Tuk na pažích má různé příčiny: Axilární prsní tkáň, hormonální změny a další důvody, proč se ho někteří lidé nezbaví ani pravidelným cvičením

 Zdraví 
09. srpna 2022 10:45 / Kateřina Andrýsková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Tuk v oblasti paže je častější u žen Pexels
Roztřepaná paže v oblasti tricepsu nevypadá zrovna vábivě. I tak však tuto část ruky nemá posílenou téměř nikdo a většina žen si na její estetickou nedostatečnost stěžuje. Co ale tukové zásoby v této oblasti způsobuje? Někdy se jich totiž nezbavíte ani pravidelným cvičením.

Tuk v oblasti horní části paže není ničím výjimečným. Ať se podíváte kamkoliv vedle sebe, najdete ho u žen i mužů jakéhokoliv věku a hlavně jakékoliv postavy a celkové hmotnosti. Častěji se však vyskytuje u něžnějšího pohlaví. Ať tak či onak, tuk v oblasti tricepsů je velice běžná věc a můžete ji pozorovat hned z několika důvodů. Některé z nich bohužel nelze ovlivnit, jiné jen velice těžko.

Když je na vině dědičnost

To, v jakých místech se na vašem těle vyskytují tukové buňky, je do jisté míry ovlivněno genetickými faktory. V rámci studie z roku 2019 bylo zjištěno, že dokonce desítky genetických faktorů mohou mít na svědomí ukládání tuku v určitých místech na těle člověka, a to více u žen než u mužů. Pokud tedy víte, že tuk v oblasti paží měla i vaše maminka nebo babička, s největší pravděpodobností s ním budete bojovat také.

Vyšší váha = vyšší pravděpodobnost

Jestliže se ručička vaší váhy pohybuje výš, než by měla, je velice pravděpodobné, že i v oblasti paží budete pozorovat větší množství tuku. Jak již bylo řečeno, je to ale z velké části ovlivněno dědičností. V tomto případě však změna jídelníčku a zařazení pravidelného pohybu (v podobě posilovacích cviků na konkrétní oblast) může problém odstranit.

Hladina hormonů

U žen mohou mít rovněž vliv hormonální změny a výkyvy v době, kdy dochází ke změně hladiny estrogenu a progesteronu, což bývá nejčastěji v období dospívání, těhotenství, menstruace či menopauzy. V tomto období může tuk v oblasti paží vypadat silněji nebo hrudkovitěji.

Axilární prsní tkáň

Tuk v okolí horní části paže může být zaměňován i za axilární (přídatnou) prsní tkáň. Jedná se o nadbytečnou tkáň, která se vytváří mimo normální oblast prsu a může se vyskytovat například i v oblasti podpaží. Jedná se o vrozený stav, který zaznamenává přibližně 2 až 6 procent žen a 1 až 3 procenta mužů. Stejně jako prsní tkáň pak reaguje na změnu hormonů v těle.

Lipedém

Jedná se o onemocnění, které nejenže způsobuje nadměrné ukládání tuku v horní části paží u žen, ale navíc je i bolestivé. O tomto syndromu se také často mluví jako o "syndromu bolestivého tuku", kdy se v oblasti tuku ukládá voda, což způsobuje značné bolesti. Nemoc je často zaměňována za obezitu, se kterou však nemá pranic společného. Zvýšené množství tuku se při něm ukládá i v oblasti boků a stehen a je spojováno s hormonálními výkyvy, které často onemocnění spustí.

A jak poznáte, že se jedná o lipedém? Mezi nejčastější příznaky patří:

  • přebytečné množství tuku v oblasti paží, boků a stehen
  • drobné "uzlíky", které jsou cítit v podkoží
  • nesouměrnost těla, kdy dolní část je nepoměrně silnější
  • bolestivé tukové oblasti
  • neúčinnost diet i pravidelného cvičení
  • kůže, která má nerovnoměrnou texturu s výskytem drobných teček
  • tukový převis v oblasti kotníku
  • náchylnost k pohmoždění a vzniku modřin

Pokud máte pocit, že je to právě váš případ, rozhodně na nic nečekejte a kontaktujte svého ošetřujícího lékaře.

Zdroj: Autorský článek, další zdroje: lymphapress.com, healthline.com.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve