Historie menstruačních pomůcek: Ropucha kolem pasu, gumové kalhotky i menstruační houba

 Zdraví 
31. srpna 2022 08:46 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Menstruace je přirozenou součástí každé zdravé ženy Pexels
Zkuste si představit, že žijete v 19. století a jediné, co můžete použít při menstruaci, je kus hadru. Od té doby se naštěstí trh s menstruačními pomůckami velice rozšířil, takže si dnes můžete vybrat mezi širokou škálou produktů. Jak se menstruační pomůcky vyvíjely, si můžete přečíst v následujících řádcích.

Máte pocit, že si mezi širokou škálou menstruačních pomůcek nezvládáte vybrat tu pravou pro vás? Vložky vám nevyhovují, u tampónů hrozí při méně časté výměně nebezpečí množení bakterií a v nejhorším případě syndrom toxického šoku, ale kalíšek či menstruační kalhotky jsou pro vás moc alternativní? Tak se vraťme o 200 let zpátky, ať vidíte, co bylo běžné tenkrát.

Ve středověku byla menstruace považována za cosi magického a předpokládalo se, že menstruační křeče prožívaly ženy jakožto trest za Evin prvotní hřích. Proto nebyla ženám nabízena ani žádná tlumící bylinná léčba, ač byla k dispozici. Ke zmírnění bolestí ženy pálily ropuchy a jejich prach nosily ve váčku kolem pasu a pod šaty si vložily kus hadru, nebo nechaly krev stékat volně po nohách. Dnes vskutku nemyslitelné.

Počátky menstruačních pomůcek

Až do počátku 19. století dokonce ani lékaři nespojovali menstruační krvácení s právě proběhlou ovulací, a dokonce věřili, že menstruační krev má za úkol zchladit ženskou zlost a hysterii. Ženy byly proto v tomto období vyloučeny ze společnosti a zavírány do menstruačních chatrčí. S nástupem 19. století se však začaly objevovat první pomůcky, které ženám s odtékající krví pomohly. Začaly se používat různé tkaniny, ze kterých si ženy často v domácích podmínkách vytvářely první vložky. Brzy se však začaly obávat množení bakterií, jelikož možnost praní v čisté vodě nemusela být vždy úplně dostupná.

Do roku 1915 se na patentním úřadě objevilo neuvěřitelných 20 patentů na produkty menstruační hygieny, mezi nimiž se objevil i první menstruační kalíšek z hliníku či tvrdé gumy i gumové kalhotky. Klientkám byly nabízeny i další produkty, mezi nimiž byl například menstruační pás na vložky.

Dvacáté století

Po první světové válce zdravotní sestry rychle pochopily, že celulóza perfektně absorbuje krev, díky čemuž vznikly první hygienické vložky. V roce 1933 byly patentovány první jednorázové tampony, které byly považovány za ještě lepší variantu. Některé společnosti však měly problém vzít tampony na milost především kvůli otázkám panenství, masturbace či chápání tamponů jako antikoncepce. I proto se začala více rozšiřovat nabídka vložek a jejich kvalita i rozmanitost rostla. V roce 1956 vytvořila Mary Kennerová první nastavitelný hygienický pás, který byl opatřen lepidlem, jež mělo vložku udržet na místě. Jelikož však byla původem Afroameričanka, její patent byl na následujících 30 let zamítnut z rasových důvodů. Vložky s křidélky a ultra absorpční vložky se na trhu objevily až v 80. letech 20. století.

Mezitím však stále rostla popularita tamponů, ale během let 1979 až 1996 bylo zaznamenáno přes 5 tisíc případů syndromu toxického šoku, kdy ženy, nejen kvůli nedostatečné výměně hygienické pomůcky, dokonce bojovaly o svůj život. To mělo za následek další znepokojení a začal být kladen větší důraz na používání organických materiálů. V roce 1956 také došlo k vylepšení menstruačního kalíšku, který začal být vyráběn z měkčích hmot. Také se objevily počátky volné menstruace, kdy ženy z feministických a ekologických hnutí bojovaly proti nucenému skrývání menstruace a všeobecnému studu. Povzbuzovaly tím ostatní ženy, aby více akceptovaly a milovaly svá těla.

Současné pomůcky

V dnešní době je trh s menstruačním pomůckami velice široký, především pokud ho porovnáme s tím, co bylo možné pořídit v 18. či 19. století. Vložky i tampony jsou stále nejvíce používanou pomůckou, ovšem jejich složení je více organické, tudíž jsou pro vaše tělo zdravější, ale také šetrnější k přírodě. Menstruační kalíšky jsou vyrobeny tak, aby co nejlépe sedly každé ženě od první menstruace po období přechodu a jsou rovněž vyráběny z udržitelných materiálů.

Na vzestupu je i opakovaně použitelné ultra absorpční spodní prádlo včetně plavek, které se i přes svou vysokou cenu těší velké oblibě. Alternativními metodami jsou i pratelné látkové vložky, které jsou šetrné k životnímu prostředí, ale jsou rovněž velice ekonomickým řešením. Další alternativní metodou jsou i menstruační houby, které se zavádějí podobně jako tampony. Jsou ekologickou metodou, navíc se dle výrobce můžete se zavedenou houbou i milovat.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: thegirlsco.com, knixteen.com, maluna.cz.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum