesion Bethesda ve Wuppertalu za to může zvýšená aktivita nervového systému: nadledvinky pak vyplavují více stresových hormonů.

Imunitní systém je oslabený

Pokud dostatečně nespíte, jste náchylnější k nachlazení již po pár dnech. Studie potvrzuje, že pokud spíte v průměru méně než šest hodin za týden, jste čtyřikrát náchylnější k virům nachlazení.

Tři způsoby, jak dobře spát:

1. Přirozené denní světlo

V zimě platí, že přirozené denní světlo vám napomůže cítit se po celý den dobře, díky čemuž se vám poté bude příjemně usínat. Přirozené světlo může také preventivně působit proti tomu, čemu se říká zimní deprese.

2. Sport

Jakkoli je to těžké, sport a jiné fyzické aktivity vás v chladných dnech zahřejí a dodají vám energii navíc. Vaše tělo bude příjemně unaveno a ihned se vám bude lépe usínat.

3. Správná teplota

Topení v ložnici by nemělo mít příliš vysokou teplotu. Pro klidný spánek je ideální pokojová teplota mezi 16 a 21 °C. Po probuzení otevřete okno, pár minut čerstvého vzduchu zajistí dobrý start do dne.

A pokud si chcete zajistit příjemné prostředí k usnutí, ke kvalitními spánku údajně pomáhá modré povlečení. 

Autorský článek, další zdroje: Freundin, Mayoclinic, Healthline

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Objevte nejnovější kolekci minišatů Reserved. Letní inspirace, které uchvátí!

Styl

Jak vybrat oblečení na prvním rande? Díky červené barvě z vás muž nespustí oči

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím