Spánek byste neměli vnímat jen jako neproduktivní činnost. Nedostatek spánku může rozhodit celé vaše tělo

 Zdraví 
12. ledna 2023 12:32 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Za únavu může nekvalitní spánek, nebo naopak zvyk spát pořád. Depositphotos
Spánek byste neměli vnímat jako neproduktivní činnost, při které jen zabíjíte čas a sbíráte energii. Právě ona energie a to, jak dobře se vyspíte, je naprosto klíčové. Pokud se cítíte unavení během dne, spěte, neudržujte se vzhůru násilím, spát je zdravé.

Nedostatek spánku může rozhodit celé vaše tělo. Například muži, kteří málo spí, mají nižší hladinu testosteronu. A stejně je to i se ženami a estrogenem. Také to je výrazným indikátorem paměti a schopnosti učit se. Proč děti chodí do školy ráno? Je to jednoduché, mozek je totiž nejvíce připraven pracovat ráno. Během dne si pamatuje informace hůř a hůř a pracuje pomaleji. Pokud se tedy potřebujete něco naučit, měli byste se tomu rozhodně věnovat zejména během dopoledne. Mozek je v tu dobu odpočatý a připravený nasávat znalosti. Jestliže však nebudete dlouho spát, dojde k vašemu mozku k blokaci. V určitou chvíli už nebude schopen vstřebávat nové nápady, poznatky, vzpomínky a vědomosti.

Představte si váš mozek jako pevný disk. Potřebuje neustále určitou kapacitu volnou, aby mohl pracovat s právě otevřenými dokumenty, kapacita se plní, a pokud naplníme celý pevný disk, nebude už možné pracovat vůbec s ničím. Protože je potřeba soubory ukládat, nepotřebné promazávat a udržovat prostor ve kterém lze pracovat. No a právě to se děje v mozku, zatímco spíme. Třídí se naše myšlenky za poslední den na ty důležité a nedůležité.

Všichni máme v levé sféře strukturu s názvem hipokampus. Pokud se dobře vyspíte, tato sféra vydává signály se spoustou aktivity. V opačném případě je aktivita velmi nízká. Tato sféra ovlivňuje paměť a vaši schopnost se učit. Spánek ovlivňuje i naše buňky, pokud omezíme dobu, kdy spíme například na 4 hodiny, výrazně tím oslabíme a vyčerpáme naše buňky. Naopak čím více toho člověk naspí, tím delší životnost jeho buňky mají. Nedostatek spánku tak může vést až k rozvoji rakoviny nebo Alzheimerovy choroby. Spánková deprivace se zkrátka roztáhne po celém vašem těle.

Spaní je rituál

Pokud se ptáte, jak byste se měli správně vyspat, existuje pro to několik rad. Nejdůležitější je spánek v chladné místnosti. Tělo potřebuje na noc snížit teplotu zhruba o stupeň Celsia. Překvapivě k tomu může pomoci i teplá vana před spaním. Kromě teploty myslete také na své dva pomocníky, pravidelnost a připravenost.

O čem že to tu mluvím? Spát musíte ve chvíli, kdy jste na to připraveni. Pokud se převalujete v posteli už půl hodiny a nedaří se vám zabrat, pak vaše tělo není schopno ještě usnout. Měli byste jít třeba na dvacet minut do jiné místnosti. Je jedno, jestli si tam budete číst, utírat prach nebo se pomazlíte s kočkou. Nezůstávejte se ale hodiny převalovat v posteli. Mozek si jinak uloží ložnici a postel jako místo, kde jste vzhůru, a nebude se snažit v ní usnout. Takového zlozvyku se pak těžko zbavuje.

Ke kvalitnímu spánku si pomůžete nejen místem, kde jste zvyklí odpočívat, ale i časem. Choďte spát pravidelně v určitou dobu a váš mozek to bude zaznamenávat. Pokud chodíte spát ve stejný čas, tělo je na tuto dobu naučené a je pak pro něj snazší usnout. V tomhle směru mají rozhodně výhodu ti, kdo nepracují ve dvou nebo tří směnných provozech.

Vše je to o rituálech, musíte své tělo učit stejně, jako když si pořídíte štěně. Ukazujete mu, kde má spát a kdy je čas, snažíte se ho utahat, pokud ještě spát nechce, dříve nebo později ale pochopí, že za pravidelný a kvalitní spánek bude odměněno a podřídí se vaší vůli.

Spal jsem dost?

Nejlépe to poznáte podle toho, jak se ráno cítíte. Pokud nepotřebujete žádný nakopávač v podobě kávy, cigaret nebo energetického drinku, je to první dobré znamení. Zvládnete tak fungovat z energie, kterou jste načerpali. Druhým indikátorem je, když se odpoledne na chvíli zastavíte, jak se budete cítit? Pokud nemáte pocit, že byste si potřebovali dát dvacet, pak je vše v pořádku a spíte dostatečně.

Co když spím příliš? Jde to vůbec?

Ano, jde. Příliš mnoho spánku, tedy 10 hodin nebo více může poškodit vaše zdraví. Podle studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) publikované Americkou akademií spánkové medicíny to může být dále příznak zdravotních problémů. Týká se to zvýšeného rizika chronických onemocnění, jako je ischemická choroba srdeční, cukrovka, bolesti zad, úzkost a obezita u dospělých ve věku 45 let a starších.

Přehnaná doba spánku – tedy hypersomnie – je ve skutečnosti zdravotní poruchou. Tento stav způsobuje, že lidé trpí extrémní ospalostí po celý den, kterou obvykle nezmírní zdřímnutí. Způsobuje také, že v noci spí neobvykle dlouho. Mnoho lidí s hypersomnií pociťuje příznaky úzkosti, nedostatku energie a problémů s pamětí v důsledku jejich téměř neustálé potřeby spánku.

Potíže s přehnaným spánkem se mohou objevovat v důsledku požívání alkoholu nebo léků na přepis. Pokud je vaše zaspání způsobeno jedním z těchto vlivů, může vám pomoci omezení nebo vyloučení užívání těchto látek. Nikdy však nevysazujte předepsaný lék, pokud k tomu nedostanete pokyn od svého lékaře. Podobně, pokud je vaše přespávání způsobeno základním zdravotním stavem, léčba této poruchy vám může umožnit návrat k normálním spánkovým návykům.

I v tomto směru pomáhají rituály. Tělo se lépe naučí chodit spát v pravidelnou dobu a také ve stejnou dobu vstávat, než když se jeho režim bude každý den lišit. Možná jste už zaznamenali, že pokud do práce vstáváte vždy ve stejnou dobu, vaše tělo se v tuto dobu budí i v případě, že se do práce zrovna nechystáte a nepotřebuje si ani přispat. To je právě onen naučený rituál, který je pak dodržován automaticky. Je to něco, na co si prostě potřebujete zvyknout, pokud to ale zvládnete, rozhodně si tím velmi zkvalitníte životní režim.

Autorský článek. Další zdroje: Promanplus.cz, Healthwise.net, Premierhealth.com,

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008