Olivový olej s vysokým obsahem fenolu je ještě zdravější verzí extra panenského olivového oleje

 Zdraví 
20. září 2022 11:30 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Vysoký obsah fenolů dělá z olivového oleje superpotravinu Depositphotos
Dost možná je pro vás olivový olej s vysokým obsahem fenolu naprostá novinka. A přestože je extra panenský olivový olej považován za nejzdravější, a dokonce i život prodlužující, olej s vysokým obsahem fenolu je jednoduše ten nejzdravější z nejzdravějších.

Olivový olej s vysokým obsahem fenolu je zkrátka ještě zdravější verzí už tak hodně zdravého extra panenského olivového oleje. Ale co to jsou vlastně ty fenoly, které z oleje dělají takovou superpotravinu?

Polyfenoly nejsou žádným objevem poslední doby, jsou to vlastně antioxidanty, které se přirozeně vyskytují v různých potravinách. Mezi polyfenoly patří například kyselina tříslová a také velmi známé flavonoidy. Znamená to tedy, že fenoly se přirozeně v olivách a extra panenském olivovém oleji vyskytují. Pokud si tedy koupíte olej s vysokým obsahem fenolu, pak jde vlastně o extra dávku navíc, která z takového olivového oleje dělá skutečnou superpotravinu.

Je vědecky prokázáno, že fenoly snižují rizika vzniku různých onemocnění a co víc, dokonce dokáží zvrátit procesy poškození buněk, ke kterým dochází především během přirozeného stárnutí. Ne nadarmo tak Jennifer Aniston tvrdí, že není až tak důležité, jaké krémy používáte na obličej, ale co dáváte do svého těla. A o tom olivový olej s vysokým obsahem fenolu přesně je.

Ale jak velký je tedy rozdíl mezi extra panenským olivovým olejem a tím s vysokým obsahem fenolů? Poměrně velký a rozhodně si nepředstavujte, že před zavřením do lahve s olivovým olejem někdo nalije nějaké fenoly navíc. Tyto olivové oleje se totiž vyrábí pouze ze specifických oliv. Není zkrátka oliva jako oliva a některé mají nižší a jiné zase vyšší obsah fenolů. Pro výrobu oleje s vysokým obsahem fenolu se proto používají pouze vybrané druhy oliv. Důležité je i samotné načasování sklizně. Aby vybrané olivy v sobě skutečně měly nejvyšší obsah fenolů, musí být sklízeny o něco dříve, než je tomu o ostatních druhů oliv.

Nejde tedy vlastně o žádnou velkou novinku, sami pěstitelé oliv a výrobci olejů dobře vědí už dávno, které olivy mají vyšší obsah fenolů. V poslední době byl ale olivový olej s vysokým obsahem fenolu znovu objeven a byly zkoumány jeho "schopnosti". A jako velmi silný antioxidant si okamžitě získal velkou popularitu mezi lidmi, kteří zdravou stravu mají jako svůj životní styl.

Olivový olej s vysokým obsahem fenolu nicméně minimálně u nás budete ve svém supermarketu hledat těžko. Zkuste obchody se zdravou výživou nebo ještě lépe internet, kde seženete hned několik druhů těchto olejů.

Je tu ale jedna věc, kterou byste o tomto oleji měli vědět. Jeho chuť vás dozajista překvapí. Tento olej má totiž tak trochu štiplavou chuť, což je právě důsledek vysokého obsahu fenolů. Vlastně nejdůležitější složkou takového oleje je oleocanthal, což je druh fenolu, díky němuž je olivový olej skutečně štiplavý. Když takový olej ochutnáte na lžičku, měli byste správně v zadní části patra cítit lehoučké pálení. Pokud tomu tak není, pak nemáte olivový olej s vysokým obsahem fenolu. Molekulární bioložka a propagátorka tohoto oleje Limor Goren říká, že "polyfenoly jsou od přírody hořké, takže to je požadovaná chuť, kterou byste měli vždy hledat. Oleocanthal aktivuje chuťové receptory v našem krku a je spojen s peprným pocitem, který nás často nutí dokonce kašlat."

Další věcí, kterou byste o tomto oleji měli vědět, je fakt, že vás bude něco stát. Ale on se vlastně ani nehodí pro běžné vaření, na které jste si zvykli s extra panenským olivovým olejem, takže když si jednu lahev toho fenolového pořídíte a budete jej používat například jen do salátů, tak vám dlouho vydrží. Nebo můžete vyzkoušet starý středomořský trik. Zatímco u nás, na Moravě si tamní obyvatelé často ráno dávají panáčka slivovice pro zdraví, ve Středomoří si dávají ráno lžičku olivového oleje s vysokým obsahem fenolu. Není se pak, co divit, že obyvatelé této oblasti jsou mnohem zdravější než my a rovněž se mohou chlubit vyšší délkou života.

Autorský článek, další zdroj: Byrdie

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum