Jak zůstat fyzicky aktivní, i když vám už není dvacet. Ideální cviky pro starší lidi

 Zdraví 
02. srpna 2022 14:30 / Kateřina Andrýsková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Cvičení je potřeba věnovat se i ve stáří Pexels
Starší lidé by se měli nějaké fyzické aktivitě věnovat nejlépe každý den. Přitom nejde o to, jestli se věnujete fitness, józe, pilates nebo běháte s taškami s nákupem do schodů. Důležité je mít pohyb, a to víceméně jakýkoliv. Pravidelná fyzická aktivita totiž zlepšuje zdraví a snižuje riziko srdečních onemocnění, což je nejčastější příčina úmrtí v Česku.

Zejména lidé starší 65 let by neměli zahálet a denně být fyzicky aktivní, a to i v případě, že se jedná jen o lehkou fyzickou aktivitu. Alespoň dvakrát do týdne by se však mělo jednat o takovou činnost, která zvyšuje sílu, rovnováhu a flexibilitu těla. Podle doporučení by se měli starší lidé alespoň 150 minut týdně věnovat aktivitě střední intenzity. A pokud to jejich zdravotní stav dovoluje i 75 minutám těžší fyzické aktivity. Zkrátka, je potřeba snížit dobu, při které starší lidé pouze sedí nebo leží a nahradit ji lehkou pohybovou aktivitou.

A pokud si říkáte, že nemáte potřebu v tomhle věku už budovat svoji tělesnou schránku, že vám už na vaší postavě tolik nezáleží, tak vás hned zkraje zarazíme. Tady se totiž už nejedná o to, jak vypadáte, ale o to, jak dlouho tu ještě budete. Cvičení totiž napomáhá větší stabilitě, fyzické i psychické odolnosti a možnosti zůstat dlouho svěží a aktivní, i když léta přibývají.

Lehké aktivitě se věnujte každý den

Pokud mluvíme o lehké aktivitě, je řeč především o čemkoliv mimo sezení či ležení, kterému se ovšem bohužel věnuje velké procento lidí důchodového věku. Posedávání před televizí, které jde často ruku v ruce s jezením, však fyzickou aktivitu velice rychle snižuje. Proto je potřeba každý den být co nejvíce na nohou. A nejde jen o cvičení jako takové. Příště raději vstaňte, abyste si uvařili čaj, než abyste poprosili jiného člena domácnosti. Procházejte se po vašem bytě a utřete prach, vyluxujte, ustelte si postel nebo se jděte projít kolem baráku, po zahradě nebo dojděte na nákup pěšky, místo toho, abyste jeli autem nebo MHD.

Střední aktivitě dejte 150 minut

Aktivita střední intenzity už se dá počítat do lehkého cvičení. Je to taková aktivita, při které dochází ke zvýšení tepové frekvence, donutí vás rychleji dýchat a prohřeje vás uvnitř. A víte, jak zjistíte, že to, co děláte, je právě střední (nikoliv intenzivní) aktivita? Zkuste si zazpívat. Při střední aktivitě totiž můžete s menšími či většími problémy mluvit, ale zpívat už ne. V tomto případě je ideální aktivitou: rychlejší chůze, jízda na kole, tanec, tenis, vodní aerobik, sekání zahrady nebo lehká turistika.

75 minut intenzivního cvičení

A pokud to vaše zdravotní stránka dovoluje a vaše tělo se nebrání bolestí, zařaďte i jednou týdně alespoň hodinové intenzivní cvičení. Když zvládnete 75 minut, je to naprosto ideální doba. Při intenzivním cvičení dochází k rychlému a ztíženému dýchání, váš tep je vysoko. Zpěv není možný, mluvení téměř také ne. Obecně také platí, že 75 minut intenzivního cvičení může nahradit 150 minut cvičení střední intenzity. Jestliže se na to cítíte, zvažte tyto aktivity: běhání, aerobik, plavání, horská cyklistika a turistika nebo dvouhra v tenise.

S přibývajícím věkem se samozřejmě schopnost intenzivního cvičení snižuje, ale jisté je, že pokud už v šedesáti nevyjdete schody, v sedmdesáti nejspíš ani nevyjdete z domu. Budování fyzické síly zvyšuje pravděpodobnost dožití vysokého věku a snazší uzdravování po operacích či proběhlých onemocněních.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: czso.cz, nhs.uk.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve